Salariile angajatilor din Romania au crescut in acest an cu o medie de 5%, iar trendul se va pastra si in anul 2020, cand specialistii in piata muncii estimeaza o crestere similara. Cele mai mari cresteri se asteapta in domeniile automotive si IT. Din pacate, cresterile vor fi eclipsate, cel putin partial, de inflatia galopanta.

Astfel, potrivit studiului "Total Remuneration Survey", realizat de Mercer Marshal Benefits, angajatorii din tara noastra estimeaza ca vor da oamenilor anul viitor salarii cu 5% mai mari."Mediana raportata la toate companiile este de 5%. In tara sunt organizatii care in 2019 au aplicat cresteri salariale de 7-10-13 procente, insa ponderea lor este destul de mica, iar majoritatea nu sunt neaparat din Bucuresti, ci din vestul tarii. Daca ne uitam cum a crescut piata efectiv in 2019 observam o crestere salariala ceva mai accentuata decat in 2018, de 10%, crestere care vine in special din zonele de specialisti si de management. (...) Anul acesta organizatiile s-au concentrat mai mult pe aliniere la nivel de specialist, nivel de management si asta este o explicatie pentru ceea ce inseamna cresterile salariale", a explicat Nicoleta Nechita, specialist Mercer Marsh Benefits.

Cresterile salariale sunt acordate de companii in special in lunile aprilie, ianuarie, martie, iulie si octombrie.

Estimari ale cresterilor salariale pentru 2020

"Cele mai mari cresteri salariale le vedem in industriile care sunt in crestere si in care se fac investitii din afara. Aici ne referim la industria de productie automotive, la IT si la zona de shared services center-uri si BPO, o industrie care se dezvolta foarte mult in tara noastra", a precizat Nechita.

Majoritatea companiilor din Romania, reiese din studiu, ofera 12 salarii, dupa ce majoritatea care ofereau al 13-lea sau al 14-lea salariu le-au transformat in prime de Craciun, de Paste, de vacanta. Acestea raman masuri de ofertare, atractie si retentie a angajatilor.

Dincolo de performanta indivizilor, pe care se pune din ce in ce mai mult focus, cresterea salariilor este influentata si de pozitionarea versus piata, de cat de competitive sunt companiile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri