Modelul civilizat de transport public din Occident este pe cale sa fie replicat si in Romania, asta dupa ce Metrorex, compania care administreaza activitatea de transport public subteran, este pe punctul sa doteze toate statiile de metrou cu cel putin doua automate de plata de la care calatorii isi pot achizitiona cartele cu numar limitat de calatorii sau titluri de calatorie ce functioneaza in regim de abonament.

Intr-un raspuns transmis wall-street.ro, conducerea Metrorex sustine ca urmeaza o perioada intensa de achizitii si modernizare a sistemului de acces in subteran, care va facilita intrarea calatorilor in statii.

Modernizarea turnichetilor este parte a unui plan anuntat si bugetat din urma cu cativa ani, dar care abia incepe sa capete contur in Capitala. Pe lista prioritatilor Metrorex se afla, printre altele, si eliminarea actualelor puncte de achizitionat cartele din statiile de metrou si inlocuirea acestora cu sisteme moderne de automate de cumparat titluri de calatorii.

„Cabinele existente in dreptul portilor de acces (de culoare maro – n.red.) sunt utilizate pentru supravegherea si monitorizarea accesului calatorilor. In momentul de fata, la aceste cabine se vand cartele magnetice doar in perioada in care casieriile statiilor sunt inchise. Dupa modernizarea sistemului de taxare, in fiecare statie de metrou vor exista cel putin doua automate de vandut cartele pentru fiecare acces, cat si o casierie, iar vanzarea titlurilor de calatorie la cabinele de acces nu va mai fi posibila. (...) Existenta unei casierii in fiecare statie de metrou este necesara atat pentru eliberarea cartelelor cu pret intreg, cat si pentru eliberarea si personalizarea cartelelor cu tarif redus 50%, reincarcarea cardurilor contactless, eliberarea facturilor si a bonurilor fiscale, preschimbarea titlurilor de calatorie si restituirea contravalorii calatoriilor/zilelor neutilizate”, se arata in raspunsul Metrorex.

In momentul de fata, din totalul de 51 de statii de metrou, 35 beneficiaza de automate de achizitionat cartele, iar dupa modernizarea sistemului de acces, proces care se va desfasura cu precadere in cursul anului viitor, inca 139 de automate de vandut cartele vor fi montate in statiile Metrorex.

„Ne-am propus in fiecare statie de metrou sa existe cel putin doua automate pentru fiecare acces”, au mai spus reprezentantii Metrorex.

Metrorex, la ani lumina de modelul din Vest: Mai putin de 3% din cartele, cumparate de la automate

Potrivit datelor Metrorex, in primele 10 luni ale anului (perioada 01.01.2016 - 31.10.2016) au fost vandute 474.633 bucati de cartele, din numarul total de unitati vandute, 2,41% fiind achizitionate prin automatele de vandut cartele, cu numerar si card bancar.

Un calcul simplu arata ca prin intermediul automatelor de achizitionat cartele au fost vandute putin peste 11.000 de bucati.

Metode moderne de acces la metrou: se pregatesc aproape 200 de noi turnicheti cu acces contactless

Dupa ce a testat piata cu un proiect pilot, intr-un parteneriat cu MasterCard si BRD, Metrorex se pregateste sa modernizeze definitiv accesul in statiile sale de metrou si sa faciliteze calatorilor plata prin intermediul cardului bancar, prin tehnologia contactless, dar si printr-o noua generatie de cartele, o tehnologie similara cu cea folosita de Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB).

“Modalitatea de plata a calatoriilor prin validarea cardurilor contactless la turnicheti a fost implementata in majoritate statiilor de metrou. In urma incetarii vechiului contract pentru servicii bancare si a incheierii unui nou contract cu o alta banca (BCR – n.red), noile echipamente contactless au fost instalate in statiile Piata Victoriei 1, Piata Victoriei 2 si Jiului, in vederea testarii.

"Aceste echipamente vor fi instalate la toate accesurile statiilor pana la finalul acestui an (190 terminale) si vor fi acceptate atat carduri contactless paypass, cat si paywave”, au mai precizat oficialii Metrorex, care au subliniat ca la automatele de vandut cartele se poate plati cu cardul bancar cu cip sau banda magnetica.

BCR, cea mai mare banca din piata locala dupa active, a demarat un proiect pilot la metroul bucurestean pentru instalarea unor solutii de plata cu cardul contactless la turnichetii Metrorex. Ambele scheme de carduri sustin puternic proiectul, pentru ca are potentialul sa stimuleze semnificativ platile contactless, dupa modelul retelei de transport subteran din Londra.

turnicheti-contactless-metrou

Licitatia pentru modernizarea sistemului de plata a calatoriilor are o valoare de 2 milioane de lei si va insemna instalarea de POS-uri si capabilitati de plata contactless la turnicheti in cele 51 de statii.

Metrorex a testat inca din 2011 plata contactless la turnicheti in urma unui proiect pilot cu MasterCard si BRD, dar solutia nu a castigat o masa critica. Pe de alta parte, in Europa, platile contactless in transportul public sunt consacrate, cele mai bune exemple fiind retelele de tranzit din Londra, Viena, Berlin si multe alte capitale europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri