"Muzica rastoarna deprinderile noastre zilnice. O piesa muzicala iese bine atunci cand fiecare isi canta partitura lui si sunetul global e bun. Fiecare e diferit, fiecare are melodia lui de cantat, dar miracolul consta in faptul ca melodiile astea insumate dau o simfonie, dau un sunet comun", a afirmat Andrei Plesu in discursul sau din debutul Festivalului Enescu 2011.

"In viata noastra obisnuita se intampla invers: toti par sa cante aceeasi melodie, toti fac aceleasi promisiuni, toti au aceeasi veselie propagandistica, toti au aceeasi retorica, si sunetul iese prost. E inversul unei orchestre. Poate ca vom reinvata, de la muzica, cum sa fim diferiti consunand, cum sa traim diferenta simfonic. Se poate. Muzica o dovedeste", a spus Plesu, potrivit TVR.ro.

Sala Palatului din Bucuresti a fost aproape plina. La loja oficiala au luat loc Maria Basescu, sotia presedintelui Romaniei, Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Raluca Turcan, presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, Valeriu Turcan, consilier prezidential, Departamentul de Comunicare Publica, presedintele Senatului, Mircea Geoana, alaturi de fiica sa, Ana Maria Geoana, si scriitorul, eseistul, si istoricul de arta Andrei Plesu.

Printre cei care au luat loc in sala s-au numarat foarte multi oameni din mediul de business:

• Mariana Gheorghe, director general al Petrom
• Misu Negritoiu, presedinte ING Bank
• Alexandra Gatej, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania
• Luca D'Agnese, seful Enel Romania
• Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank Romania
• George Butunoiu, head-hunter
• Monica Tatoiu, fost director general Oriflame
• Ionut Serban, avocat in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii.
• Alina Dragan, directorul executiv de resurse umane al UniCredit Tiriac Bank

Citeste si:

Festivalul si Concursul International "George Enescu", ajuns la editia a XX-a, va avea peste 160 de evenimente artistice, dintre care 90 de concerte si spectacole in cele sase sectiuni, cu participarea a aproape 100 de solisti si 65 de ansambluri.

Printre artistii care vor evolua in cadrul Festivalului International "George Enescu" 2011 se numara 54 de solisti vocali (dintre care 22 straini), 44 de solisti instrumentisti (dintre care 32 straini), 39 de dirijori (27 - straini).

Vezi aici cifrele cheie ale festivalului.

De la rock la muzica clasica, managerii romani au artisti si melodii favorite. Ei au raspuns recent provocarii wall-street.ro de a propune trupa care sa concerteze in Romania.