Când un tânăr absolvent de facultate intră în câmpul muncii valorizează mai puțin latura salarială atunci când este integrat în primele sale locuri de muncă. Motivațiile tinerilor aflați la început de drum sunt diferite comparativ cu cele ale unui angajat cu experiență. Mai curând ei preferă un mediu de lucru plăcut și flexibil și acordă o mai mare importanță relațiilor interumane și asta pentru că există o permanentă nevoie de asociere și de întelegere, mai ales la nivel de muncă.

Dorința de a cunoaște oameni noi și de a se integra mai rapid în cultura organizațională a unei companii a fost cumva întreruptă în ultimele luni, în contextul pandemiei de COVID-19. Tinerii absolvenți de facultăți, care abia au intrat în câmpul muncii au fost privați de interacțiunea cu primii lor colegi sau de posibilitatea de a gestiona primele situații dificile care se ivesc la locul de muncă.

Ce cred că le lipsește tinerilor absolvenți este interacțiunea live cu persoane. Să ne gândim puțin la generațiile noi pentru care munca nu este o modalitate de a se întreține financiar, ci una prin care caută împlinire, lucruri pe care generațiile anterioare nu le aveau neapărat. Nu mai sunt acele motivații bazale de supraviețurire, ci sunt motivațiile suplimentare ce țin de auto-actualizare, de împlinire, de sens în viață, ce sunt foarte greu de atins în condițiile în care nu ai interacțiuni față în față, nu poți stabili o relație de mentorat cu cineva din organizație (...) Cred că va fi foarte greu să ținem o forță de muncă motivată, în condițiile în care tot ce putem face este să lucrăm de acasă.

Andrei Ion, managing director la SHL, companie care oferă servicii de evalaure a resurselor umane în sfera de business.

Andrei Ion estimează că angajații care își vor activa abilitățile tehnice vor fi mai mulți decât cei care nu vor mai avea oportunitatea, chiar și temporar, de a-și exersa abilitățile de comunicare, lucrul în echipă și interacțiunea cu aceasta. Prin urmare, pe piața muncii își vor face simțită prezența mai mulți viitori experți, din punct de vedere tehnic.

„Ce mă aștept să se întâmple, dat fiind că oamenii vor avea o relație mult mai tranzacțională cu munca, este să-și lucreze mai mult acei mușchi care țin de expertiză. Adică o să avem niște experți și oameni care sunt foarte buni din punct de vedere tehnic, dar cărora le lipsesc capabilități sau skill-uri transversale, care țin de interacțiunea cu echipa, care țin de leadership sau de a gestiona contexte interpersonale dificile”, a mai precizat, pentru Wall-Street, Andrei Ion, care este și profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității Bucrești.

Deși pentru unii angajați tineri va fi ușor să deprindă acele hard skills, ei nu vor mai avea ocazia să deprindă soft skills pe care să le poată lua cu ei în orice job s-ar duce. Andrei Ion mai spune că o altă tendință care s-ar putea accentua în perioada următoare este fluctuația de personal.

„Alt lucru la care care mă aștept ar fi prezența unei fluctuații de personal mai mare pe piața muncii, în mod paradoxal poate dacă ne gândim că este și criză. M-aș aștepta la fluctuație deoarece componenta care prezice cel bine intenția de a părăsi organizația este stafisfacția în muncă, iar componenta interpresonală, din nou, joacă un rol fundamental în a menține un grad ridicat al satisfacției la locul de muncă. Aceasta fiind redusă drastic mă aștept ca oamenii să-și găsească mai greu resursele pentru a se simți bine la locul de muncă”, a mai declarat managerul companiei de evaluare a resurselor umane.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri