Piata de anvelope ar putea creste cu 20% anul acesta

Piata de anvelope, atat de vara cat si de iarna, estimata la sub 2 milioane de unitati anul trecut, a castigat un potential de crestere de 20% anul acesta ca urmare a revenirii vanzarilor de autoturisme.

"La jumatatea anului, piata inregistra deja o crestere de peste 10%, iar dupa al treilea trimestru, cresterea era estimata de pana la 20%. Aceste date anunta o revenire a industriei auto, care reincepe sa isi consolideze segmentele de piata”, a declarat Alina Mihaescu director de marketing Goodyear Dunlop CSEE.

La nivelul subsidiarei EMEA, din care si Romania face parte, Goodyear estimeaza cresteri ale vanzarilor pe segmentul anvelopelor pentru turisme de 3-5%, iar pe segmentul anvelopelor de camion de 5-7%. Anul trecut, circa 60% din vanzarile de pneuri pe piata romaneasca au fost anvelope de iarna, procent care se va mentine si anul acesta, 35% anvelope de vara, 5% anvelope all-season.

Pentru anvelopele de iarna, jucatorii se asteapta in 2014 la o crestere similara cu anul 2013, un avans mai mare putand fi dat de legislatie daca va fi impusa o data fixa la care trebuie schimbate.

"Desi potentialul de piata atat pentru anvelopele de vara cat si pentru cele de iarna a crescut cu 20% ca urmare a unei usoare reveniri a pietii si a cresterii vanzarilor de autoturime, in 2014 cresterea va fi la nivelul celei de anul trecut, cand aproximativ 60% din vanzari din total au fost anvelope de iarna. Segmentul de iarna a cunoscut o crestere semnificativa odata cu introducerea obligativitatii echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna la 1 noiembrie 2012. Cresterea in acel moment a fost de aproximativ 70%, anul urmator tendinta fireasca fiind de scadere a ratei vanzarilor. O noua crestere importanta poate fi data din nou de legislatie, daca va fi impusa o data fixa la care trebuie schimbate anvelopele, sau in 2016 cand cei care au achizitionat anvelope de iarna in 2012 vor reveni pentru schimbarea acestora”, a declarat Alina Mihaescu.

Citeste si:
Anvelopele, starurile comertului online iarna aceasta
Anvelopele, starurile...

Potrivit managerilor Continental Anvelope Timisoara, “in acest moment, vanzarile sunt constante, atat pentru anvelopele de iarna, cat si pentru cele de vara. Un factor care a contribuit la aceasta evolutie este cresterea constanta a parcului auto, precum si faptul ca tot mai multi soferi calatoresc in strainatate, unde echiparea autoturismelor cu anvelope de iarna este obligatorie. Continental Anvelope Timisoara are o productie anuala de circa 15 milioane de anvelope”.

Vanzari de anvelope online

Majoritatea romanilor isi cumpara anvelope din locuri unde si le pot monta, doar un procent de circa 5% isi comanda pe Internet. „In Romania, rata vanzarilor prin magazinele online este mica, de cca. 5%, si are un ritm de crestere mai scazut fata de alte tari, cum ar fi Cehia, unde vanzarile online de anvelope depasesc pragul de 20%”, mai spune Alina Mihaescu.

Black Friday 2014 ar putea stimula vanzarile de anvelope online, numarul de site-uri care au in oferta pneuri este in crestere, anul acesta si emag a intrat pe piata de anvelope.

Citeste si:
Ce amendă poți primi dacă nu ai cauciucuri de iarnă
Ce amendă poți primi dacă nu...

Compania de consultanta si studii de piata GFK considera ca in 2013 valoarea vanzarilor de anvelope noi de autoturisme si camionete pe piata romaneasca a fost de circa 124 de milioane de euro. Anul trecut, vanzarile de anvelope pe piata romaneasca nu au depasit 2 milioane de unitati.

Care sunt cele mai bune 10 anvelope de iarna de 195/65/15 testate de ADAC in 2014 aflati aici.

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri