Dupa ce a fost pe rand atat in tabara brokerilor, a bancherilor de investitii, dar si in tabara birocratilor din aparatul de stat responsabil de privatizari in Polonia, Pawel Tamborski este in prezent omul care conduce Bursa din Varsovia (WSE), cea mai mare piata de capital din Europa Centrala si de Est. Cu un evident interes si pentru atragerea companiilor romanesti pe piata din Varsovia, polonezul vorbeste despre sansele Romaniei de a fi promovata in liga pietelor emergente, dar si despre exemplul privatizarilor in Polonia, unde nu chiar toata lumea crede ca “tara este vanduta” atunci cand o companie de stat ajunge pe bursa.

Pawel Tamborski, 48 de ani, este presedintele si directorul general al Bursei din Varsovia incepand cu iulie 2014, cand l-a inlocuit pe Adam Maciejewski (cel care l-a urmat pe Ludwik Sobolewski, actualul CEO al BVB, la conducerea WSE). Anterior, Pawel Tamborski a fost subsecretar de stat la ministrul polonez al Trezoreriei, fiind responsabil de privatizarile din aceasta tara. In domeniul privat, Tamborski a lucrat pentru Wood & Co si Unicredit CAIB, companii in cadrul carora a condus departamentele de investment banking, fiind implicat in intermedierea mai multor privatizari prin intermediul bursei.

Wall-Street.ro: Cand ati avut ultimele discutii cu oficiali romani si despre ce ati discutat?

Pawel Tamborski: In trecut am vorbit cu oficiali ai guvernului si ai bursei romanesti despre “experienta poloneza” in privatizari, insa in ultimii ani nu am mai facut acest lucru.

Inca de cand aveam acele discutii le-am spus reprezentantilor romani ca este ultima sansa pe care o mai au sa construiasca si sa dezvolte piata de capital.

WS: Si vedeti vreun progres acum fata de acea perioada?

Pawel Tamborski: Tara voastra pare ca in sfarsit aplica programul de privatizari si imbunatateste guvernanta corporativa in randul companiilor si asadar devine interesanta pentru investitorii straini; Romania este o economie mare pentru Europa, cu date macroeconomice pozitive.

Cred ca aveti nevoie de trei elemente esentiale pentru a reusi: o oferta (de companii) interesanta si suficient de mare, dar si o comunitate de investitori solida care sa sustina cererea pentru acestea.Fondurile de investitii locale nu sunt suficiente sa acopere partea de cerere.

Al treilea element foarte important , valabil si in cazul poloniei, este sa atrageti populatia de rand pe bursa, care sa investeasca in actiunile companiilor. Noi, chiar si cu o baza solida de investitori institutionali polonezi, cu active de peste 90 mld. euro, tot consideram ca investitorii de retail sunt importanti, si, ca urmare, acestia fac circa 13% tranzactiile zilnice de pe Bursa din Varsovia.

WS: In conditiile in care nu considerati Bursa din Bucuresti ca fiind un competitor real pentru WSE in prezent, care sunt principalii competitori pe care ii aveti?

Pawel Tamborski: La capitolul IPO-uri, Bursa din Londra este clar principalul competitor. In partea emergenta a Europei am putea sa vorbim de Moscova si Istanbul, insa in prezent aceste piete alterneaza perioadele de vesti bune cu cele de vesti proaste, in vreme ce Polonia este vazuta ca un refugiu de catre investitorii interesati de centrul si estul Europei.

WS: Ati declarat ca vreti sa atrageti companii straine din regiune care sa se listeze la Varsovia. Cu ce companii romanesti ati discutat in acest sens?

Cu tot respectul spun ca piata romaneasca este inca destul de mica atunci cand vine vorba de baza locala de investitori. Cand esti o piata de frontiera este dificil sa atragi o anumita categorie de investitori; am avut si noi aceeasi problema acum cativa ani

Pawel Tamborski: Au fost discutii despre listarea secundara a Fondul Proprietatea pe Bursa din Varsovia. In final insa au decis sa nu faca acest lucru din cauza semnelor de intrebare si a lipsei de intelegere cu privire la efectele pe care reforma sistemului fondurilor de pensii poloneze le va avea asupra pietei de capital.

Revenind la intrebarea initiala, cu tot respectul spun ca piata romaneasca este inca destul de mica atunci cand vine vorba de baza locala de investitori. Cand esti o piata de frontiera este dificil sa atragi o anumita categorie de investitori; am avut si noi aceeasi problema acum cativa ani cand a trebuit sa includem GDR-uri listate pe piete secundare, precum Londra, atunci cand faceam IPO-uri la Varsovia.

Cred ca o cooperare intre Varsovia si Bucuresti ar aduce valoare adaugata pentru companii, deoarece WSE are o istorie putin mai mare. In Polonia GDR-urile nu mai sunt necesare, iar fondurile straine sunt obisnuite cu infrastructura pietei de aici. Industria fondurilor de investitii este din pacate destul de mecanica de multe ori: daca vorbim de un fond de piete emergente, acesta nu va investi intr-o piata de frontiera si din acest motiv cred ca este foarte important ca Romania sa obtina statutul de piata emergenta.

WS: A “durut” ratarea listarii Fondul Proprietatea pe Bursa din Varsovia?

Eu inteleg motive pentru care Fondul a decis sa se duca la Londra. (…)Londra este bineinteles un centru financiar global, dar uneori e mai bine sa fii un peste mare intr-un lac mic, decat un peste mic intr-un lac mare.

Pawel Tamborski: Eu inteleg motive pentru care Fondul a decis sa se duca la Londra. Am avut o situatie asemanatoare si cu compania aeriana maghiara Wizz Air. Am fost bancher de investitii si am fost responsabil de multe dintre IPO-urile facute in Polonia. Atunci cand esti intermediarul unui IPO datoria ta este sa sfatuiesti clientul, compania, sa se listeze pe piata unde va primi cele mai bune ofere din partea investitorilor. Aici ma refer la investitori care inteleg ce face respectiva companie si la investitori care sunt in masura sa evalueze corect acea companie.

Londra este bineinteles un centru financiar global, dar uneori e mai bine sa fii un peste mare intr-un lac mic, decat un peste mic intr-un lac mare.

Au fost si in Polonia situatii cand o parte a populatiei nu era tocmai de acord cu vanzarea unor active ale tarii, insa in general vorbind polonezii sunt in favoarea economiei private si a listarilor. (…) A ajutat si faptul ca in general cei care au cumparat actiuni pe bursa la privatizari au si reusit sa faca profit.

WS: Polonia a avut un asa-zis “Program civic pentru actionari” in perioada recenta a privatizarilor. Ce a presupus mai exact acest program?

Pawel Tamborski: Programul civic pentru actionari a fost lansat in 2010 si a avut 3 functii principale: promovarea privatizarilor in randul populatiei de rand (activitati de marketing si publicitate in randul populatiei); stabilirea unor facilitati pentru micii investitori care cumparau actiuni in cadrul privatizarilor prin intermediul bursei (precum garantarea unui numar minim de actiuni pe care sa le primeasca); si educarea financiara a populatiei – ne-am gandit ca este bine sa avem oameni de rand pe bursa, dar este totodata bine sa ii facem constienti de riscurile pe care piata de capital le implica.

WS: Care este in general atitudinea polonezilor cand vine vorba de privatizarea companiilor? Cum vede populatia vanzarea unor mari companii de stat?

Fiecare grup politic de la noi are o opinie diferita in privinta privatizarilor. Au fost si situatii cand o parte a populatiei nu era tocmai de acord cu vanzarea unor active ale tarii, insa in general vorbind populatia poloneza este in favoarea economiei private si a listarilor. Totusi, privatizarile sunt cele care au dus la dezvoltarea pietei locale, prin intermediul acestora populatia a aflat ce insamna bursa si, desigur, a ajutat si faptul ca in general cei care au cumparat actiuni pe bursa la privatizari au si reusit sa faca profit.

Foto: WSE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri