Dupa ore de stat la coada in fata sectiilor de votare, romanii din strainatate au inceput sa protesteze. Mii de oameni protesteaza in Munchen, iar la Paris s-a strigat "Jos Ponta".

Video postat de Valentin Lungu pe YouTube.

Video postat de Selene Oana pe YouTube cu mesajul: Acest video a fost filmat la 30 min dupa deschderea sectiei de votare din München(adica la 07:30). Primele persoane au stat inca de sambata de la 17:00 la coada. Enjoy!

4.000 de oameni protesteaza la Munchen: Ii cer demisia lui Victor Ponta

"Peste 4.000 de oameni protesteaza la Consulatul Romaniei de la Munchen, intrucat sunt teribil de suparati si nemultumiti de modul de organizare din partea Ministerului de Externe si Guvernului si cer demisia lui Ponta", a declarat, pentru Mediafax Mihai Rusu, membru al diasporei romane din Germania.

El a spus ca multi dintre cei care asteapta la coada au venit de la distante de peste 300 de kilometri pentru a vota intrucat sectia de votare de la Munchen este singura din intreaga Bavarie. Mihai Rusu a venit la vot, impreuna cu mai multi prieteni, inca de la deschiderea urnelor, iar pana la ora transmiterii acestei stiri el si cei din grupul sau nu reusisera sa voteze.

Rusu estimeaza ca va mai trebui sa astepte alte doua ore pentru a putea vota. "Demisia, demisia Ponta!", "Noi de aici nu plecam pana nu votam!", striga oamenii la coada. Pana la ora locala 13.00 (14.00, ora Romaniei), din cei 4.000 de oameni care stau la coada reusisera sa voteze 1.355. Mihai Rusu considera ca situatia de la Munchen si de la alte sectii din diaspora reprezinta "o grava incalcare a dreptului de vot”.

Surse oficiale au precizat pentru Mediafax ca doi reprezentanti ai partidelor politice de la biroul sectiei de votare de la Consulatul de la Munchen nu s-au prezentat. La aceasta sectie au fost amplasate sapte cabine de vot si au fost trimise sapte stampile. Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a facut, sambata, o vizita de lucru la Munchen, pentru evaluarea modului in care sunt aplicate masurile vizand fluidizarea procesului de votare in turul al doilea, el avand intrevederi cu ambasadorul Romaniei in Germania, Lazare Comanescu, si cu consulii generali ai Romaniei de la Munchen si Bonn, precum si cu parlamentarul federal Bernd Fabritius, presedinte al Uniunii Sasilor Transilvaneni din Germania. Melescanu sustinea ca MAE "a luat toate masurile care tin de competentele sale legale pentru asigurarea unor conditii bune pentru exercitarea dreptului de vot in strainatate de catre cetatenii romani la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale".

Video postat de Adrian Circiag cu mesajul "Buna ziua, sunt un cetatean roman stabilit in Italia. Vreau sa ajut la conturarea imaginii din diaspora localitatea Torino unde am plecat sa votez impreuna cu familia la ora 5:30 pentru ca locuiesc in provincie la vreo 60 km de Torino. Cand am ajuns in jur de 6:30 coada infernala, luand contact apoi cu cei de la coada am vazut persoane foarte curajoase, darze si mandre ca sa-si exprime votul erau in jur de 1500 de oameni. Am reusit lasand sotia la coada sa filmez cateva imagini pe care doresc sa le impart cu toti romanii de pretutindeni. Este mai rau ca data trecuta in primul tur acum s-au strans mai multi cred ca peste 3000 de votanti romani la ora actuala 11:00 o RUSINE de nedescris!... Adrian Circiag".

5.000 de romani la coada in Torino in fata sectiilor de votare

Jandarmi italieni au sosit, pentru a asigura ordinea, la Consulatul roman de la Torino, unde peste 5.000 de oameni stau la coada pentru a-si exercita dreptul de vot. La orele pranzului, la Consulatul roman de la Torino au sosit mai multi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, in conditiile in care peste 5.000 de romani stau la coada pentru a vota, iar unii au inceput sa scandeze mesaje antiguvernamentale, nemultumiti ca trebuie sa astepte ore in sir pentru a putea vota.

"Coada este foarte mare, se intinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni asteapta la coda sa voteze. Fortele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, in conditiile in care oamenii sunt revoltati de faptul ca la fiecare jumatate de ora se permite intrarea a 40-50 de persoane in curtea institutiei si apoi portile se inchid", a precizat, Adrian Chifu, consilier local la Verbania.

Potrivit acestuia, oamenii striga "Vrem sa votam", "Jos Ponta", "Jos comunismul!" sau "Iohannis iese presedinte". Cei care au venit la Consulat inainte de deschiderea urnelor au reusit sa voteze dupa doua ore si jumatate, dar acum timpul de asteptare este mult mai mare, oamenii fiind nevoiti sa stea ore in sir la cozi.

Sectia de votare de la Consulatul de la Torino are sapte stampile si toti membrii biroului sunt prezenti. Aceasta sectie este singura din Torino, desi in oras si in imprejurimi traiesc aproximativ 100.000 de romani. Sectia de vot s-a dovedit insuficienta si la primul tur, cand mai multe sute de persoane nu au putut vota.

Situatia este valabila si in alte orase europene.

Peste 12.000 de romani stau la coada in Londra la sectiile de votare

Peste 12.000 de romani stau la coada, duminica dupa-amiaza, la cele trei sectii de votare din Londra, oamenii asteptand ore in sir si fiind hotarati sa nu plece, desi nu sunt convinsi ca vor ajunge sa voteze, iar afara a inceput sa ploua. Cozile la cele trei sectii de votare din Londra se intind pe cativa kilometri, iar oamenii continua sa vina la vot. Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor, a declarat, pentru Medoafax, ca, potrivit unor estimari oficiale, la cele trei sectii de votare din Londra s-ar afla peste 12.000 de romani.

"Cozile sunt kilometrice, la sectia de la Institutul Cultural Roman coada se intinde in jurul cladirii, ajungand de unde incepe", a apus Tommy Tomescu. Acesta sustine ca partidele din Romania au fost avertizate inainte de vot ca "va fi mai rau" decat in 2 noiembrie, dar nimeni nu a facut nimic, nici macar deputatii de diaspora si partidele de opozitie. "Numarul celor care se aseaza la coada este in crestere. Sunt foarte multi", a mai spus Tomescu.

El a precizat ca nu a reusit sa voteze, intrucat se ocupa de impartirea de ceai si cafea pentru cei de la coada. Conform estimarilor sale, oamenii asteapta mai multe ore pentru a vota, la ICR votand cam patru sute de oameni pe ora, iar britanicii care trec prin zona se opresc sa intrebe ce se intampla La randul sau, o alta romanca, Silvia Dan a precizat, ca sta la coada la sectia de la Consulat de la 7.30, ora locala, si nu reusise sa voteze pana la 13.00, ora locala. La sectia de la Consulat coada se intinde pe o distanta de aproximativ doi kilometri, fiind peste 2.000 de persoane.

"Totul merge foarte incet, in ritm de melc, nu exista acea fluiditate. Eu mai am in fata mea in jur de 200 de persoane si cred ca mai am de asteptat cel putin doua ore", a spus romanca, precizand ca, totusi, atmosfera ”este in general calma si au venit mai multi voluntari care au incercat sa linisteasca spiritele”. Din cand in cand, oamenii de la cozi striga "Jos Ponta!" si "Vrem sa votam!. "La un moment dat, au venit doi paznici care le-au cerut oamenilor sa nu afiseze pancarte cu «Jos Ponta!», deoarece nu ar fi corect sa fie nominalizat numele unui candidat. Acum domneste in general un spirit calm, pasiv, se impart ceai, cafea, cornuri. Dar randurile se ingroasa, de obicei la Londra oamenii vin sa voteze dupa-amiaza, astfel ca exista pericolul ca spre seara oamenii sa se revolte in momentul in care vot constata ca nu vor mai putea vota", a mai spus Silvia Dan. O coada imensa, unde oamenii asteapta mai bine de doua ore, s-a format si la sectia de la Portsmouth, la circa 120 de kilometri de Londra. Mii de romani nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale la cele trei sectii de vot din capitala britanica, unde oamenii au protestat fata de organizarea scrutinului.

Cozi kilometrice la sectia de votare din Stuttgart

Mii de romani stau la coada, duminica dupa-amiaza, in fata sectiei de votare deschise la consulatul onorific din orasul german Stuttgart, unde asteapta pe doua randuri care se intind pe cate un kilometru, unul fiind destinat celor care au venit cu copiii. Potrivit celor aflati la fata locului, numarul romanilor care asteapta in strada sa voteze este mult mai mare decat al celor veniti la urne in primul turul al alegerilor prezidentiale.

"La Stuttgart, coada e cel putin dubla fata de primul tur. Data trecuta, am asteptat sase ore pana sa pot vota", sustine, pe pagina sa de Facebook, un roman care a votat in Stuttgart. O parte a celor aflati la coada nu cred ca vor mai putea ajunge la urne, insa, cu toate astea, nu pleaca din fata sectiei de votare.

Cozi de sute si chiar mii de oameni s-au format, duminica, si in fata altor sectii de votare din diaspora. La primul tur de scrutin, mii de romani din strainatate nu au putut vota si au cerut marirea numarului sectiilor.

Romani din Norvegia au strabatut 550 km cu avionul pentru a vota la Oslo

Un grup de zece romani care lucreaza in orasul Stavanger din Norvegia au mers cu avionul, duminica, pentru a vota la Ambasada Romaniei de la Oslo, situata la o distanta de peste 550 de kilometri, unde au stat la coada doua ore si jumatate pentru a-si exprima optiunea electorala.

"Suntem un grup de romani care lucram in Stavanger si am luat avionul pentru a ajunge sa votam la Ambasada Romaniei din Oslo, situata la peste 550 de kilometri distanta. Am luat bilete dus-intors cu pret redus, pentru grup, ne-a costat circa 200 de euro, am luat trenul de la aeroport pana in centrul capitalei Norvegiei, dar a meritat tot efortul facut, si timpul petrecut pe drum, si distanta, si costurile, pentru a putea vota la alegeri. In fata ambasadei au fost cateva sute de persoane, am stat la coada doua ore si jumatate pana am reusit sa votam", a spus Ioana Stan.

Aceasta a subliniat ca lucreaza sase zile pe saptamana la o companie de explorari petroliere si sambata avea zi libera, dar a facut schimb pentru a putea vota duminica. "In primul tur nu am votat, dar acum am facut schimb cu ziua libera pentru a putea ajunge la Oslo", a precizat Ioana Stan.

Un alt membru al grupului, Florin Focsaneanu, a spus, la randul sau, ca a votat si in primul tur si ca a meritat sa mearga si in turul al doilea la Ambasada Romaniei din Oslo, "indiferent de efortul depus".

115.000 de romani au votat pana la 13:00 in diaspora

Aproape 115.000 de romani din diaspora au votat pana la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, de aproape trei ori mai mult fata de scrutinul din 2 noiembrie, cei mai multi votanti inregistrandu-se in Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franta si Germania. Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central din 263 din cele 294 de sectii de votare din strainatate, pana la 13.00, ora Romaniei, au votat 114.607 romani.

Cei mai multi au votat in Italia - 29.262, in Spania - 24.077, Republica Moldova - 15.328, Marea Britanie - 5.893, Franta - 5.685 si Germania - 5.635. In Belgia au votat 4.213 persoane, in Austria - 3.106 si in Cipru 1.724.

De asemenea, 1.324 de romani au votat in Grecia, 1.522 in Danemarca si 1.542 in Olanda.

La primul tur al alegerilor prezidentiale, pana la ora 13.00 votasera 40.206 de romani, potrivit datelor centralizate de BEC din 262 din cele 294 de sectii de votare. Astfel, in 2 noiembrie, pana la ora 13.00 in Spania votasera 6.959 de romani, in Republica Moldova - 9.087, in Franta - 2008, Germania - 1.560, Marea Britanie - 1.243. In Austria, votasera 845 de persoane, in Belgia - 1.732, iar in Cipru - 643.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri