Peste 6.000 de tineri pleaca anual din Romania la studii in strainatate si aleg in general universitati din UK, Olanda sau tarile nordice. Daca la acestea din urma costurile educatiei sunt complet acoperite de stat, pentru un an de studiu in Marea Britanie romanii platesc si mai mult de 15.000 de lire pe an.

Datele oficiale din Romania arata ca peste 6.000 pleaca anual la studii universitare in strainatate in UK, Olanda, Tarile Nordice, Franta, Germania, Austria, Elvetia, Italia, Spania, SUA, etc, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre IntegralEdu.

Cat costa un an de facultate in tarile preferate de romani

Tarile nordice – costurile de studiu sunt 0, fiind complet subventionate de stat.

Franta – la universitatile de stat, costurile variaza intre 184 si 610 euro pe an.

Germania – nu exista taxe de scolarizare la universitatile de stat, ci doar contributii semestriale care variaza intre 200 si 500 euro.

Olanda – Taxa de scolarizare este de aprox 1.100 euro pe an, diferenta fiind subventionata de statul olandez (pana la suma de 10.000).

Marea Britanie – la universitatile de stat costurile variaza in functie de regiune. In Anglia acestea sunt de 9.250 lire pe an pentru studii de licenta, in Tara Galilor taxa este de 9.000 de lire pe an, in Scotia de 1.820 lire pe an. La universitatile private, costurile variaza intre 7.250 – 16.400 lire pe an. Pentru programele de master, studentii platesc intre 4.000 si 30.000 lire pe an.

Romanii acopera taxele prin imprumuturi guvernamentale, in tarile unde sunt disponibile. Astfel, pentru studii de licenta de pana in UK se acorda la 9.250 lire sterline (UK), dar si de master - 17.000 lire sterline imprumut (Tara Galilor), iar in Anglia aproximativ 13.000 de lire sterline imprumut pentru master.

In rest, potrivit IntegralEdu, familiile sustin studiile din propriile economii sau imprumuturi bancare. De asemenea, exista posibilitatea de finantare prin burse si subventii acordate de institutiile de invatant la care pleaca copiii. In plus, exista si pusibilitatea de a obtine burse oferite direct de catre universitati care pot acoperi partial sau total taxele de scolarizare. Acestea sunt bazate de regula pe merite deosebite, dar si pe o analiza amanuntita a situatiei financiare din care provine copilul.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri