Doar 5% dintre restaurantele si barurile din Romania platesc impozit pe profit, iar incasarile statului din aceasta taxa ajungeau in 2013, de exemplu, la suma de doar 20 de milioane de lei pe an. Dupa ce se va introduce impozitul specific, care prevede ca toti operatorii sa plateasca o taxa, indiferent daca au sau nu profit, incasarile la bugetul statului vor creste de 15 ori. Cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comuna va achita in jur de 1.000 de lei pe an, suma care nu poate afecta activitatea firmei respective.

Impozitul specific votat recent de Parlament este, pentru industria HoReCa, un pas inainte pentru o concurenta loiala, iar Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) il considera binevenit in industria ospitalitatii. Asociatia HORA este alaturi de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FTPR) in sustinerea acestui impozit, care va ajuta la transparentizarea pietei de restaurante.

Daca presedintele Klauss Iohannis va promulga legea impozitului specific votata la sfarsitul lunii iunie in Parlament, hotelurile, barurile si restaurantele vor plati, incepand din 2017, indiferent de marimea cifrei de afaceri si de nivelului profitului, un impozit special, calculat pe numarul de locuri de cazare sau marimea spatiului alocat activitatii.

Ideea inlocuirii impozitului pe profit cu un impozit specific s-a nascut cu cativa ani in urma, pornind de la realitatea din industria HoReCa, unde foarte putini operatori sunt, oficial, profitabili, motiv pentru care nu platesc impozit pe profit. Acest lucru se intampla din mai multe motive: fie vanzarile reale nu se declara, fie au gasit alte mijloace de inregistrare a cheltuielilor off shore, fie isi amoritzeaza continuu investitiile.

Astfel, daca vorbim concret, toate firmele din tara care au cod CAEN "Restaurante Baruri" abia daca platesc impreuna, anual, putin peste 20 de milioane de lei impozit pe profit. Din calculele HORA, dupa ce se va aplica impozitul specific, statul va incasa de 15 ori mai mult de la restaurante si baruri, respectiv peste 300 de milioane de lei.

"Nu este corect ca doar 5 % din jucatori sa declare ca inregistreaza profit la sfarsit de an, pentru ca nu este real. Din estimarile noastre, mai mult de jumatate din restaurantele si barurile din Romania sunt profitabile, adica de zece ori mai mult decat ce se declara. Altfel, cum s-ar putea explica faptul ca trecem zilnic, de multi ani, pe langa restaurante si baruri care functioneaza de atata vreme? Daca ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi inchis de multa vreme", a declarat Dragos Petrescu, presedintele HORA.

HORA a demarat dezbaterile pe acest proiect cu ani in urma, cu fostul ministru pentru IMM-uri, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini si le-a continuat cu fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici. In urma analizei atente a pietei s-a ajuns la o formula de calcul prin care cel mai mic bar/restaurant dintr-o comuna va achita (conform legii votate in Parlament) 1.078 de lei pe an (adica 90 de lei pe luna), iar cel mai mare restaurant din Bucuresti va plati un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adica 3.202 lei pe luna).

"Sigur, nu este o lege perfecta si in mod categoric ar putea fi imbunatatita, insa este un pas inainte pentru o competitie loiala si pentru transparentizarea pietei de restaurante", a mai spus Dragos Petrescu, presedintele HORA.

In ultimii ani, in industria restaurantelor s-au facut progrese importante. ANAF a reusit sa creasca veniturile din TVA si, mai ales, a determinat conformarea voluntara a multor operatori. HORA si FTPR au sprijinit ferm actiunile ANAF si sprijina in continuare impunerea impozitului specific in aceeasi directie.

"Argumentele contra, venind de la guvernul tehnocrat, le inteleg si le respect. Ar trebui ca toti jucatorii din industrie sa plateasca impozitul de 16% din profit. De acord. Dar ce se intampla insa cand statul nu poate colecta acest impozit ? Este corect sa plateasca doar unii, foarte putini?", a afirmat Dragos Petrescu.

Patronatul HORA a fost infiintat in anul 2013, iar printre membrii sai se numara restaurante, baruri si cluburi importante din Romania

Sursa foto: Sean Locke Photography/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri