Ce carti citesc romanii in vacanta?

Ce carti citesc romanii in vacanta?“Vara scad vanzarile la cartile de business si creste interesul pentru ghidurile de calatorie. Anul acesta, la noi se vand foarte bine Ghidul Verde Michelin Romania si ghidurile de buzunar din colectia Top 10”, spun reprezentantii lantului Librarul.

Potrivit rapoartelor lor de vanzari pe luna iunie, cele mai cautate carti au apartinut unor domenii ca beletristica (in special carti de Agatha Cristie si Gabriel Garcia Marquez) sau carte practica (ghiduri turistice si carti de pescuit).

“Concediul este o perioada de care oamenii profita pentru a-si face planuri mai largi privind viata lor, sanatatea lor, este considerat de multi un nou inceput si fiecare dintre noi incercam sa luam anumite hotarari, sa imbunatatim aspecte ale vietii noastre. Acest lucru se vede inclusiv in cartile pe care oamenii decid sa le citeasca in concediu", afirma Mario Demezzo, vicepresedintele editurii ALL.

Dincolo de literatura "usoara", relaxanta, specifica unui concediu de odihna, oamenii citesc si carti din care invata despre ce vor sa schimbe, fie ca vorbim despre carti motivationale sau despre cum sa mancam sanatos, adauga Demezzo.

El a adaugat ca inainte de concedii se observa o crestere considerabila a vanzarilor la albume si atlase rutiere. “Aceste carti fac parte din pregatirea de concediu, iar oamenii din companii, fiind in general obisnuiti sa faca o cercetare amanuntita, folosesc aceste albume de multe ori in deciziile pe care le iau unde sa mearga”, a precizat Demezzo.

La Carturesti, cei mai cautati autori in verile trecute, au fost: Mihail Bulgakov (Maestrul si margareta), Mircea Cartarescu (Frumoasele straine), Gabriel Garcia Marquez (Dragostea in vremea holerei), Richard Branson (Pierderea Virginitatii), Dan Brown (Simbolul pierdut), Stieg Larsson (trilogia Millenium), William Golding (Imparatul mustelor), Frederic Beigbeder (Dragostea dureaza trei ani), Salman Rushdie (Seducatoarea din Florenta) si Mario Vargas Llosa (Ratacirile fetei nesabuite II).

Reteaua Diverta chiar are o oferta speciala pentru perioada verii, care presupune discounturi de pana la 90% la titlurile incadrate in promotii. Pe locul intai in clasamentul vanzarilor retelei Diverta se afla o serie de carti de fictiune, in frunte cu cel mai nou roman al autorului Dan Brown si cartile lui Paulo Coelho.

Mai interesanta este insa, inclinatia clientilor retelei pentru carti de autoeducare si afaceri (de la Donald Trump si Steve Jobs, la Gheorghe Mencinicopschi si Ghidul bunelor Maniere), care au reprezentat o parte insemnata a vanzarilor Diverta pe vara trecuta (circa 700 carti de economie si cateva mii de volume de autoeducare vandute vara trecuta).

Aflati, in continuare, care sunt cele mai bine vandute carti din marile librarii pe perioada verii si ce lecturi de vacanta va recomanda Wall-Street.

Beletristica

BeletristicaLa sectiunea beletristica, atat retailerii cat si marile edituri au cazut de acord asupra celor mai vandute genuri: politiste, autori-vedeta, carti premiate si noutati.

Astfel, la aceasta sectiune, capul de afis il reprezinta romanele lui John Grisham, Agatha Cristie, Herta Muller, Gabriel Garcia Marquez, Orhan Pamuk si Stephanie Meyer.

“In ce priveste cartile cele mai vandute la Humanitas Fiction au fost Ultima ispita a lui Hristos de Nikos Kazantzakis, Omul este un mare fazan pe lume de Herta Müller, Scene de viata campestra de Amos Oz, Accidentul de Ismail Kadare si Opera poetica de Fernando Pessoa. Cel mai vandut autor Humanitas Fiction la Bookfest 2011 a fost Amos Oz”, au declarat, pentru Wall-Street, reprezentantii editurii si librariilor Humanitas.

O aparitie notabila pentru acest an a reprezentat-o si Colectia neagra, de la editura Trei, o serie de romane politiste palpitante, scrise de autori din tari din nordul Europei, in frunte cu deja celebrul Stieg Larsson.

Si in reteaua Librarul, romanele lui John Grisham, Orhan Pamuk si Stephanie Meyer au avut mare succes. In plus, aici, autorii romani au avut, de asemenea, mare succes in luna iunie.

Astfel, in topul 10 ale celor mai bine vandute volume la Librarul in luna iunie s-au numarat proaspata aparitie la editura Humanitas a actorului Valentin Uritescu, intitulata umoristic, “Asa sunt eu, prost” si “Intreaba-ma orice” de Mihaela Radulescu.

Reprezentantii editurii ALL, care pregatesc o serie noua de vara chiar pentru acest sezon, au inregistrat vanzari considerabile la volumele Gargui, de Andrew Davidson, Marioneta, de Robert Harris sau PS: Te iubesc, de Cecelia Ahern, dupa care s-a facut si o ecranizare de succes.

La Diverta, cele mai cautate carti din vara lui 2010 au inclus Simbolul Pierdut, de Dan Brown, aparut la editura RAO, seria Twilight, a lui Stephanie Meyer si Invingatorul este intotdeauna singur, de Paulo Coelho, aparuta la editura Humanitas.

Reprezentantii retailerului au adaugat ca foarte cautate au fost si romanele unor autori autohtoni ca Mircea Eliade, Mircea Cartarescu sau Mihail Drumes. De asemenea, au avut mare succes la public si volumele lui Alice Nastase (Dragostea e un bonsai, editura Zada Media) si Dan Puric (Despre omul frumos, editata de Compania Dan Puric).


Leadership, economie

Leadership, economieCartile de business, leadership si autoeducare se afla si ele in topul celor mai cautate lecturi de vacanta, potrivit retelelor Carturesti, Diverta sau Librarul.

Desi multe dintre acestea nu sunt neaparat carti ce pot fi luate pe plaja, ca o lectura usoara, retailerii spun ca au mare cautare in sezonul estival, cand oamenii de afaceri si managerii au, in sfarsit, putin timp pentru citit.

La Diverta, pe primele trei locuri in topul celor mai vandute carti de business s-a aflat un singur autor, Robert Kiyosaki, cu titluri ca: Tata bogat, tata sarac, Tanar si bogat sau De ce vrem sa fii bogat, scrisa in colaborare cu Donald Trump, toate editate de Curtea Veche.

Un alt titlu destul de bine vandut anul trecut ca lectura de vara in reteaua Diverta este cartea miliardarului britanic Richard Branson, intitulata “Screw it, let’s do it. Lectii din scoala vietii”, aparuta la editura Publica. Imediat urmatoare in clasamentul retelei se mai afla: Funky business (Jonas Ridderstrale si Kjell Nordstrom, editura Publica), Noua paradigma a pietelor financiare (G. Soros, Litera).

La Carturesti, cele mai vandute carti de business includ mai multe volume pe tematici conexe economiei si afacerilor, toate proaspat lansate in librariile lantului (Antreprenoriat, drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri, de Marius Ghenea, Branding pe frontul de est de Aneta Bogdan sau mediatizata iLeadership pentru o noua generatie, de Steve Jobs).

Clasici, eseistica si carti istorice

Clasici, eseistica si carti istoriceReprezentantii lantului de librarii Carturesti spun ca in urma unui sondaj efectuat pe retelele sociale, cei mai multi clienti ai lor au ales ca lecturi de vacanta carti clasice, de autori consacrati.

Topul era dominat de autorii clasici: Mandrie si prejudecata - Jane Austen, Un veac de singuratate - Gabriel García Marquez, Contele de Monte Cristo - Al. Dumas, Marile sperante -Ch. Dickens, La Medeleni - Ionel Teodoreanu, Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde, Magicianul - John Fowles, La rascruce de vanturi - Emily Bronte, Mizerabilii - Victor Hugo, Memoriile unei gheise - Arthur Golden, la egalitate cu Fratii Karamazov -Fiodor Dostoievski.

"Am tinut, bineinteles cont de acest top in recomandarile noastre de vacanta pentru 2011, dar ne-am ghidat si dupa ceea ce ne cer clientii in librarie. Dincolo de aceste recomandari, suntem convinsi ca cea mai buna carte de vacanta este cea pe care si-o alege fiecare”, au precizat ei.

La Librarul, aceeasi situatie, cu precizarea ca tinerii aleg tot mai mult autori romani contemporani, cum ar fi Mircea Cartarescu (Jurnal Zen, printre cele mai vandute carti Humanitas la Bookfest 2011), Aurora Liiceanu (Prin perdea, Rendez-vous cu lumea, Patru femei, patru povesti), Andrei Plesu (Despre frumusetea uitata a vietii, printre cele mai vandute carti Humanitas la Bookfest 2011), Neagu Djuvara (cel mai vandut autor Humanitas la Bookfest 2011, Scurta istorie a romanilor povestita celor tineri) sau Gabriel Liiceanu (Itinerariile unei vieti. Emil Cioran).

Cele mai noi aparitii pentru aceasta vara de la editura ALL includ Contesa sangeroasa de Rebecca Johns, Regina matasurilor de Vanora Bennett, Apusul lumii si Regele Arthur, ambele de Allan Massie.

Comenteaza aici: Tu ce carti citesti in concediu? Cum le alegi?