Aproximativ 19% din mașinile second hand importate în România ajung să fie vândute cu origine falsă, susțin experții Cebia. Asta înseamnă că anunțurile nu menționează țara din care provine de fapt mașina. Originea falsă face un vehicul mai scump, deoarece un vehicul de origine germană, de exemplu, are o valoare diferită pe piață față de o mașină din sudul Europei sau din țările non-europene.

Anul trecut, aproape 396.000 de mașini second hand au fost importate în România, ceea ce înseamnă că aproximativ 75.000 dintre ele au fost vândute fără a se preciza originea lor reală. Cumpărătorii din România au plătit în plus pentru aceste mașini peste 467 de milioane de lei. Originea falsă scumpește o mașină, în medie, cu 6.250 de lei în România.

„Țara în care un vehicul a fost condus mult timp are un impact asupra stării sale tehnice. De exemplu, dacă un vehicul este condus pe drumurile din țările de coastă, uzura lui este mai mare decât în ​​țările continentale, ceea ce bineînțeles că are un impact asupra prețului vehiculului”, subliniază Martin Pajer, directorul Cebia, adăugând că mașinile cu origini false au, de asemenea, odometre date înapoi sau au accidente „ascunse”.

Cel mai adesea, mașinile au o origine fals declarată din Germania. În realitate, acestea provin în principal din sudul, sud-estul sau estul Europei. Țările non-europene nu fac excepție. „Pentru multe mașini, originea lor reală este Canada, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și America Centrală, de exemplu. Concret, pot aminti Belarus, Oman sau Nicaragua", spune Pajer.

Țara de origine reală poate fi stabilită verificând istoricul vehiculului. Cerbia oferă această funcționalitate pe portalul lor prin introducerea VIN-ului mașinii. Astfel, cei interesați pot obține gratuit o imagine de ansamblu a informațiilor disponibile despre mașină și din ce perioadă. În plus, se poate plăti pentru informații detaliate despre originea reală a mașinii, dacă ea a fost furată, kilometrajul inversat sau nu, avarii, accidente, reparații, fotografii cu acestea, anul real de fabricație al mașinii, anul primei înmatriculări sau dacă mașina a fost supusă unui „recall” din partea producătorului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri