Licitatia pentru manualele digitale, care si-a desemnat castigatorii la inceputul acestei luni, a starnit un val de controverse dupa o serie de nereguli identificate de grupurile de edituri necastigatoare inscrise in cursa pentru castigarea licitatiei care ar urma sa dezvolte o serie de carti in format digital pentru viitoarele generatii de copii de curs primar.

Federatia Editorilor din Romania (FER) contesta in primul rand modul in care a fost desfasurata licitatia, dar mai ales strictetea cu care s-au analizat dosarele de inscriere, dar mai ales scoate in evidenta faptul ca pretul pentru care au fost atribuite contractele este mult sub limita, undeva cu 40% mai mic.

Potrivit datelor publicate, pentru licitatia privind manualele digitale si cele de studiu, derulata de catre Ministerul Educatiei si CNEE (Centrul National de Evaluare si Examinare), au fost depuse 75 de oferte, dintre care 66 au fost descalificate intrucat autoritatile au considerat ca nu sunt eligibile pentru a continua procesul. Din totalul de noua edituri ramase la masa negocierilor, doar cateva edituri au castigat licitatia propusa pentru dezvoltarea de suporturi digitale de educatie si de manuale scolare – fiind vorba cu precadere de grupurile City Press SRL si asocierea Grup Media Litera si SC SIVECO Romania SRL, dar si de Edu Soft Marketing si SC Cromatic Tipi SRL sau editura Corvin Deva.

Conform reprezentantilor FER, din care fac parte edituri cu nume greu in piata, licitatia derulata de catre autoritatile in vigoare a fost profund viciata, atragand nu mai putin de 17 contestatii inaintate atat Consiliului Concurentei, cat si o serie de sesizari si plangeri la DNA, sugerand ca cei vinovati trebuie sa raspunda pentru erorile comise.

“Am identificat 11 erori grave, cinci legate de pret, iar alte sase legate de punctajul tehnic. Ceea ce se intampla acum este o scena la care asistam de 25 de ani: un grup de interese a crezut ca e momentul sa se extinda si asupra unei piete estimata la 30 – 50 milioane de euro. Este o lovitura, un tun care se indreapta spre intreaga piata piata de carte din Romania. (…) Licitatorii castigatori au preturi cu 40% mai mici decat pretul de cost. Ei, normal, nu au sperante din a face profit cu acest contract, dar el (profitul – n.red) va veni din monopolul instalat. (…) Invatamant fara manuale auxiliare nu exista. Este un monopol instalat cu ostentatie in dispretul oricarei legi”, sustine Mihail Penescu, directorul general al editurii ALL, care a mai subliniat ca din doua in doua zile se schimba regulamentele. “Totul este facut cu premeditare, una pregatita de ani de zile. Cei care au castigat licitatia pentru manualele digitale au stiut inca din urma cu cativa ani care este planul. Castigatorii sunt un grup comun de interese. Este vorba de un grup care lucreaza corelat”, a mai precizat reprezentantul editurii ALL la adresa companiilor care au castigat cea mai mare parte a licitatiilor proiectelor derulate.

Nu se poate face democratie cu analfabeti, in general, si analfabeti politici, in special (Gabriel Liiceanu)

La randul sau, Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas, sustine ca asistam la o drama in sistemul educational. “Nu se poate face democratie cu analfabeti, in general, si analfabeti politici, in special. Din 1990 trebuia trecut la o educatie politica matura, altfel nu aveai cum sa ai o masa electorala constienta de propriile teluri. Faptul ca nu avem un invatamant este raul raurilor din aceasta tara. Niciun om politic de 25 de ani incoace nu a vorbit in acesti ani despre importanta educatiei din Romania – nici cei care au avut cele mai bune intentii – in mod explicit miza pe educatie ca program politic nu a existat – faptul ca nu a existat o politica pentru educatie trage un mare semnal de alarma. Invatamantul este la pamant, puzderia de universitati particulare care a aparut – care pun pe piata viitori profesori, dar si lefurile absolut mizerabile pe care profesorii le primesc si care lipsesc de prestigiu necesar meseria nu fac altceva decat sa inrautateasca si mai mult situatia”, apreciaza Gabriel Liiceanu.

Tot el subliniaza si faptul ca v in multe situatii exista si cadre didactice slab pregatite, fiind o consecinta a sistemului educational de dupa ’90, dar mai ales o abundenta a manualelor slab documentate, alese dupa criteriul pretului cel mai mic.

O infrastructura digitala a carei costuri ating si 100.000 de euro

Legat de licitatia manualelor digitale, Gabriel Liiceanu a mai aratat ca astfel de practici sunt o adevarata provocare. “Un intreprinzator din domeniul cartii se repede la o astfel de ocazie pentru a-si incerca fortele si a face ceva deosebit, iar avantul inca exista chiar si dupa 20 de ani in piata. Pentru noi (Humanitas – n. red), doar investitia in manualele digitale, necesare pentru a participa la licitatie, s-a ridicat undeva la 50.000 de euro – bani aruncati in joc stiind ca sansele sunt minine, dar am refuzat lasitatea de a parasi scena. Stim ca arbritri nu arbitreaza corect, dar felul in care te simti dispretuit ca agent economic, practic trufia organizatorului care isi permite si dispretul fata de participanti este fara cuvinte. Ar fi trebuit sa fim tratati corespunzator: noi nu stim cine ne evalueaza, nu stim cine sunt, ce nume au, ce pregatire au – nu stim nimic despre ei – in orice tara se da seama de oricare detaliu – se stie fiecare leu cheltuit din banul public – dar la noi nu se poate. Jucam cea mai importanta miza a acestei tari, si anume educatia”, a mai completat directorul editurii Humanitas.

Potrivit reprezentantilor FER un astfel de manual digital ar urma sa coste intre 15 – 20 de euro (65 – 90 de lei, pret final, insa pentru dezvoltarea unui singur titlu costul total poate atinge si 9.000 de euro, sustin membrii Federatiei Editorilor din Romania la unison cu dezvoltatorii de software necesar punerii in aplicare a acestor carti. Dezvoltarea unui intreg pachet de manuale digitale poate ajunge sa coste o editura intre 50.000 de euro si 100.000 de euro, au mai spus acestia.”Tehnic vorbind, un astfel de manual digital are in jur de 200.000 de linii de cod, iar pentru cine este in domeniu stie ca este vorba de foarte mult. Este iarasi vorba de pana la 4.000 de imagini. La licitatie Ministerul a cerut mult mai putine, la fel si clipuri video – clipuri dezvoltate tot de catre noi. Nivelul de programare chiar nu este o gluma”, a precizat la randul sau Paul Balogh, director al Read Forward, companie care a participat alaturi de editura Humanitas la licitatie.

Interes urias: un contract cat 30% din piata de carte din Romania

Potrivit documentatiei publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), contractul total pentru dezvoltarea cartilor in format digital are o valoare estimata de aproape 6,8 milioane euro, fara TVA, bani care ar urma sa fie finantati de la bugetul public de stat. Conform calculelor wall-street.ro contractul are o miza uriasa pentru toti actorii implicati, mai ales ca vorbim despre o valoare contractuala egala cu 30% din totalul pietei de carte din Romania, estimat la 30 - 50 de milioane de euro.

Licitatia deschisa privind achizitia de manuale scolare pentru clasele I si a II-a a fost lansata pe data de 19 aprilie 2014, iar contractul va putea fi incheiat cu cel mult sase agenti economici.

O piata dominata de vanzarile la negru si cele gri

Reprezentantii din industrie sustin ca piata de carte din Romania, estimata la o valoare cuprinsa intre 30 – 50 de milioane de euro, este sustinuta in cea mai mare parte de vanzarile la negru si prin canale aproape oficiale, cunoscute si sub numele de piata gri. “Romania este singura tara din UE fara o piata libera a manualelor, este o piata dominata de vanzarile pe piata negra si pe piata gri. O astfel de licitatie nu va face altceva decat sa inlocuiasca si sa produca o rocada in piata. Ea nu va suferi prin evolutie, dar isi va schimba polii. In loc de sase manuale va ramane unul singur, nu va mai exista optiunea de manual alternativ nici macar pe piata libera”, avertizeaza seful editurii ALL, la o intrebare adresata de catre jurnalistul wall-street.ro .

Cum raspund companiile castigatoare

La evenimentul de presa organizat de catre reprezentantii FER au fost prezenti si membri ai partilor castigatoare ale licitatiei, insa cea mai mare parte a discutiei a fost una in contradictoriu. Desi sunt de acord ca au existat anumite parti neclare ale contractului la inceput, reprezentantii editurii CD PRESS apreciaza ca in momentul mai sunt doar cateva chestiuni de pus la punct.
“Jumatate din ceea ce am cerut noi s-a rezolvat. Am avut nevoie de o serie de clarificari. In luna aprilie s-a lansat licitatia cu o serie de inexactitati”, a declarat Costin Diaconescu, directorul general al editurii CD PRESS. Raspunzand unui tir de intrebari venit din partea reprezentantilor editurilor care nu au castigat licitatia, Diaconescu a infirmat posibilitatea de a cunoaste pe cineva din cadrul SIVECO Romania, compania care ar urma sa dezvolte platformele educationale, catalogand afirmatiile drept calomnioase. “Nu cunosc pe nimeni din conducerea SIVECO, este o calomnie pe care o resping”, a spus Diaconescu.

Cine a castigat proiectele cu statul

1. Manualul de comunicare in limba romana (clasa I)
- CD PRESS SRL (1), cu un scor de 95 de puncte;
- CD PRESS SRL (2), cu un scor de 93,66 puncte;
- Grup Media Litera + Grup Editorial Litera + SC SIVECO Romania SA, cu un scor de 92,99 puncte;

2. Comunicare in limba maghiara (clasa I)

- Editura Corvin Deva, cu un scor de 90,96 puncte

3. Comunicare in limba romana (clasa a II-a)
- CD PRESS SRL, cu un scor de 96,66 puncte

4. Matematica si explorarea mediului (clasa I)
- CD PRESS SRL, cu un scor de 90,56 puncte;
- Grup Media Litera + Grup Editorial Litera + SIVECO Romania, scor 95,66 puncte

5. Matematica si explorarea mediului (clasa a II-a)
- CD PRESS SRL, cu un scor de 96,48 puncte

6. Limba moderna I – limba engleza
- Edu Soft Marketing + Cromatic Tipo SRL, cu un scor de 86,25 puncte

Adevarul este la mijloc, dar ce ne facem cu cei peste 8 milioane de romani care nu au acces la Internet?

Desi marea batalie in acest moment se da pe cine a castigat licitatia, de ce a castigat si mai ales ce a castigat nimeni nu vorbeste despre castigul real al elevilor din clasele primare si totodata de lipsa de infrastructura din scoli. Desi interesele sunt uriase, fiind vorba de zeci de contracte de zeci de milioane de euro, licitatia nu este decat un pas mic spre o industrie vadit interesanta de contractele uriase cu statul.

Licitatia la care institutiile au participat este doar inceputul unui intreg scandal care va urmari principalii actori din piata, mai ales ca niciuna dintre parti nu vorbeste despre infrastructura de calcul - dispozitivele mobile, instructajul cadrelor didactice, pregatirea lor si, poate cel mai grav, lipsa accesului la Internet in regiunile sarace ale tarii.

Este cunoscut faptul ca Romania este poate una dintre tarile din Europa cu cel mai mare apetit si deschidere catre Internet si noile tehnologii, dar ceea ce se pare ca nimeni nu ia in calcul este nivelul scazut de penetrare al Internetului, in tara noastra peste 40% dintre locuitori neavand acces la el. Vorbim si de o serie de scoli (multe la numar, mai ales in zona rurala) care se confrunta cu grave probleme de infrastructura, in care nu exista apa curenta, nu exista siguranta si nu exista nici deschidere spre aceste noi tehnologii. Ce acestia ce facem? Sunt sute de mii de oameni, daca nu chiar milioane care niciodata nu au pus mana pe un calculator, dar ce sa mai vorbim de un smartphone sau o tableta? Sunt elevi care nu au curent si nici canalizare la case si care sunt nevoiti sa invete dupa manuale vechi la lumina lumanarii, acestora cum le veti explica ce este aceea o tableta si ce inseamna sa o folosesti?

Lansam o dezbatere pe aceasta tema chiar mai jos! Voi ce parere aveti despre sistemul educational romanesc? Merge intr-o directie buna?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri