Firmele de leasing vand masinile in tara si in strainatate la "pachete" de cel putin patru masini, la preturi mai mici cu 40-50% fata de pretul achitat initial in 2008, sustin reprezentanti ai pietei de leasing.

"In general masinile s-au ieftinit, in medie, cu 40-50% fata de 2008, motiv pentru care firmele de leasing vand de multe ori in pierdere masinile recuperate", a declarat directorul general al Impuls Leasing, Razvan Diaconescu, citat de NewsIn.

El a adaugat ca Impuls Leasing a vandut in primele sapte luni ale acestui an aproximativ de 600 de masini recuperate, circa 10% dintre acestea fiind vandute in tari precum Germania, Franta sau Austria.

"Exportam de aproximativ o luna si jumatate o parte dintre masinile recuperate. Preturile sunt mai mici la export, insa se vand la pachet", a mentionat Diaconescu, explicand ca in momentul actual trebuie sa incerci sa vinzi prin toate canalele disponibile.

Reprezentanti ai companiilor de leasing sustin ca intr-un pachet sunt incluse cel putin patru masini.

La randul sau, directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu, a precizat ca firma pe care o conduce a promovat deja oferta de bunuri rulate si la nivel international, cu ajutorul platformei web a grupului Raiffeisen, care centralizeaza toate obiectele de leasing recuperate de subsidiarele Raiffeisen Leasing International.

"Prin intermediul acestui canal am reusit sa gasim interes pentru achizitia acestor bunuri in tari precum: Ungaria, Olanda, Polonia, Germania, Moldova, Albania, Grecia, Slovacia, unde exista clienti care obisnuiesc sa achizitioneze cu plata integrala mai multe unitati la pachet", a adaugat Mateescu.

Alti jucatori de pe piata de leasing au dezvoltat platforme online si sunt pregatiti sa exporte masini la nivel international, sub forma de licitatie.

Directorul general al VB Leasing, Peter Demmer a spus ca pana in prezent "nu a fost vandut niciun obiect in strainatate, dar platforma online Motrada, care se poate accesa prin intermediul site-ului companiei, poate facilita acest lucru pe viitor, mergand pe sistemul de licitatie".

El a explicat ca fiecare persoana sau companie isi poate face un cont, cu un nume de utilizator si parola unice, ce trebuie validat de VB Leasing, prin care ulterior poate participa la licitatiile afisate si poate cumpara obiectul selectionat in cazul in care devine castigator.

Masinile pe stoc sporesc costurile


Una dintre problemele cu care se confrunta companiile de leasing este ca daca incearca sa tina prea mult masinile recuperate in speranta unui pret mai bun, le cresc costurile de parcare si intretinere, in conditiile in care valoarea de piata a masinii oricum scade, dat fiind ca vechimea acesteia creste.

Astfel, pierderile companiei pot fi mai mari daca vehiculele stau 4-5 luni in parc, decat daca sunt revandute la preturi mai mici dar mai repede, a explicat directorul general al Impuls Leasing. El a adaugat ca are peste 500 de masini recuperate, dintr-un portofoliu de circa 30.000 de contracte active.

Costul pentru o masina "parcata" intr-un parc auto este de circa 50 de euro pe luna (fara TVA) pentru o masina, insa se pot face reduceri firmelor care aduc peste 20 de masini pana la circa 35 - 40 euro pentru o masina, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai unor parcuri auto din Bucuresti. In unele cazuri, in aceste preturi sunt incluse si doua spalari pe luna.

Mihaela Mateescu a mai spus ca Raiffeisen Leasing a avut mai tot timpul un stoc tampon de bunuri reposedate, care nu depasea 15 bucati, in schimb, numarul acestora a crescut din toamna anului trecut.

"Numai anul acesta am reusit sa vindem aproximativ 300 de vehicule recuperate", a spus Mateescu si a adaugat ca o mare parte dintre acestea sunt reprezentate de vehicule comerciale medii si grele.

"Compania a finantat de-a lungul timpului cu precadere vehicule comerciale, fiind recunoscuta in piata pentru acest lucru, de unde si categoriile de bunuri recuperate sunt reprezentate de: autobasculante, autobetoniere, autotractoare, autoutilitare, semiremorci si, intr-un numar mult mai redus, de autoturisme", a explicat ea.

Ea a adaugat ca, in prezent, pe pagina de internet a companiei se afla aproximativ 140 de autovehicule recuperate in urma rezilierii contractelor de leasing.

La randul sau, directorul general al VB Leasing mentiona ca numarul masinilor recuperate si aflate pe stoc la acest moment este de 836.

"Aceasta cifra este, insa, una flexibila, deoarece stocul se modifica mereu datorita vanzarilor acestor obiecte si a intrarilor altora noi in stoc", a explicat Demmer si a precizat ca la sfarsitul lui iulie VB Leasing a inregistrat 25.518 contracte active.

El a adaugat ca, de la inceputul anului, VB Leasing a vandut 629 de bunuri recuperate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Raiffeisen Leasing, finantat de EximBank cu 70 de milioane de lei