George Butunoiu: Un antreprenor ar trebui sa depinda cat mai putin de angajati

George Butunoiu: Un antreprenor ar trebui sa depinda cat mai putin de angajati"Cea mai buna masura a valorii cuiva este antreprenoriatul. Daca cineva este atat de bun pe cat isi inchipuie, il sfatuiesc sa mearga sa isi faca propriul business.

Un antreprenor ar trebui sa faca in asa fel incat sa depinda cat mai putin de angajati pentru ca astfel businessul devine mai predictibil.

La inceput, nu trebuie sa investiti nimic in angajati pentru ca in cazul in care ii trimiteti la cursuri, pentru 9 din 10 angajati sunt bani aruncati. Chiar daca este un angajat care progreseaza, nu merita banii investiti. Insa daca unii angajati investesc in ei trebuie sa-i rasplatiti.

Nu va asteptati ca angajatii sa isi creasca performanta pentru ca acest lucru nu a fost niciodata treaba lor si angajatii nu isi vor creste niciodata singuri productivitatea. Aceasta este responsabilitatea managementului.

In cazul in care aveti un angajat foarte bun, care va aduce vanzari mari, dar este indisciplinat, eu l-as da afara, indiferent de felul in care sunt influentate vanzarile. Astfel de oameni trebuie dati afara cu orice risc si cost.

Intr-o firma mica sunt mult mai importante regulile, ordinea si disciplina si este mai bine ca un business sa creasca incet, dar previzibil decat sa fie greu de controlat.

Strategia, mai ales la firmele mici, este foarte importanta. In 80% dintre cele mai mari cazuri de faliment, companiile aveau strategii foarte bune, dar falimentul a venit de la executia acestora.

Nu incurajatii angajatii sa iubeasca firma pentru ca riscurile sunt mult mai mari decat avantajele. Nu mai credeti ce spun cei din multinationale pentru ca ei sunt obligati sa spuna tot felul de lucruri care dau bine. Ei spun ca oamenii sunt cel mai important capital, dar fac tot posibilul sa nu fie asa.

Este recomandat ca un antreprenor sa isi aduca o ruda ca partener de business pentru ca desi pot aparea unele dezvantaje, avantajele sunt mult mai mari datorita increderii in asociat.

Nu angajati oameni din multinationale. Nici daca vin pe gratis. Dezastrul este garantat in proportie de 99%. Sunt doua lumi complet separate. N-am reusit aproape niciodata sa recrutez din mediul antreprenorial pentru cel corporate si invers."

George Butunoiu (foto) este managing partner la George Butunoiu Executiv Search si unul dintre cei mai cunoscuti head hunteri pe piata locala.



Gabriela Lungu: Antreprenorii ar trebui sa fie propriul lor PR

Gabriela Lungu: Antreprenorii ar trebui sa fie propriul lor PR"Pe antreprenori ii sfatuiesc sa fie propriul lor PR pentru ca daca nu au bani, macar trebuie sa compenseze cumva si o pot face prin timpul dedicat comunicarii.

Conteaza foarte mult PR-ul personal al antreprenorului.pentru ca inseamna incredere in profesionistul care conduce firma.

Comunicarea trebuie facuta ca activitatea punctuala si nu in valuri.

Observ o lipsa de focus pe zona de comunicare, faptul ca de multe ori antreprenorii nu isi pregatesc foarte bine lansarea si acest moment nu este exploatat la maximum. De foarte multe ori, PR-ul este facut numai post lansare.

Pe de alta parte, in cazul unei multinationale, printre primele lucruri pe care o companie le stabileste cand intra in Romania este compania de relatii publice pentru ca aceasta ii ajuta sa isi faci treaba mai bine.

Antreprenorii mici au nevoie de PR, mai ales daca au o poveste frumoasa.

Trebuie sa va stiti foarte bine publicul. Sunt antreprenori care nu au vorbit niciodata cu publicul lor.

PR-ul nu vinde nimic, dar nimic nu se vinde fara PR."

Gabriela Lungu (foto) este managing partner al agentiei de relatii publice The Practice, companie care are circa 30% dintre clienti din mediul antreprenorial.

Mirela Serban, consultant fiscal: Bugetul trebuie analizat lunar si rectificat daca este cazul.

Mirela Serban, consultant fiscal: Bugetul trebuie analizat lunar si rectificat daca este cazul."Bugetul trebuie analizat luna de luna si rectificat atunci cand este cazul.

In orice start-up, dar si in viata de zi cu zi trebuie sa aveti educatie financiara.

De cand lucrez cu antreprenori mi s-a intamplat uneori ca eu sa vorbesc despre diferite contracte si ce implica acestea, iar ei sa imi zica “Niste hartii” sau “ Decat sa dam impozite la stat, mai bine imi iau o masina”.

R&M Audit este o companie infiintata in anul 2000 care ofera servicii de contabilitate, audit, consultanta fiscala si financiara.





Radu Tudorache: Daca nu puteti fi tenace, este mai bine sa nu intrati in antreprenoriat

Radu Tudorache: Daca nu puteti fi tenace, este mai bine sa nu intrati in antreprenoriat"Sa fii antreprenor inseamna multe nopti nedormite si stres mult mai mare decat in cazul unui manager. Ce s-a intamplat in anii '90-2000 cand business-urile cresteau odata cu piata nu se va mai intampla niciodata.

Pentru mine un antreprenor este cineva care face lucrurile mereu din ce in ce mai bine si care se reinventeaza. Nu cunosc vreun antreprenor care sa faca lucrurile la fel cinci ani la rand si sa aiba succes.

Tenacitatea este obligatorie in zona antreprenoriala, iar daca nu puteti fi tenace, este mai bine sa nu intrati in antreprenoriat. Dar daca puteti fi, este obligatoriu sa o faceti.

Atunci cand caut un partener de afacere nu ma uit dupa un plan bine structurat, dar e obligatoriu ca antreprenorul sa aiba un plan.

Vreau ca omul care devine partener sa fie de incredere iar fara acest lucru nu incep acea afacere. Dar este dificil sa iti dai seama cine este de incredere si am avut esecuri si dezamagiri. In M Grup sunt in jur de 60 de parteneri, iar fiecare aure10-20-50% dintr-un anumit business.

In antreprenoriat meciul afacerilor mari a fost pierdut, acum este perioda business-urilor de nisa."

M Grup este un conglomerat ce include afaceri in Romania si in sud-estul Europei, din domeniul farmaceuticelor, IT, imobiliar si industrial. In total, M Grup cuprinde 15 afaceri distincte, printre care si distribuitorul farma Montero si lantul de farmacii Remedio (70 de unitati in prezent).