Cunostintele in domeniul IT incep sa apara pe lista angajatorilor in din ce in ce mai multe fise ale posturilor, iar in viitor IT-ul poate fi conditia de baza pentru a obtine un job. In Romania incep sa se faca primii pasi in aceasta directie. De curand, la Magurele, a fost inaugurat un laborator digital, care a costat 100.000 de euro, cu roboti si imprimante 3D, care ii va ajuta pe tinerii din zona sa isi adauge competente la CV.

Astfel, primul laborator digital, dotat cu roboti, ochelari de realitate virtuala si imprimante 3D, a fost dat in folosinta in localitatea Magurele, din judetul Ilfov. Unitatea a fost realizata printr-o investitie de 100.000 de euro, pusa la dispozitie de Consiliul Judetean Ilfov.

Elevii, studenti si nu numai, din judetul Ilfov, vor avea acces gratuit la diverse instrumente educationale, cu care este dotat laboratorul.

Astfel, in SmartLab pot fi gasite elemente de tehnologie de ultima generatie, intre care se numara 9 laptopuri si 3 desktopuri cu softuri de design grafic incluse, o tabla interactiva, 15 perechi de ochelari VR, 2 roboti educationali multifunctionali, 2 scannere 3D, 5 imprimante 3D monocrome si una multicolora.

Laboratorul digital inteligent este situat in spatiul Asociatiei “Magurele Science Park” (MSP), din incinta Institutului de Fizica Atomica (IFA) din Magurele si va functiona ca un centru educational de tip after-school, care face parte din proiectul investitional “Muzeul Viitorului”.

Ar fi necesare 6.200 de astfel de laboratoare inteligente

Andreea Paul, presedintrele INACO - Initiativa pentru dezvoltare, a aratat ca acesta este al treilea proiect de acest gen, alte doua fiind deschise anterior in Bucuresti, intr-o scoala general si un liceu.

Tot ea a mai spus ca in Romania ar fi necesare 6.200 de astfel de laboratoare, astfel incat fiecare unitate scolara sa dispuna de unul propriu.

“Visam sa ajungem in toate cele 6.200 de institutii scolare din Romania. Pentru ca toti copiii au dreptul la acces gratuit la educatie digitala inteligenta, inca din clasa I. Invatarea nu mai poate ramane liniara, intr-o lume care se dezvolta cu o viteza uluitoare. Invatarea insasi trebuie sa devina exponentiala, creativa si transdisciplinara. Iar proiectul SmartLab contribuie intr-un mod decisiv la acest proces” a marturisit Andreea Paul.

Tot ea a mai spus ca tehnologiile din SmartLab antreneaza creativitatea copiilor, pe de-o parte, pe de alta parte ii ajuta sa inteleaga o serie de notiuni abstracte.

"Ei inteleg mai usor geometria spatiala, de exemplu, o materie nu foarte prietenoasa, care in acest fel este mai usor de inteles. Sau notiuni de chimie complicate, pe care copiii le consolideaza mult mai usor vizualizandu-le, cu ajutorul ochelarilor de VR. Poti sa faci si geografie virtual, sa fii deasupra Zidului Chinezesc, deasupra Desertului Saharian sau deasupra Amazonului. Prin aceste tehnologii, copiii incep sa isi dezvolte noi competente", a explicat aceasta.

Oamenii isi pot creste competente pentru piata muncii de maine

"Este primul laborator scos din scoala si au acces elevii, studentii si chiar adultii, care vor sa isi imbunataeasca competentele necesare fortei pietei de munca de maine", a adaugat Andreea Paul.

Tinerii au sansa sa devina sociali, mobili si analitici.

Andreea Paul a reliefat importanta existentei unui astfel de laborator in fiecare unitate scolara, insa a precizat ca Statul nu are fonduri pentru astfel de investitii.

"Ne-am indreptat catre reprezentantii Ministerului Educatiei pentru a le vorbi despre rezultatele acestor laboratoare. Sunt deschisi, inteleg nevoia, dar nu au o linie de finantare adresata unei astfel de investitii. Ne-am adresat si Ministerului Fondurilor Europene, pentru a ne aloca fonduri pentru dezvoltarea capitalului uman. Suntem sustinuti si de acestia, insa nu exista finantare", a precizat Paul.

Ne-am saturat sa auzim raspunsurile copiilor, care spun ca s-au plictisit la scoala. Aici le place, spun ca au invata lucruri noi si ca vor sa revina

Profesor: Toate meseriile solicita abilitati de IT

Alina Caprarescu, profesor de Informatica in cadrul Liceului Horia Hulubei din Magurele, a aratat ca tinerii trebuie sa se orienteze catre dezvoltarea cunostintelor tehnologice, pentru a-si creste sansele pe piata muncii.

"Toate meseriile solicita acum si abilitati de utilizare a tehnologiei, pana si atunci cand livrezi o marfa folosesti un POS, o planificare, un program de calculator. Deci trebuie sa aiba niste abilitati de tehnoredactare, de utilizare a unor softuri", a explicat Caprarescu.

Un astfel de laborator ii poate ajuta sa se hotarasca ce cariera vor sa urmeze in continuare sau poate unii dintre ei au nevoie de anumite softuri pentru a dezvolta ceea ce ei isi imagineaza

Ea recunoaste ca desi a urmat o facultate si un masterat de profil nu a avut niciodata acces la tehnologie inalta, asemanatoare celei din laboratorul inteligent de la Magurele.

"Nici in facultate nu am avut acces la astfel de tehnologie, au mai venit firme care ne-au prezentat astfel de tehnologii, dar nu sa punem noi mana, sa vedem cum functioneaza, nu", a detaliat Caprarescu.

SmartLab Magurele va functiona ca un centru educational de tip after-school si va fi deschis de luni pana vineri, intre orele 9:00 si 18:00. Copiii si adolescentii vor putea merge, in grupuri de cate 8-10 persoane, insotiti de un profesor sau de un parinte. In timpul petrecut in laborator, ei vor fi ghidati de catre un membru al echipei MSP, care ii va ajuta sa foloseasca echipamentele si ii va invata cum sa abordeze subiecte din programa scolara, cu ajutorul tehnologiei digitale inteligente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri