Nu risca sa iti pui in pericol afacerea facand aceleasi greseli pe care alti antreprenori le-au facut. Invata din ele.

Daca vrei sa devii un bun antreprenor nu trebuie sa excluzi posibilitatea ca vei si gresi de-a lungul drumului tau spre succes. Cu toate acestea, anumite greseli trebuie evitate neaparat; o singura miscare gresita si toata afacerea ta se poate prabusi.

Intr-adevar, daca nu risti deloc sansele ca tu sa iti atingi obiectivele sunt destul de mici, dar cand la mijloc se afla investitia ta de mii de euro parca ar fi mai bine sa tragi cateva concluzii din esecurile antreprenorilor care s-au aflat in aceeasi situatie si sa nu mai faci aceleasi greseli.

Greseli pe care le faci in calitate de antreprenor

Nu intelegi nevoile clientilor

In cazul in care serviciile sau produsele pe care le pune la dispozitie compania ta nu sunt in concordanta cu ceea ce vor potentialii tai clienti, gandeste-te la cum ai putea sa le oferi acestora experienta dorita. Cunoaste-ti publicul tinta. Cum faci asta?

Afla cat mai multe informatii despre acestia, despre preferintele si caracteristicile lor folosindu-te de baza de date sau de un sondaj. Un alt mod de a descoperi cum arata profilul clientului care iti genereaza cel mai mare venit este sa te raportezi la concurentii tai si sa iti dai seama ce le lipseste acestora pentru a-i multumi pe clienti.

Iti alegi un partener nepotrivit

Poate ca pare o idee buna ca prietenii tai sa devina parteneri in afacerea pe care vrei sa o lansezi, insa pentru a te asigura ca aceasta este decizia ideala trebuie sa iei in considerare abilitatile acestora si modul in care vor putea contribui la dezvoltarea companiei tale. Potrivit Inc.com, chiar daca “impartasiti aceeasi pasiune pentru ideea ta de afacere”, daca posibilul tau partener nu stie cum sa isi gestioneze propriile resurse probabil ca nu ar trebui sa investesti timpul si capitalul intr-un astfel de parteneriat. Se poate intampla si sa gasesti un partner caruia sa nu ii lipseasca calitatile necesare, dar sa simti ca nu te intelegi bine cu el; si in acest caz trebuie sa cauti pe altcineva.

Te lasi coplesit de sentimente

Este destul de evident faptul ca emotiile tale joaca un rol important in afacerea ta intrucat la baza sa se afla pasiunea ta pentru acest domeniu. Insa un bun antreprenor nu lasa ca latura sa emotiva sa ii afecteze deciziile pe care le ia pentru a-si optimiza afacerea.

Nu este rau sa te implici in ceea ce faci insa orice exagerare te poate face sa deviezi de la drumul tau initial. Cu alte cuvinte, daca afacerea ta a devenit pentru tine o obsesie s-ar putea ca alegerile tale sa nu fie tocmai cele mai bune; nu uita ca trebuie sa existe un echilibru intre viata ta personala si cea profesionala.

Nu pastrezi legatura cu clientii tai

Pentru a investi in ceea ce functioneaza pentru afacerea ta ar trebui sa tii cont de feedback-ul clientilor tai. Cultivarea unei relatii cu clientii tai te ajuta sa iti dai seama ce schimbari trebuie sa faci pentru ca firma ta sa isi atinga potentialul maxim. Daca nu pastrezi legatura cu acestia in mod regulat s-ar putea ca afacerea ta sa se indrepte in directia gresita; de exemplu poti risca sa cedezi tendintei de generalizare astfel incat publicul tau tinta sa nu mai fie bine definit la un moment dat.

Te lasi distras in mod constant

Conform Entrepreneur.com, daca esti ca majoritatea antreprenorilor iti vin atat de multe idei incat nu te mai poti concentra la planurile tale initiale. Asa ca este bine “sa nu cazi in capcana unei idei stralucite pe care sa incerci sa o pui in practica pentru ca mai apoi sa realizezi ca ti-ai neglijat afacerea”. Ca sa te concentrezi mai bine la ceea ce ai de facut, fa-ti o lista cu toate ideile care iti vin si vezi care dintre ele pot fi puse in practica cat mai repede pentru a incuraja evolutia companiei tale.

Te astepti la rezultate rapide

Adopta o viziune cat mai realista: de obicei rezultatele bune nu se vad imediat motiv pentru care asteptarile tale nu ar trebui sa fie prea mari la inceput. Pot trece chiar trece ani pana cand afacerea ta va avea succesul pe care ti-l doresti. De aceea probabil ca cele mai multe afaceri esueaza; trebuie sa fii pregatit sa infrunti multe suisuri si coborasuri si sa fii dispus sa nu renunti prea usor la planurile tale chiar daca pe parcurs apar obstacole.

Nu iti gestionezi bugetul cum trebuie

Faptul ca ramai la un moment dat fara bani poate fi un semn ca nu stii exact cum sa iti gestionezi bugetul. Un antreprenor de succes gaseste intotdeauna un mod de a face mai multi bani pentru a umple golul creat de pierderile cu care se confrunta.

Ceea ce trebuie sa nu uiti este ca ai nevoie mereu de un fel de suport financiar pe care te poti baza in cazul in care vor aparea probleme. De asemenea, planul bugetului tau ar trebui sa includa o lista cu prioritatile tale: in ce ar trebui sa investesti mai mult si care este suma pe care esti dispus sa o aloci proiectului respectiv?

Sursa foto: Om de afaceri, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri