Radiografia primelor 6 luni: Corectitudine sau munca la negru?

Radiografia primelor 6 luni: Corectitudine sau munca la negru?Producatorii din industria de confectii textile din Romania au reactionat diferit in primele 6 luni ale acestui an, un impact accentuat al crizei economice fiind resimtit in special de jucatorii mici si mijlocii. Aceste companii au fost primele afectate, in conditiile in care lucrau branduri proprii pentru piata interna, neavand capitalul necesar pentru a le promova si in afara tarii.

Primele efecte au inceput sa fie resimtite inca din semestrul al patrulea din 2008, acesta fiind urmat de o scadere vertiginoasa a consumului in 2009. Lipsa de incredere a consumatorilor in a-si aloca bugetele a crescut cu impact direct asupra produselor interne, spune Maria Grapini (foto).

In opinia sa, inainte de debutul crizei financiare producatorii locali se mai confruntau cu o problema – competitia inegala cu importurile in ceea ce priveste verificarea intrarilor de marfa pe piata interna, corespondenta pret-calitate, modul de comercializare (de multe ori marfa nefiscalizata). “Iar producatorul trebuie sa treaca pretul produsului sau prin toate taxele si impozitele aferente. Evident, produsul intern apare mai scump in magazin. Dar pretul corect este al produsului realizat in Romania”, afirma Grapini.

Printre solutiile pe care Guvernul ar fi putut sa le aplice pentru reglementarea importurilor se numara controlul mai riguros al cantitatii fizice si al pretului minim al produsului, respectiv verificarea traseului parcurs de produs pana la comercializare.

Totodata, firmele din domeniul confectiilor au fost afectate si de problema finantarii. “Capitalul de lucru pe care trebuie sa-l ia acum o fabrica de confectii s-a marit pentru ca de un an si jumatate asistam la o prelungire a perioadei de incasare. Ajungand sa incasezi la 100-120 de zile evident ca este nevoie de lichiditati. De fapt, aceasta va fi problema numarul 1 pentru multe companii, crescand arieratele, crescand perioada cand isi primesc TVA-ul de la stat”, considera oficialul Pasmatex.

Pe de alta parte, productia industriala a continuat sa scada si in primul trimestru al acestui an, insa nu in acelasi ritm cu perioada similara din 2009. Insa, in contextul in care primul semestru se incheie fara gasirea unor solutii viabile si cu adaugarea unor noi taxe, Maria Grapini vorbeste de un semestru 2 sub nivelul primului semestru din 2009.

Astfel, companiile care vor rezista in piata vor fi tentate sa alunece spre munca la negru, pe fondul incapacitatii de sustinere a costurilor.

“Pana la urma e o chestiune demonstrata ca la presiuni fiscale foarte mari exista doua categorii sau doua variante – fie sunt foarte cinstiti si prefera sa inchida sau unii risca intrucat au garantat cu case si trec la negru pentru a-si recupera investitiile. Oricare dintre cele doua variante nu va aduce bani la buget”, afirma Maria Grapini.

Initial, presedintele FEPAIUS vorbea de o revenire a economiei romanesti in al doilea semestru din 2010 ca si scenariu optimist oferit anul trecut. Grapini isi modifica previziunile si lucreaza acum cu doua noi scenarii: unul optimist, care vorbeste de o revenire la jumatatea anului viitor, si unul pesimist, in cazul caruia insanatosirea economica nu va avea loc decat in 2012.

“Indiferent de scenariu, daca mai tinem in viata aceasta industrie o facem datorita exportului. Piata interna nu asigura consum din cauza veniturilor mici ale populatiei si a inhibarii prin teama care s-a creat. Chiar daca ar avea bani oamenii nu mai consuma in acelasi ritm si noi, textilistii, nu suntem o prioritate in bugetul familiei”, declara Grapini.

Daca in 2009, industria de confectii textile a pierdut 59.000 de locuri de munca, anul acesta piata ar putea suferi o contractie a fortei de munca de pana la 50.000 de locuri, daca lucrurile vor continua in aceeasi directie.

Sursa foto: Agerpres

Toate drumurile duc spre Asia

Toate drumurile duc spre AsiaImediat dupa momentul 1989 producatorii italieni au fost primii care au venit in Romania si au impulsionat industria locala de confectii textile. Le-au urmat producatori din Turcia pe partea de tesaturi si accesorii, China (confectii), Germania sau Grecia (textile).

Mirajul asiatic si-a spus insa cuvantul, astfel incat producatorul de incaltaminte Rieker, ce activa in Lugoj si avea cateva mii de angajati, a parasit Romania in favoarea Asiei. Aceeasi situatie si in cazul Geox, care a lasat la Timisoara o unitate de productie la standarde europene si cateva mii de angajati fara locuri de munca. In plus, retailerul suedez de fashion H&M, care producea in zona Focsani, a optat tot pentru Asia.

S-a ajuns la aceasta situatie intrucat tarile asiatice ofera costuri mai reduse cu salariile, respectiv “pretentii” mai mici decat Romania.

“Suntem o tara care a intrat nepregatita in Uniunea Europeana, acum gafaim sa ajungem din urma celelalte state. Pana si Bulgaria ne-a intrecut la multe capitole. Romania, intrand in UE, are niste rigori pe care trebuie sa le respecte – costuri sociale, codul muncii, responsabilitate corporatista, conditii de lucru. Daca producatorii aleg sa mearga in Asia nu au nicio obligatie si au parte si de costuri mai mici. In domeniul nostru aveam combinate de fire pentru tot ce era necesar si filatura de matase naturala. Toate au fost decimate si vandute imobiliar. Produsele finite din orice domeniu sunt dependente de importuri de unde si o balanta comerciala atat de dezechilibrata. Importam mai mult decat exportam. O tara fara industrie este foarte nesigura”, sustine Maria Grapini.

Potrivit acesteia, nu mai exista semnale vis a vis de un potential interes din partea unor investitori straini in domeniul confectiilor din Romania.

“Anul trecut am discutat cu o delegatie din China, ne-am intalnit cu oameni de afaceri, ne-am intalnit si cu cei din India. I-am invitat sa vina sa produca in Romania, sa construiasca fabrici de filaturi si tesatorii aratandu-le avantajul care il au. Producand in Romania pot exporta in toata Europa fara taxe vamale. Din pacate nu s-au pronuntat in niciun fel. Vestile proaste sa raspandesc mai repede decat cele bune. Daca ne ducem in orice tara acum despre Romania nu se vorbeste de bine, nici despre atitudinea conducatorilor, politica externa fiind prost facuta”, declara Grapini.

Totodata, conditiile de operare din alte tari precum Bulgaria, Ungaria sau Serbia sunt mult mai bune.

“Ungaria a luat niste masuri de stimulare a investitiilor, a scazut impozitele, CAS-urile pe salarii si impozitul pe profit la 10%. Fiind inconjurati de tari in care costurile de operare sunt mai mici este de previzionat o scadere a consumului in piata interna si pericolul ca productia din tarile respective sa creasca pe baza comenzilor care vor veni acolo. Sunt foarte ingrijorata pentru partea a doua a anului pentru ca nu vad cum s-ar putea ajunge la o crestere a locurilor de munca in acest domeniu, atata timp cat nu exista nicio masura, lucru coroborat cu intrarea in vigoare a majorarii TVA. In plus, in 2010 se prelungesc toate masurile din 2009 legate de impozitul minim, de nededucerea unor cheltuieli. Aceste greutati vor frana productia”, argumenteaza Maria Grapini.

Ce varianta va alege Pasmatex? Macedonia vs. Serbia

Ce varianta va alege Pasmatex? Macedonia vs. SerbiaMaria Grapini se va intalni peste 2 saptamani cu agentia de investitii straine din Macedonia pentru a studia posibilitatea relocarii productiei din fabrica din Timisoara. Grapini nu exclude pentru aceasta mutare nici Serbia, avantajul sau fiind proximitatea.

“In Serbia am fost si am facut o testare a pietei de la produse alimentare pana la cele nealimentare. Toate sunt mai ieftine decat in Romania. Salariile si costurile cu salariile sunt convenabile. In Macedonia costurile cu salariile sunt la 21%, iar in Romania se duc spre 60-70%. Ca si om de afaceri ce te-ar retine ar fi problema oamenilor. Pentru mine acest aspect este cel mai sensibil. Eu lucrez de 20 de ani cu acesti oameni si trebuie sa gasesc o solutie”, explica Maria Grapini.

In prezent, Pasmatex are 400 de angajati, o eventuala mutare a productiei din Timisoara in alta tara urmand sa afecteze 80-100 de oameni. Aceasta ar fi prima disponibilizare dupa 16 ani de activitate.

Managerul Pasmatex sustine ca 2010 este "de departe cel mai greu an", fiind vorba de o situatie mai dificila decat perioada ’96-’98.

“Daca atunci aveam euforia dezvoltarii, acum acest lucru nu mai exista si avem parte doar de teama si lipsa de incredere a tuturor categoriilor, de la bancheri la intreprinzatori si consumatori. Lipseste de asemenea predictibilitatea. In ultimii doi ani un lucru reglementat printr-o lege precum Codul Fiscal a fost modificat de 4-5 ori prin Ordonanta de Urgenta. Lucrul acesta nu s-a intamplat in ‘94 cand veneam dintr-un sistem centralizat”, spune Grapini.

Lipsa de incredere a fost principalul factor pentru care oficialul Pasmatex a sistat un proiect de extindere pentru fabrica din Timisoara.

Pentru acest an compania estimeaza o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro. Exporturile reprezinta peste 50% din afacerile Pasmatex, potrivit Mariei Grapini. Cele mai multe comenzi vin din tari precum Germania, Ungaria, Polonia, Suedia si Italia.