Mircea Girbovan, inginer de profesie, conduce operatiunile de vanzari ale Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp.
Prenume, Nume: Mircea, L. Girbovan
Functia : Sales Director, Telemobil
Varsta: 38
Stare civila: necasatorit


1. Ce studii ati urmat?

Universtitatea Tehnica Cluj-Napoca, Facultatea de electronica si telecomunicatii.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

Electronica de putere, electronica digitala.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Conform cartii de munca: electrician in cadrul actualei Electrica, pe atunci in 1987 se numea Intreprinderea de Retele Electrice Cluj (IREC). A fost insa un job de doar doua luni, intre admiterea mea la facultate si plecarea in armata (alte vremuri).

Primul job in care m-am implicat serios a fost cel de agent de vanzari imediat dupa revolutie, in primavara lui 1990.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a a ajunge intr-o pozitie de top management?

Este foarte bine sa existe si un MBA insa nu este esential. Experienta si rezultatele obtinute le consider mult mai importante.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

Afacerile, sportul, calatoriile.

6. Care este ultima carte citita?

Hotii de frumusete – Pascal Bruckner.

7. Aveti un film sau un serial preferate?

Film: Alexander, iar serial: Seinfeld.

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul companiei in care activati in acest moment.

Prima zi de lucru a fost in data de 10.12.2001. Era primul meu job intr-o companie multinationala. Totul ma impresiona, de la sediu, la structura complexa a organizatiei si atmosfera de lucru. Eram extrem de entuziasmat si nerabdator sa confim prin rezultate celor care m-au ales ca au facut o alegere buna. Ulterior am reusit acest lucru, asta tinand cont de cele trei promovari acordate de la angajare si pina azi.

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?

Am mentionat la punctul 3.

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?

As alege primele job-uri in functie de experienta pe care as putea sa o acumulez si nu in functie de banii pe care as putea sa ii cistig.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

In general, netinind cont de specificul fiecarui domeniu economic in parte, sa-si aleaga cu grija colaboratorii si sa verifice prin experienta sa directa informatiile primite, cu precadere la inceput. Astfel isi va putea selecta oamenii de incredere, fara de care succesul ar putea sa intirzie.

10. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

Ca leadership- cel participativ, iar de management- cel centrat pe obiective.

11. Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in industria in care activati?

Competititivitatea. Romania este o piata matura si apropiata ca tehnologie, evolutia preturilor si serviciilor, directii de dezvoltare si rata a penetrarii de tarile vestice. Or acest lucru presupune din partea unor eventuali investitori un efort financiar sustinut si un grad de know how, expertiza si inovatie pe masura.

12. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business? Daca da, care este aceasta?

Intr-un domeniu de virf si pe o piata atit de dinamica ca cea de telecom (si IT) inovatia si schimbarea au devenit niste constante. In timp ce v-as descrie-o pe cea din urma o alta a si aparut. Trebuie doar sa descoperi noile oportunitati si sa te adaptezi rapid. Eu apreciez foarte mult acest specific. Nu ai cum sa te plictisesti, tot timpul apare o noua provocare. Este motivul principal pentru care mai bine de doua treimi din experienta mea profesionala este in acest domeniu.

13. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

9.00

14. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Intre 10-12 ore.

15. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Jack Welch.

16. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs?

Pentru fiecare etapa din cariera mea exista cite o reusita pe care o pastrez in inima si imi este greu sa le diferentiez deoarece fiecare au fost importante in acele vremuri. Ca sa va raspund la intrebare am sa ma refer la cea mai mare reusita obtinuta in pozitia de sales director pe care o detin de un an de zile. Este vorba de cresterea cu 50% a vinzarilor, dupa doar 6 luni de la preluarea acestei pozitii (aprilie 2006), fata de vinzarile din perioada similara a anului precedent. Propriu zis s-au atins niste cifre de vinzari care in cadrul vechi erau aproape imposibil de crezut ca fiind posibile.

17. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

Inginer fiind, am fost tentat in cariera mea la un moment dat de coordonarea unei activitati de productie. Niste modificari legislative aparute la scurt timp, total in defavoare productiei autohtone, m-au determinat sa abandonez si sa ma intorc la ceea ce stiam cel mai bine si imi placea: vinzarile.
Acest episod mi-a lasat un gust amar fata de guvernantii din acea perioada care astfel facilitau importurile. Am decis atunci ca o sa stau cit mai departe de productie in viitor si am reusit acest lucru pina in prezent.

18. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Ion Tiriac, Nicolae Badea, Dan Sucu.

19. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

E greu de spus deoarce conteza mult destinatia si faptul ca absolut toate, cu care am zburat eu, au ceva de imbunatatit. Taromul are niste piloti excelenti si apreciez cind zbor acest lucru. In privinta serviciilor de pe avion, mai exista mult loc pentru imbunatatiri

20. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

In Portugalia, Cascais. Mi-a placut foarte mult in Republica Dominicana si Mauritius. Oricind as merge cu placere, din nou, in aceste locuri.

21. Ce masina conduceti?

BMW 325 xi

22. Unde va vedeti peste 5 ani?

Greu de spus. Cu siguranta in vinzari, asta fac de o viata si cu siguranta tot intr-un domeniu dinamic. Imi doresc foarte mult ca pana atunci sa imi fi testat deja capacitatea de adaptare a experientei dobindite aici, in tara natala, pe cel putin o piata externa dar tot in cadrul companiei actuale. Consider o mare provocare aceasta decantare a experientei profesionale impregnata cu specificitatea pietei romanesti. Odata ce ai constientizat si internalizat aceasta esenta a experientei, cred ca devii cu adevarat un profesionist desavirsit, pregatit pentru orice provocari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri