O istorie de 118 ani

O istorie de 118 aniLa inceputul secolului XX in Azuga functionau printre altele fabrica de sticla Grunfeld, fabrica de cascaval Matei Mocanu, fabrica de ciment Erler, fabrica de salam Sheerser, fabrica de bere Grundt, Radulescu, fabrica de samota, care nu mai exista in prezent.

Istoria pivnitelor Rhein incepe in anul 1892, cand au fost construite de catre Wilhelm Rhein, descendentul unei familii germane stabilite de peste 500 ani
in zona Brasovului si care a adus in Romania metoda traditionala de productie a sampaniei (metoda Champenoise). La inceput au fost produse aici vinuri rosii si albe. In prezent este produsa la Azuga doar sampanie Rhein din strugurii adusi din Sebes (Alba), Dealu Mare si Murfatlar.

Romania este a patra tara din lume in care s-a realizat spumantul prin fermentatie naturala in sticla, dupa Franta (Champagne - 1700), Germania (1826), Rusia (1840) si inaintea Italiei (1842) si Spaniei (1872).

Crama a fost construita la suprafata cu peretii groşi de 1,50 metri, iar climatul specific zonei faciliteaza crearea unor conditii propice pentru fabricarea vinului spumant. Astfel, temperatura in crama nu scade iarna sub 4 grade, iar vara sub 13 grade.

Pana in anul 1989 se produceau la Azuga 1,6 milioane de sticle pe an, fiind exportate in principal in Rusia. In prezent sunt produse 200.000 de sticle pe an, acestea fiind destinate atat consumului intern, cat si exportului in peste 40 de tari.

In 1998 cramele Rhein au fost privatizate, Halewood cumparand actiunile Vinalcool Prahova. Ulterior, cramele au fost deschise publicului larg, anual peste 10.000 de turisti luand parte la turul crmaei si la degustari de spumant si vinuri Halewood. Pivnitele Rhein&Cie Azuga au fost introduse in circuitul vitivinicol de 8
ani.

Oenoturismul in Romania, abia la inceput

Oenoturismul in Romania, abia la inceputDe la preluare si pana in prezent Cramele Halewood a investit in pivnitele de la Azuga aproximativ 500.000 de euro. Astfel, turistii au la dispozitie, pe langa pensiunea Rhein, situata la 5 minute de partia Sorica din Azuga, si sali de degustare, un mic muzeu si un magazin de vinuri. O degustare de vinuri costa 9 lei/persoana, iar turul cramei - 6 lei/persoana.

Pensiunea Rhein are 3 stele si 15 camere cu bai proprii (12 camere duble cu paturi twin, 2 camere single, 1 garsoniera cu pat matrimonial), doua saloane cu o capacitate de servire a mesei de 90 de persoane. Camerele au nume de soiuri de struguri albi si rosii - Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon. Pretul unei camere variaza intre 95 si 125 de lei pe noapte.

Pivnitele Rhein au in prezent 16 angajati si se intind pe o suprafata de 23.000 mp.

Cea mai aglomerata perioada din an este martie-noiembrie, cand exista zile in care peste 100 de turisti viziteaza cramele. De exemplu, in luna mai Pivnitele Rhein au fost vizitate de 1.200 de turisti. Cei mai multi turisti sunt americani, asiatici, olandezi, francezi si germani. Foarte putini dintre acestia se cazeaza aici din cauza capacitatii limitate. In acest sens, compania intentioneaza sa extinda pensiunea prin constructia a 8-10 camere, precum si a unei sali de conferinte, spune Dan Muntean (foto), directorul general si actionar al Cramele Halewood Romania, companie cu afaceri de 9,8 mil. euro.

Potrivit acestuia, Pivnitele Rhein si Conacul Urlateanu (Urlati, Prahova), detinut tot de Cramele Halewood, reprezinta aproximativ 5-7% din cifra de afaceri a companiei.

"Facem turism pentru a ne promova vinurile. Desi Anglia nu este o tara vinicola consumatorul vrea sa experimenteze mai mult, in timp ce romanul este mai conservator. In Anglia exista 116 vinarii pe 1.500 ha. Un producator poate sa vanda printr-o sala de degustare chiar si 50% din productie, din cauza suprafetei reduse. Insa si in cazul lor scopul final este promovarea produsului si nu a locului", afirma Muntean.

In opinia sa, exista initiativa in domeniul oenoturismului in Romania, insa aceasta industrie este inca la inceput. "Infrastructura nu ne ajuta insa din punct de vedere al turismului. Pleci la ora 10.00 din Bucuresti si nu este normal sa ajungi aici in 3 ore. De asemenea, ar trebui aliniate preturile la nivelul european, intrucat acum este mai ieftin sa iti petreci vacanta in afara tarii", explica Dan Muntean.

Sampania, cea mai afectata categorie

Sampania, cea mai afectata categorie"Vanzarile de sampanie ar fi trebuit sa aiba un trend ascendant, acum stagneaza. Investitiile in deschiderea de noi locatii in centrele comerciale au oprit scaderea. Sampania a fost cea mai afectata de actualul context economic", spune Dan Muntean.

La Azuga Cramele Halewood produce trei sortimente de sampanie Rhein - Brut Imperial, Brut Rose si Sec. Aproximativ 18-20% din cifra de afaceri a companiei este realizata de vinul spumos (produs in special pentru export), in timp ce vinul spumant reprezinta 15% din afaceri.

Printre tarile cu cel mai ridicat consum de sampanie se regasesc Franta, Anglia si Germania.

In 2009 Cramele Halewood a afisat o cifra de afaceri de 9,8 mil. euro, in crestere cu 2,3% fata de 2008, iar trendul ascendent continua si in acest an cand compania tinteste afaceri de 10 mil. euro. Halewood Romania are in prezent circa 200 de angajati.

Infiintata in 1978 de catre John Halewood, compania Halewood International detine acum participatii in zonele cheie ale industriei de bauturi din intreaga lume.

Cu o cifra de afaceri anuala de peste 500 milioane de euro, Halewood International distribuie peste 1.400 de produse pe teritoriul Marii Britanii si in 30 de tari din toata lumea. Patru dintre marcile create de Halewood International se regasesc in topul primelor zece marci din categoria lor in Marea Britanie.

Halewood International a inceput sa importe vinuri din Romania din 1987. Dupa o investitie totala de peste 10 milioane de dolari, grupul Halewood are in prezent 3 subsidiare in Romania (viticultura, vinificatie si comercializarea vinurilor). in care lucreaza peste 200 de specialisti cu studii si specializari in tara si strainatate. Productia medie anuala de vin se ridica la 42.000 de hectolitri, iar capacitatea de stocare totalizeaza 90.420 de hectolitri.