Reducerea nivelului contributiilor sociale, care ar putea constitui un scop al Guvernului pentru acest an, ar atrage investitii straine si ar genera crestere economica, afirma Dan Schwartz, managing partner al firmei de consultanta si audit RSM Scot.
"Diminuarea costurilor muncii prin scaderea contributiilor sociale ar putea fi un scop pentru anul 2013. Aceasta masura are foarte mari sanse sa genereze investitii straine, ca urmare poate duce la crestere economica", a afirmat Schwartz la o intalnire cu jurnalistii, scrie Mediafax.

El a aratat ca Guvernul ar trebui sa stabileasca 1-2 puncte de atins in fiecare an pentru liberalizarea fiscala, iar scaderea costurilor cu forta de munca ar putea fi un obiectiv pentru 2013.

Schwartz, membru al Comitetului Fiscal din cadrul AmCham (Camera de Comert Americana in Romania), a atras atentia ca orice politica de relaxare fiscala trebuie facuta cu foarte mareatentie, fiind necesara analizarea implicatiilor pe care reducerea de taxe le pot avea asupra bugetului de stat.

"Daca scad contributiile sociale, statul poate oferi posibilitatea angajatorului de a creste salariile fara un efort din partea companiei. Desi nu este obligat sa creasca salariile daca scad contributiile sociale, acest lucru ar fi in avantajul sau pentru ca ar creste si productivitatea daca oamenii sunt multumiti de veniturile lor, ceea ce duce la cresterea profitabilitatii", a explicat consultantul fiscal.

Pe de alta parte, el a evidentiat ca promovarea de politici fiscale cu caracter populist ar fi un risc intrucat ar putea duce la descurajarea muncii si, implicit, la cresterea costurilor cu asigurarile sociale la bugetul statului.

"Este esentiala promovarea unor politici fiscale pentru a incuraja munca, de aceea am avea nevoie de diminuarea nivelului de contributii sociale, in contextul in care avem un numar mai mare de pensionari decat de salariati. (...) Trebuie sa ajungem rapid sa avem un numar mai mare de salariati decat de pensionari, prin dezvoltare economica, prin creare de locuri de munca", a mai spus Schwartz.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri