Daca tehnologia va fi utilizata pe scara larga, aceasta ar reprezenta o descoperire importanta in cautarea unei energii mai verzi si mai eficiente, scrie cnn.com.
Echipa de la Universitatea Monash din Melbourne spune ca bateria cu litiu-sulf pe care a creat-o este „cea mai eficienta din lume” si poate depasi bateriile traditionale de 4 ori.
Cercetatorii spun ca sunt „la un pas” de a aduce pe piata inovatia oferind beneficii in lupta impotriva schimbarilor climatice. Grupul, a carui activitate a primit finantare de la guvernul australian, a brevetat noua baterie, iar testele suplimentare sunt programate pentru sfarsitul acestui an.
Majoritatea bateriilor comerciale sunt litiu-ion, dar alternativele de litiu-sulf au fost mult timp atractive datorita densitatii lor energetice mai mari si a capacitatii de a alimenta obiectele mai mult timp.
Citeste si:Apple va plăti daune de 113 milioane de dolari pentru încetinirea...
![]()
Cu toate acestea, bateriile litiu-sulf tind sa aiba o durata de viata mult mai scurta. Acestea sunt utilizate pe unele aeronave si masini. Incercarile anterioare de a le aduce in productia in masa pentru a elimina treptat bateriile cu litiu-ion au esuat.
Potrivit Faraday Institution, utilizarea pe scara larga a bateriilor itiu-sulf se confrunta cu „obstacole majore”, care decurg din „natura izolatoare a sulfului” si degradarea anodului metalic de litiu.
Echipa din Australia a reconfigurat designul catozilor de sulf, astfel incat acestia sa poata rezista la sarcini mai mari, fara a inregistra o scadere a performantelor generale.
Procesul de productie al bateriilor litiu-sulf este simplu si extrem de ieftin, folosind procese pe baza de apa. De asemenea, poate aduce reduceri semnificative ale deseurilor periculoase pentru mediu.
Huawei vrea să se apuce de produs mașini electrice

Te-ar putea interesa și: