Industria auto a fost finantata anul trecut prin operatiuni de factoring intern si extern cu peste 340 milioane de euro, reiese dintr-un studiu derulat la inceputul anului de catre Asociatia Romana de Factoring (ARF).

“Sectorul auto reprezinta 11,74% din totalul operatiunilor de factoring intern derulate anul trecut si se situeazaastfel pe locul trei, dupa constructii (pondere 23,82%) si FMCG (pondere 15,15%), in timp ce la import si export se situeaza pe locul doi”, a precizat Bogdan Rosu, presedinte ARF.

Piata auto a raportat cresteri anul trecut, atat la export, cat si la import. Aceasta tendinta se observa si in ponderea pe care aceasta industrie o detine in totalul operatiunilor de factoring de import (27,58%) si respectiv in factoringul de export (11,98%) din totalitatea rulajelor realizate, in crestere fata de 2013.

“De fapt aceste cifre confirma tendintele pietei auto de anul trecut si anume revenirea pe crestere dupa o perioada de declin prelungit. Finantarea tranzactiilor comerciale interne din sectorul auto a scazut usor, in linie cu cererea si respectiv productia autohtona. Romanii au cumparatmai multe masini per total, insa o pondere mai mica pentru masinile facute in tara noastra, preferand autoturismele de import, unde s-au inregistrat cresteri, pe fondul unui regim fiscal inca prea permisiv. Pe de alta parte nivelul de finantari pe export releva si o crestere a exporturilor auto, confirmata recent si de catre industrie (APIA)”, mentioneaza Bogdan Rosu.

Retail jobs

Studiul realizat de ARF are la baza informatii furnizate de membrii asociatiei (Access financial services ifn, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, Brd – groupe societe generale, ifn Next Capital Finance, Ing Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor,Unicredit Tiriac Bank.), precum si de la alte institutii financiare non-membre.

Factoringul este o operatiune financiara care are la baza un contract incheiat intre o parte (Furnizor) si o alta parte (Factor), in baza caruia Furnizorul cesioneaza Factorului creantele rezultate din contracte de vanzare bunuri/prestari servicii, incheiate intre Furnizor si partenerii sai (Debitori). Pe baza acestui contract, Factorul va finanta Furnizorul, prin plata in avans a creantelor cesionate, ocupand-se ulterior, in nume propriu, de administrarea creantelor cesionate si de colectarea lor.

Citeste si:
Când ajung în România primele 20 de trenuri de lung parcurs
Când ajung în România primele...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri