Condu prin puterea exemplului. Sa conduci o companie nu se rezuma doar la a le spune oamenilor ce sa faca. Conducatorii adevarati sunt bune exemple de urmat si chiar profesori pentru ceilalti. De asemenea, liderii care vor sa fie intotdeauna luati in serios trebuie sa retina ca toti ceilalti sunt constant cu ochii pe ei, si ca actiunilor devin exemple putenice pentru echipa, sustine Holly Landa, de la firma americana Laudau Leadership.

Exprima-ti ideile. Antreprenorii vin constant cu idei noi, dar uneori uita sa le impartaseasca cu ceilalti si de cele mai multe ori se intreaba de ce ceilalti nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu ei, spune Holly. Chiar si cei mai dedicati si pasionati angajati pot sa devina frustrate, daca nu inteleg ce incerca seful lor sa realizeze si de ce. Schimbul de idei cu alte persoane are calitatea atat de a tine pe toata lumea la curent, dar poate, de asemenea, sa genereze idei noi.

Angajeaza oameni care te completeaza, nu care sunt identici cu tine. Este tipic pentru proprietarii de business-urile mici sa angajeze oameni care le amintesc de ei insisi. Ce poate fi rau in a angaja inca o persoana ca tine? “Daca esti o persoana care priveste de obicei in ansamblu, vei obtine un echilibru alaturi de persoane care acorda atentie detaliilor pe care tu tinzi sa le treci cu vederea”, s spus Holly.
Avand descrieri clare ale jobului si alegand angajatii pe baza de competente si comportament dorit angajatorii pot rupe cercul de a angaja o persoana identica cu cea a managerului.

Atenueaza conflictele.
Unii sefi de companii sunt atat de focusati pe operatiuni ca ajung uneori sa neglijeze modul in care deciziile lor ii pot afecta pe angajati. “Unde sunt oameni, este si conflict, iar parte din a fi un sef bun este sa stii sa gestionezi conflictul, nu sa il ignori”, spune Holly. Comunicarea este raspunsul in astfel de situatii. Ea sfatuiestii sefii de companii sa observe atunci cand deciziile operationale ii pot afecta pe altii.

Incurajeaza spiritul de conducere al angajatilor.
Este usor sa credem ca o conducere mai buna inseamna si un control mai bun, dar o astfel de gandire poate sufoca o afacere. Prin acordarea strategica a mai multor responsabilitati angajatilor, le incurajezi dezvoltarea. Pentru un business in ascensiune, acest lucru este foarte important, pentru ca formeaza angajatii, care vor fi pregatiti sa isi asume rolul mai importante in sustinerea si cresterea business-ului. De asemenea, managerul este eliberat de sarcini mai mari si mai importante.