Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat prima sedinta de tranzactionare a saptamanii in stagnare, trei dintre indici plasandu-se la finalul zilei pe teritoriul negativ.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat nesemnificativ, cu 0,01%, pana la 5.247,35 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,02%, la 3.089,39 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 0,26%, pana la 24.221,03 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,27%, la 10.728,80 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a stagnat la 486,98 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,67%, la 757,95 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Doua fonduri de investitii, dintre care unul american, sunt interesate sa preia participatii la combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), la care statul intentioneaza sa vanda pachetul majoritar de actiuni, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Karoly Borbely.

• Depozitarul Central va distribui de astazi dividendele pentru societatea IAR Ghimbav (IARV), operatiunea urmand a se incheia la finalul anului.

• Casa de brokeraj Intercapital Invest a inregistrat o cifra de afaceri de 2,82 milioane lei (0,67 mil. euro) in primele noua luni ale anului, in crestere cu 40% fata de rezultatul din perioada similara a anului trecut.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 17.30, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, crestea cu 0,66%, la 5.779,23 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, castiga 0,75%, pana la 6.655,53 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se aprecia cu 0,46%, la 3.886,22 puncte.

• Rusia si Polonia vor semna in aceasta saptamana un acord in privinta tranzitului gazelor naturale, care va pune capat unor dispute de patru ani in privinta tarifelor de transport, a declarat ministrul adjunct rus al Energiei, Anatoly Yanovsky.

• Discutiile tensionate privind "razboiul valutelor" au deschis calea pentru un compromis dificil, insa ceea ce a fost pana acum doar un duel al declaratiilor ar putea escalada intr-o adevarata lupta a marilor puteri economice, se arata intr-o analiza Reuters.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones urca cu 0,67%, la 11.207,50 puncte, Standard & Poor's 500 se aprecia cu 0,62%, pana la 1.190,47 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq crestea cu 0,72%, la 2.497,31 puncte, in jurul orei 17.30.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o depreciere de 0,27%, pana la 9.401,16 puncte. De asemenea, indicele extins Topix a scazut cu 0,44%, pana la 821,23 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 0,47%, la 23.627,90 puncte.

• Dolarul s-a depreciat fata de euro si alte valute de referinta, concluziile summit-ului ministrilor de finante din statele G20, derulat in weekend in Coreea de Sud, determinand investitorii sa continue sa vanda moneda americana si sa cumpere actiuni si marfuri.

• Singapore Exchange Ltd a acceptat sa cumpere operatorul bursier din Austrialia, ASX Ltd., pentru 8,4 miliarde de dolari australieni (8,2 mld. dolari americani) in bani si actiuni, intr-o miscare de a concura cu Hong Kong si Tokyo.

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Indicele BET a indicat in mod clar prin subperformanta sa o lipsa de interes in privinta bursei locale”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Investitorii care au subscris in urma cu circa doua luni de zile in cadrul ofertei de listare a fondul de investitii iFond Financial (simbol IFR), care investeste jumatate din bani in actiuni ale Fondului Proprietatea, si-au putut vinde titlurile vineri, cu un profit de 4%, cotatia urcand la 210 de lei fata de un pret de 202 platit in oferta. [Bursa]

• Spre deosebire de indicii pietelor dezvoltate, la BVB suntem inca departe de topurile din primavara Efortul de impingere a indicelui BET-FI este evidentiat de evolutia distincta a celor cinci simboluri SIF. [Curierul National]

• Tranzactiile OTC pe actiuni ar trebui interzise, crede presedintele Bursei din Praga, Petr Koblic. Sefa pe operatiunile din Europa a NYSE Euronext sustine ca regulile dupa care se fac tranzactiile extrabursiere acum ar trebui revizuite. [Money.ro]

• Intr-un moment in care piata bursiera este dominata de straini, care reactioneaza mai mult pe baza indicatorilor externi decat ai celor care reflecta evolutia economiei locale, motorul de crestere al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ar putea fi investitorii locali, chiar daca detinerile lor nu sunt foarte mari, conform Ziarului Financiar. [Gandul.info]