Evolutii mixte fata de trimestrul al treilea

Evolutii mixte fata de trimestrul al treileaDesi sunt greu de estimat rezultatele pe ultimul trimestru, deoarece companiile fac pe final de an tot felul de ajustari – ale provizioanelor, ale datoriilor, ale creantelor -, Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction, se asteapta la rezultate destul de proaste ale companiilor.

Andrei Radulescu, analist la Target Capital, estimeaza ca vom asista la evolutii mixte ale rezultatelor ce urmeaza a fi raportate. “Sunt unele companii care au resimtit criza inca din a doua jumatate a anului 2008, in principal ca urmare a declinului comenzilor externe si pe fondul constituirii de provizioane, si care, prin prisma procesului de stabilizare macroeconomica, ar trebui sa prezinte o ameliorare a rezultatelor”, considera el.

Radulescu considera ca, pe ansamblu, rezultatele ar trebui sa inregistreze o evolutie favorabila raportat la trimestrul anterior. “Economia interna s-a stabilizat in ultimele luni ale anului 2009, dupa declinul sever din ultimul trimestru din 2008 si primul semestru al anului trecut”, isi motiveaza parerea analistul.

Care sunt sectoarele care pot aduce surprize

Care sunt sectoarele care pot aduce surprize“Interesant de urmarit vor fi rezultatele bancilor, deoarece de ele depind si incasarile de dividende ale SIF-urilor din acest an. De asemenea, va fi interesant de vazut si ce companii au facut restructurari si cum s-au miscat in acest sens”, explica Brendea.

Andrei Radulescu (foto) estimeaza ca ne putem astepta la o evolutie in crestere a companiilor din sectorul farmaceutic.

“Ma astept la surprize placute, in principal, in cazul companiilor din industria prelucratoare, ca urmare a faptului ca productia din acest sector a crescut pentru a treia luna consecutiv in noiembrie, si din sectorul energetic, mai exact cele din segmentul petrolier, a echipamentelor si serviciilor, pe fondul evolutiei cotatiilor internationale la titei”, ne-a declarat analistul Target Capital.

Chiar si in sezonul raportarilor tot evolutiile externe vor prima

Chiar si in sezonul raportarilor tot evolutiile externe vor primaSpecialistii consultati considera ca desi raportarile ar putea avea o influenta asupra evolutiei Bursei, aceasta va fi doar punctuala, miscarile de pe pietele internationale vor fi cele care vor da tonul la Bucuresti.

“Este posibil ca piata sa fie influentata de rezultatele financiare, insa doar punctual, adica daca o companie va raporta rezultate bune, actiunile vor creste sau se vor corecta daca rezultatele sunt sub asteptari”, sustine Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital.

Brendea este de parere ca rezultatele financiare nu vor avea o influenta mare asupra evolutiei BVB decat daca vom asista la diferente mari fata de anul trecut, indiferent de natura acestora. “Bursa este speculativa in continuare si greutatea cea mai mare o au evolutiile si evenimentele externe”, spune el.