Multumita guvernarilor incoerente si (complet) politice din ultimii 25 de ani, sistemul de invatamant din Romania este, fara doar si poate, cel putin vetust – acest lucru se traduce in generatii de elevi si studenti care reusesc sa faca performante in timpul liber, auto didact; antreprenoriatul din Romania, in ciuda povestilor de succes pe care le vezi, nu este nici de departe atat de roz.

Cristi Badea, cofondator la Mavenhut alaturi de Bobby Voicu, este unul dintre cele mai titrate companii antreprenoriale din tara. Una dintre povestile de succes ale companiei este vanzarea jocului Solitaire Arena, in „cea mai mare tranzactie financiara din istoria industriei de gaming din Romania”(cum au numit-o antreprenorii), catre o companie americana majora.

Cristi este in masura sa spuna, deci, care sunt minusurile renuntarii la un job „normal”, de la 9 la 17:00, cum este cunoscut in limbaj neacademic.

„Un minus este chiar ca nu-ti mai poti permite sa lucrezi (doar) de la 9 la 5. Dar in antreprenoriat, poti sa alegi sa lucrezi cele 18 ore pe zi oricand vrei tu. De asemenea, faptul ca renunti la un venit asigurat lunar este un minus major. E un pas important peste care multi nu pot trece la inceput, deoarece presupune un stil de viata diferit prin reducerile de cheltuieli personale”, explica antreprenorul.

Un alt minus este acela ca nu mai ai un mananger direct. Esti propriul tau manager. Astfel, uneori presupune o lejeritate in disciplina pe care o folosesti sa livrezi taskurile.

Cristi Badea subliniaza ca este foarte important sa intelegi ca esecul face parte din business. „De cele mai multe ori, deciziile pe care le iei nu au niciun rezultat notabil sau uneori sunt chiar nocive pentru business. Cu cat poti trece mai repede peste fapul ca uneori lucrurile nu se aliniaza cum vrei tu, cu atat e mai usor sa te trezesti dimineata cu o dorinta puternica de succes”.

Daca nu esti convins(a) ca antreprenoriatul nu este totul doar lapte si miere, citeste aici mai multe marturii ale unor oameni de afaceri cu experienta care, la randul lor, „au dat de zid” mai multe proiecte, inainte de a reusi.

Si ce legatura are invatamantul?

Stateam de vorba recent cu o tanara care a realizat un master de doi ani in trei tari diferite – Franta, Polonia si Romania. Colegii sai, din mai multe tari din lume, au urmat cursurile in toate aceste tari. In Franta si in Polonia, accentul se punea pe lectura cartilor recent lansate, studii practice, plimbari si chiar experienta „hands on” in companii, invitati manageri si antreprenori de valoare.

„Odata ajunsi in Romania, lucrurile s-au schimbat complet, si din pacate nu in bine. Colegii mei au ramas, efectiv, oripilati de faptul ca trebuiau doar sa scrie, ca la dictare, fara aproape nimic practic”.

Este doar un exemplu, insa sunt multe altele „la indemana”. Din aceste facultati se presupune ca ar trebui sa iasa studenti gata de a intra in viata, de a isi deschide companii, de a avea succes si, din acel succes, sa plateasca taxe catre stat din care toti sa traim fericiti pana la adanci batraneti, ca in povestile lui Petre Ispirescu. Realitatea (relatata mai sus) este, insa, alta.

Cativa antreprenori romani recomanda carti pe care cei cu ambitie ar trebui sa le lectureze, pentru a reusi pe cont propriu. Mai mult, ei dau o mana de ajutor Ministerului Invatamantului, venind cu sugestii privind potentiale cursuri care ar ajuta elevii din scoli.

Tudor Benga, fondator al Okian.ro, spune ca ar introduce Critical Thinking, ceea ce in universitatile americane se cheama Philosophy 101, adica cursul introductiv de filosofie dar care este extrem de focusat pe abilitatea de a invata dar mai ales de gandi critic si chestiona opinii si informatii. „Seteaza tot procesul educational ulterior pe o alta traiectorie”.

Sistemul nostru educational este gandit sa produca exclusiv angajati si deloc antreprenori, iar impactul economic al acestei abordari este masiv.

Totodata, el recomanda sa ramai in ton cu ce se intampla in lume – dimineata el citeste stiri, seara ceva analiza si, din cand in cand, cate o carte. Recomandarea lui si una dintre cele mai recente lecturate este Superpower, de Ian Bremmer.

Dorin Boerescu, un alt antreprenor cu state vechi si fondator al 2Performant Network, spune ca ar introduce in scoli programarea. „Cel putin la nivel basic, ca principii - nu neaparat un limbaj anume. Nu mai exista domenii in care computerele sa nu joace un rol esential si sunt sigur ca in urmatorii ani programarea va reprezenta un avantaj enorm pentru cei care o inteleg sau chiar sunt capabili sa scrie cod - similar cu cunoasterea unei limbi straine in trecut, dar mult mai puternic”, considera antreprenorul.

Pentru a-si perfectiona abilitatile de om de afaceri, Dorin citeste destul de mult – sau atat de mult cat ii permite timpul ramas liber. Printre cartile recomandate de el se numara „Born to Run”, de Christopher McDougall dar si biografii - Federer, Murray. „Saptamana viitoare urmeaza biografia lui Elon Musk. Seara ma uit mai degraba la seriale - am vazut recent "Silicon Valley" si acum ma uit la The Sopranos si True Detective”, spune el.

Andrei Marinescu, cofondator Appscend, unul dintre startup-urile tehnologice recunoscute pe plan international, spune ca un lucru care i se pare vital pentru viitorii ingineri software, si pe care nu l-a regasit predat formal nicaieri, sunt asa numitele Design Patterns.

“Mi se pare ca se preda foarte multa sintaxa si aproape deloc algoritmica viitorilor programatori, si asta are un impact major asupra calitatii codului scris de acestia. Iar daca vorbim de o materie aplicabila tuturor facultatilor / universitatilor din Romania, macar un curs despre antreprenoriat mi se pare vital. Senzatia pe care o am este ca sistemul nostru educational este gandit sa produca exclusiv angajati si deloc antreprenori, iar impactul economic al acestei abordari este masiv”.

Pentru a isi mentine mintea treaza si la curent cu ce se intampla in industrie (si nu numai), Andrei citeste (foarte) multe stiri, placandu-i sa fie la curent cu contextul international.

“In general, imi incep ziua facand revista presei romanesti, iar seara, un mix din: Ars Technica, The Economist, portalul XDA Developers (sursa mea de stiri legate de mobile) sau ce imi sugereaza Google Now, care a inceput sa imi invete gusturile destul de bine. Cea mai recenta carte pe care am citit-o este Startup Nation”, spune el.

Monica Cadogan, fondatoare a Vivre, unul dintre magazinele online cu crestere impresionanta in ultimii ani, spune ca ar introduce educatie civica in scoli, aplicata cu analiza de contracte uzuale pe care le semneaza orice om (MCA, contract de casatorie, vanzare-cumparare imobile, leasing masina, credite, adresari catre instituti). “As introduce acest lucru pentru a reduce teama fata de «hartii»”, spune el. Cea mai recenta carte lecturata de ea este “Viata si lumea lui Petru cel Mare”, de Robert K. Massie.

Consideri ca educatia din scoli si cartile citite pot face diferenta de viziune intr-o companie antreprenoriala? Tu ce recomenzi ca lecturi? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri