Curtea de Apel Ploiesti a respins recursul impotriva deciziei Tribunalului Dambovita care a hotarat anterior demolarea cladirii.
„Construirea fara autorizatie valabila, indreptateste la demolare si corespunde unui interes public (...). Deasemeni, legiuitorul si-a mai propus sa confere monumentelor istorice o zona de protectie menita sa asigure atat conservarea acestora, punerea lor in valoare, cat si protejarea victimelor oricarei agresiuni civile prin repararea integrala si in natura a prejudiciului produs" se evidentiaza in motivarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012, se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, institutie care lupta de cativa ani in justitie pentru a opri constructia, iar apoi a demola cladirea Cathedral Plaza.

Tribunalul Dambovita, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, prin sentinta civila nr. 2520/2012, l-a obligat pe Primarul General al Municipiului Bucuresti sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului Cathedral Plaza si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif, potrivit unui comunicat de presa al Arhiepiscopiei din septembrie.

La aceea data dezvoltatorul cladirii de birouri, Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza au spus ca nu exista nicio hotarare de demolare a cladirii de birouri.

Dupa cateva luni, dezvoltatorul a aratat intr-un comunicat de presa cum, din contra, Curtea de Apel Bacau a respins joi, prin hotarare irevocabila, cererea formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica (ARCB) privind demolarea partiala a cladirii de birouri Cathedral Plaza.

“Sentinta Curtii de Apel Bacau este fireasca, dat fiind faptul ca edificiul Cathedral Plaza a fost construit cu respectarea legii, in baza unei autorizatii de construire in vigoare. Cathedral Plaza a fost edificata cu toate avizele necesare, iar dezvoltatorul a demonstrat, prin expertize tehnice, ca este o cladire sigura, care nu reprezinta niciun pericol pentru constructiile din vecinatate. Aceasta stare de lucruri nu poate permite demolarea cladirii pe calea vreunei proceduri legale”, a spus, atunci, Robert Rosu, avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii.
Decizia pronuntata de catre instanta din Targoviste nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra Cathedral Plaza, intrucat Millennium Building Development nu a fost citata si nu a fost parte in acest proces.

Legat de decizia de la Curtea de Apel Ploiesti de la inceputul acestui an, reprezentantii Cathedral Plaza isi mentin pozitia pe care si-au facut-o publica dupa sentinta de la Tribunalul Targoviste.

"Hotararea instantei din Targoviste nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Municipiul la emiterea unui act prin care sa initieze o procedura de desfiintare. Astfel de acte au mai fost emise in trecut, nelegalitatea lor fiind evidenta raportat la necompetenta Primarului General de a emite astfel de acte. Mai mult, decizia pronuntata la Targoviste nu va putea produce efecte in conditiile in care proprietarul cladirii Cathedral Plaza nu a luat parte la judecata", spun reprezentantii Cathedral Plaza.

Potrivit avocatului Robert Rosu de la Tuca Zbarcea & Asociatii, aparatorul Millennium Building Development, „principiul relativitatii nu permite ca efectele unei hotarari sa se produca asupra unor entitati care nu au luat parte la judecata si nu s-au putut apara - asa fiind, hotararea nu este opozabila proprietarului cladirii”.

Epopeea cladirii de birouri Cathedral Plaza a inceput in 2006, cand s-a obtinut autorizatia de constructie de la Primaria Sectorului 1 si apoi au inceput lucrarile.

Cathedral Plaza este amplasata langa Catedrala Sfantul Iosif din Capitala, si face obiectul unor dispune in instanta cu Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri