“Sectorul auto reprezinta 11,74% din totalul operatiunilor de factoring intern derulate anul trecut si se situeazaastfel pe locul trei, dupa constructii (pondere 23,82%) si FMCG (pondere 15,15%), in timp ce la import si export se situeaza pe locul doi”, a precizat Bogdan Rosu, presedinte ARF.

Piata auto a raportat cresteri anul trecut, atat la export, cat si la import. Aceasta tendinta se observa si in ponderea pe care aceasta industrie o detine in totalul operatiunilor de factoring de import (27,58%) si respectiv in factoringul de export (11,98%) din totalitatea rulajelor realizate, in crestere fata de 2013.

“De fapt aceste cifre confirma tendintele pietei auto de anul trecut si anume revenirea pe crestere dupa o perioada de declin prelungit. Finantarea tranzactiilor comerciale interne din sectorul auto a scazut usor, in linie cu cererea si respectiv productia autohtona. Romanii au cumparatmai multe masini per total, insa o pondere mai mica pentru masinile facute in tara noastra, preferand autoturismele de import, unde s-au inregistrat cresteri, pe fondul unui regim fiscal inca prea permisiv. Pe de alta parte nivelul de finantari pe export releva si o crestere a exporturilor auto, confirmata recent si de catre industrie (APIA)”, mentioneaza Bogdan Rosu.

Citeste si:

Studiul realizat de ARF are la baza informatii furnizate de membrii asociatiei (Access financial services ifn, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, Brd – groupe societe generale, ifn Next Capital Finance, Ing Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor,Unicredit Tiriac Bank.), precum si de la alte institutii financiare non-membre.

Factoringul este o operatiune financiara care are la baza un contract incheiat intre o parte (Furnizor) si o alta parte (Factor), in baza caruia Furnizorul cesioneaza Factorului creantele rezultate din contracte de vanzare bunuri/prestari servicii, incheiate intre Furnizor si partenerii sai (Debitori). Pe baza acestui contract, Factorul va finanta Furnizorul, prin plata in avans a creantelor cesionate, ocupand-se ulterior, in nume propriu, de administrarea creantelor cesionate si de colectarea lor.