Videoconferinta reduce costurile unei companii

Videoconferinta reduce costurile unei companiiVideoconferinta nu este o noutate pentru piata romaneasca, nu este neaparat o tehnologie noua, ci una care evolueaza rapid, fiind o solutie foarte potrivita pentru mediul de business in acest moment dificil, datorita crizei economice. Astfel, ea ajuta la optimizarea costurilor si imbunatatirea procesului comunicational si de luare a deciziilor. Investitia intr-un astfel de sistem nu face nota discordanta cu politica de cheltuieli prudenta, practicata de majoritatea companiilor in vreme de criza. Amortizarea unei astfel de solutii se face intr-un interval foarte scurt de timp, 6-12 luni.

Potrivit Anei-Maria Palade (foto), piata de videoconferinta din Romania atinge, in prezent, aproximativ 3 milioane euro.

Existenta unei piete de videoconferinta poate fi explicata prin prisma gradului de educare tehnologica, a numarului mare de companii multinationale, a deschiderii managerilor din Romania catre noi modalitati de imbunatatire si eficientizare a muncii.

Avitech estimeaza o crestere a cererii de sisteme de videoconferinta in urmatoarea perioada.

“Adresandu-se unei nevoi clare a mediului de business din acest moment - reducerea costurilor - dar avand si avantaje de genul simplificarii procesului decizional si amortizarea investitiei intr-un interval foarte scurt de timp, videoconferinta va fi cu siguranta unul din invingatorii crizei economice pe care o traversam”, este de parere marketing managerul furnizorului de solutii integrate.

In prezent, exista un interes crescut pentru acest serviciu din partea companiilor care aloca un buget mare calatoriilor de afaceri, companiilor cu numeroase puncte de lucru, companiilor multinationale, institutiilor din invatamant si din domeniul sanatatii, institutiilor publice.

Din punct de vedere tehnic, videoconferinta are avantajul de a fi o tehnologie flexibila, intrucat permite conectarea, in aceeasi sesiune, a unor echipamente diverse (laptop, notebook, videotelefon, etc), precum si integrarea cu echipamente periferice – table interactive, sisteme de videoproiectie, camere de documente, sisteme de sonorizare. Totodata, videoconferinta este o garantie a comunicarii video fara intreruperi, distorisiuni, elemente frecvent intalnite in timpul utilizarii altor software-uri de comunicare la distanta, prin intermediul Internetului.

Substituent al intalnirilor fata in fata, videoconferinta inlatura, asadar, cele mai multe bariere comunicationale.


Pretul unui sistem de videoconferinta profesional, de la 1.000 euro

Pretul unui sistem de videoconferinta profesional, de la 1.000 euroImplementarea unui sistem de videoconferinta presupune luarea in considerare a unui numar considerabil de parametri, care conduc la variatii foarte mari de preturi.

„Criterii precum tipul solutiei alese, complexitatea acesteia, numarul punctelor care vor fi conectate la sistemul de videoconfeirnta, numarul maxim de participanti din fiecare punct, fac obiectul analizei si formularii unei oferte cat mai potrivite cu cerintele clientilor”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, marketing manager-ul Avitech.

Avitech, furnizor de solutii integrate ce au la baza echipamente profesionale, a inceput sa implementeze sisteme de videoconferinta in 2001, fiind compania care a adus aceste solutii pe piata din Romania. In prezent, firma detine peste 50% din piata locala de videoconferinta. Tot mai multe companii adopta aceasta solutie eficienta de comunicare, deoarece poate inlocui cu succes deplasarile costisitoare si poate accelera procesul decizional.

Pretul unui sistem de videoconferinta profesional, simplu din punct de vedere al tehnologiei incorporate, porneste de la 1.000 euro. Pentru cei care vor sa se bucure de ce are mai bun videoconferinta de oferit, exista sistemele de teleprezenta, care asigura o experienta vizuala, auditiva si comunicationala fara precedent. Costurile unor astfel de sisteme pot ajunge la zeci, chiar sute de mii euro.

Exista, totodata, si solutii software cu preturi de aproximativ 100 euro, limitate insa din punct de vedere al experientei comunicationale.

Intre beneficiarii solutiilor de videoconferinta oferite de Avitech se numara atat companii de top precum Rompetrol Downstream, Romtelecom, precum si numeroase institutii de stat, ministere (Ministerul Mediului, Ministerul Justitiei, Inspectoratul General de Politie).

„In domeniul sanatatii avem in derulare proiectul pilot de telemedicina SMURD, iar in domeniul educatiei am implementat sisteme de videoconferinta - deosebit de utile in invatamantul la distanta - in numeroase universitati de stat si private (Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Romano-Americana, Universitatea Dimitrie Cantemir, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, etc.). Dintre clienti nu lipsesc nici companii si institutii din domeniul bancar, farmaceutic, industrial, etc.”, arata Palade.

Cui se adreseaza

Cui se adreseazaVideoconferinta este un instrument foarte util pentru companiile mari, multinationale, deoarece permite comunicarea facila intre toate sucursalele, punctele de lucru, insa toate domeniile pot fructifica aceasta tehnologie.

„Conteaza doar deschiderea managementului spre inovatie si spre noi modalitati de a-si conduce afacerea eficient”, sustine marketing managerul companiei.

Mai exact, sistemele de videoconferinta pot acoperi nevoi specifice unor domenii precum sectorul privat – companii multinationale, sanatatea, educatia, justitia, siguranta publica, industria, sectorul public sau cel financiar.

“Ca si exemplu, putem mentiona beneficiile unul astfel de sistem in sanatate: telemedicina faciliteaza procese de genul diagnosticarii la distanta, transmiterii de informatii complexe despre pacient prin conectarea la sistem a instrumentelor periferice speciale, participarii personalului medical la programe de pregatire continue.

In ceea ce priveste siguranta publica, videoconferinta permite coordonarea, in caz de dezastre, a eforturilor de reducere a pierderilor sau diseminarea informatiei catre o audienta larga.

Justitia poate utiliza videoconferinta pentru audierea persoanelor de la distanta, protejarea martorilor sub acoperire prin distorsionarea imaginii si a vocii”, explica Palade.

Videoconferinta este o oportunitate si pentru armata, care poate discuta strategii si pastra legatura cu militarii din teatrele de operatii, poate face schimb de experienta cu institutii din alte tari, adauga ea.

Invatamantul este un alt domeniu in care sistemele de videoconferinta isi gasesc multiple utilizari: de la cursuri la distanta, pana la schimburi de experienta intre diverse institutii din invatamant sau cursuri de instruire a personalului didactic. Si lista poate continua.

Avitech are si solicitari pentru inchirierea sistemelor de videoconferinta pentru scopuri dintre cele mai diverse, cum ar fi interviurile pentru angajare cu persoane aflate in locuri/orase diferite, depunerea de marturii in diverse procese, intalniri de afaceri.

Avitech a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de 18,6 milioane euro, in crestere cu 34% fata de rezultatul obtinut in anul precedent