Gadget-uri de dimensiuni tot mai reduse cu cat mai multe aplicatii, cresterea serviciilor online, de la telefonia gratuita la retail si migrarea partiala a productiilor TV pe telefoanele mobile reprezinta doar cateva din evenimentele care isi vor pune amprenta pe sectorul IT&C in acest an
Anul 2007 se va caracteriza printr-o crestere exploziva a serviciilor online, VoIP si retailul fiind doua dintre principalele segmente care vor castiga tot mai multi utilizatori. In ceea ce priveste offline-ul, accentul se va pune pe dispozitive de dimensiuni tot mai mici, dar care vor oferi mai multe aplicatii tehnologice decat precursoarele lor.

Convorbirile telefonice prin intermediul Internetului, VoIP (Voice over Internet Protocol), vor inregistra o crestere semnificativa in acest an potrivit unui studiu realizat de agentia de publicitate JWT, lidera pe piata americana si a patra agentie pe plan global. Acest serviciu ocupa prima treapta in randul tendintelor care se vor manifesta in an acest an, argumentele cresterii VoIP fiind imbatabile: convorbiri telefonice gratuite cu un alt utilizator al unui serviciu VoIP si la un pret redus catre liniile telefonice obisnuite.

Skype va beneficia cel mai mult de pe urma acestei tendinte, pozitia de lider urmand sa fie mentinuta si in acest an. Compania fondata de Janus Friis si Niklas Zennstrm a depasit pragul de 100 milioane de utilizatori, fiind printre cele mai apreciate companii la nivel mondial. Tendinta de crestere a numarului de utilizatori Skype poate fi observata si in tara noastra, unde, numarul utilizatorilor de servicii Skype a crescut anul trecut cu 200%, depasind 500.000, potrivit ultimelor date prezentate de compania Net-Com.

A doua tendinta care va modela piata IT&C este reprezentata de aparitia consolelor de jocuri din generatia a treia. Microsoft este deja prezenta de un an pe piata cu o noua consola, Xbox 360, in timp ce Nintendo si Sony si-au lansat noile terminale in luna noiembrie a anului trecut.

Autorii studiului JWT considera ca Wii, consola celor de la Nintendo, va domina piata in 2007, pretul sau redus si distributia buna fiind argumente in acest sens. Vanzarile din primele doua saptamani de la lansarea pe piata americana intaresc aceasta estimare. Nintendo a comercializat in luna noiembrie pe piata americana 476.000 unitati Wii, in timp ce rivalul si liderul pietei, Sony, a vandut numai 197.000 de PlayStation 3. Liderul lunii noiembrie pe piata americana a consolelor de jocuri video a fost Microsoft, a carui consola Xbox 360 s-a comercializat in 511.000 de exemplare.

Tendintele din 2007 in IT&C
O alta tendinta care se va manifesta in acest an este reprezentata de convergenta mediilor: tot mai multe productii de televiziune vor putea fi vizionate pe telefonul mobil, gradul de utilizare a serviciilor de InternetTV va creste de asemenea, in timp iPhone, proaspat lansat de catre Cisco, va inregistra vanzari satisfacatoare.

Studiul JWT mai mentioneaza ca serviciile de retail online se vor raspandi in tot mai multe tari si vor atrage tot mai multi utilizatori, fiind impulsionate de cresterea nivelului de trai din tarile in curs de dezvoltare. In acelasi timp, serviciile de cautare online vor creste semnificativ, tot mai multe persoane dorind sa gaseasca online informatiile de care au nevoie.

In ceea ce priveste evolutia dispozitivelor tehnologice, tendinta principala va fi de micsorare a dimnesiunilor acestora. De la televizioare cat mai plate care se integreaza in mobilier in asa fel incat sa reduca cat mai mult din spatiul utilizat pana la mp3 playere de dimensiuni milimetrice, designul va reprezenta arma principala de lupta a producatorilor.

Nu in ultimul rand, numarul utilizatorilor de conexiune la Internet de tip broadband va creste in continuare, dupa evolutia din 2006, cand, procentul americanilor care aveau o conexiune la Internet de inalta viteza era de 78%, comparativ cu 65% in anul precedent. De asemenea, perioada petrecuta de o persoana navigand pe Internet va creste, perioada medie petrecuta de un american online fiind luna trecuta de 34 de ore si 50 de minute, potrivit unui studiu Nielsen/NetRatings.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri