Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni faptul că și în acest an, piața forței de muncă aparține candidatului. Recrutorii ne spun că sunt locuri de muncă pentru toată lumea, doar oameni să fie. În mod paradoxal, sunt în continuare mulți români care își caută job, dar fără succes. Sorina Donisa, CEO Prohuman APT spune că nu crede în sintagma „Îmi caut job și nu găsesc” și explică și de ce crede acest lucru. Iată ce sfaturi oferă specialistul pentru românii care își caută un job vara aceasta sau în oricare al anotimp.

1. Nu ai cum să nu găsești un job

În prima vară după ridicarea restricțiilor, angajatorii sunt extrem de activi și caută permanent oameni noi care să ocupe posturile vacante. În acest moment, numai pe eJobs găsești peste 34.000 locuri de muncă disponibile atât în România, cât și în străinătate, dar mai sunt și numeroase alte platforme de recrutare și rețele sociale la care poți apela, de la LinkedIn și până la Facebook și chiar și Instagram.

Eu nu cred în fraza „Îmi caut job și nu găsesc”. Da, cred că nu îți găsești un job conform așteptărilor tale, cu asta sunt de acord, dar că nu îți găsești un job e foarte greu dacă îți dai interesul minim din punctul meu de vedere.

Sorina Donisa, CEO Prohuman APT

Citește și: HR Talks | Forța de muncă e ca apa, e extrem de fluidă și se duce acolo unde îi e mai bine

2. Căutarea de job e un job în sine

Să îți cauți un job și să găsești unul în conformitate cu așteptările tale poate fi o adevărat muncă în sine, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare și să îți dedici timp.

„Acest proces de căutare a unui job e un job în sine. El pornește practic de la a fi conectat pe toate rețelele sociale. Nu contează ce vârsta ai, trebuie să fii conectat la tot ce înseamnă site-uri de joburi sau cercul tău apropiat de cunoștințe pe care îl ai și trebuie să dai de știre pieței muncii că ești în căutare de job. Și pe urmă munca se mută în curtea recrutorilor. Și vă garantez că toată piața de recrutare în momentul de față e extrem de concentrată să găsească orice tipologie de candidat, absolut orice tipologie”, a declarat Sorina Donisa, CEO Prohuman APT, în cadrul emisiunii HR Talks, realizată de wall-street.ro.

3. „Banii sunt importanți, dar nu fac totul”

Atunci când o persoană își caută un loc de muncă, cel mai important poate este salariul pe care compania respectivă îl poate oferi. Acest lucru este normal, însă nu întotdeauna banii trebuie să fie pilonul principal după care trebuie să te ghidezi, atunci când îți cauți un loc nou de muncă.

Banii sunt importanți, dar nu fac totul. E foarte important să alegi un job care oferă cel mai mare salariu și e foarte simplu. Din punctul meu de vedere e calea simplă. Dar pe de altă parte, ar trebui candidații să se uite la investiția în propria carieră, pe termen lung (...) Uitați-vă și la alte elemente atunci când alegeți un job, nu doar la bani. E cel mai important lucru pe care pot să îl spun din experiența mea.

Sorina Donisa, CEO Prohuman APT

Sorina Donisa

4. Stabilitatea financiară a companiei la care aplici

Un salariu mai mare te poate „seduce” și te poate determina să fii mai puțin conștient de stabilitatea pe care o are compania la care aplici și pentru care există șanse mari să fii ales. Dacă privești lucrurile în perspectivă, stabilitatea (în special cea de ordin financiar) a unei companii este un element extrem de important de avut în vedere atunci când îți cauți un loc nou de muncă. Nu cred că își dorește nimeni să fie recrutat de un angajator care peste un an ar putea face restructurări pentru că nu-și va mai permite să plătească toți angajații, la fel cum nu ar vrea niciun candidat să meargă într-o companie care nu ar mai avea posibilitatea să investească în oamenii săi. Și cultura organizațională, mediul de lucru, sunt iarăși factori de care trebuie să ții cont.

„E esențial să te uiți în ce companie te duci, la stabilitatea financiară a companiei, la cultura companiei care e extraordinar de importantă. E foarte important să te duci la muncă cu drag și să faci ceea ce îți place. Dacă nu faci ceea ce îți place, dar ai un salariu mai mare decât cel cerut inițial, va fi foarte greu. De aceea e foarte important să fiți pasionați de ceea ce vă place.

Dacă faceți lucrurile cu pasiune, rezultatele nu vor întârzia să apară. Iar rezultatele din companie vă vor propulsa în cariera voastră viitoare”, arată Sorina Donisa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri