Constructorul american Chrysler, al treilea jucator pe piata locala, va fi preluat pentru 5,48 miliarde de euro

DaimlerChrysler a ajuns astazi la un acord cu fondul american de investitii Cerberus Capital Management, in urma caruia Cerberus va prelua Chrysler pentru 7,4 miliarde de dolari (5,48 miliarde euro). Fondul de investitii va prelua 80,1% din Chrysler, urmand ca DaimlerChrysler sa isi pastreze un pachet actiuni de 19,9% din constructorul american. Tranzactia se va finaliza in cursul trimestrului trei din acest an, noua companie urmand sa se numeasca Chrysler Holding LLC.

Intre timp, actionarii DaimlerChrysler vor trebui sa voteze revenirea la denumirea de Daimler AG. Vanzarea Chrysler pune capat unei fuziuni esuate intre Daimler si Chrysler, care a avut loc in 1998, cei doi constructori propunandu-si in acel moment sa formeze unul din cele mai mari grupuri auto din lume.

Mercedes-Benz a achizitionat grupul Chrysler in 1998 pentru suma de 36 miliarde dolari.Conform acordului, Chrysler va fi in continuare responsabil de plata pensiilor si obligatiilor medicale pentru angajatii sai, estimate la multe miliarde de dolari, acesta decizie urmand a reduce cu aproximativ 0,5 miliarde dolari fluxul de numerar al DaimlerChrysler, care este momentan al cincilea producator mondial de automobile.

Compania a estimat ca aceasta vanzare va reduce profitul net al DaimlerChrysler pentru 2007 cu 3-4 miliarde dolari, adaugand ca firma germana va contribui cu 650 milioane euro pentru a acoperi anumite obligatii pe termen lung de la Chrysler.

Nemultumit de rezultatele financiare ale grupului american DaimlerChysler a scos divizia Chrysler la vanzare in luna februarie, dupa ca divizia americana a inregistrat pierderi anuale de 1,5 miliarde dolari pentru anul 2006. Fondul de investitii Cerberus, cu sediul la New York, detine un portofoliul urias de active, fiind implicat si in activitati de hedging.

Grupul Chrysler, care este pe cale de a concedia 13.000 de slujbe, intentioneaza sa revina pe profit in 2008. Un punct central al acestei tranzactii il reprezinta experienta grupului Cerberus cu industria automobilistica, precum si participatia pe care o detine din divizia de finantare a General Motors.

General Motors Corp. a vandut in 2006 51% din divizia sa de finantare, GMAC, unui consortiu condus de Cerberus, aceasta tranzactie ridicandu-se la aproximativ 14 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si