În 2022, salariul mediu per oră a crescut, ajungând la o medie de 22,9 euro în UE și la 25,5 euro în statele din zona euro. Comparativ cu 2021, acestea au crescut cu 4,4% în UE și cu 4% în țările care folosesc moneda euro. La nivelul țărilor din afara UE, România se află printre statele în care creșterea salariului a înregistrat cele mai mari creșteri.

În 2022, salariul mediu per oră a crescut, ajungând la o medie de 22,9 euro în UE și la 25,5 euro în statele din zona euro. Comparativ cu 2021, acestea au crescut cu 4,4% în UE și cu 4% în țările care folosesc moneda euro, potrivit Eurostat.

Pentru țările UE din afara zonei euro, salariile și salariile acordate per oră, exprimate în moneda națională au crescut, de asemenea, în toate țările. Salariile au cunoscut cele mai mici majorări în Danemarca (+2,2%) și Suedia (+3,0%), în vreme ce cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat în Ungaria (+16,4%), Bulgaria (+15,5%), România (+12,3%) și Polonia (+11,7%).

Romania cresteri salariiSursa foto: Eurostat

Cele mai mici creșteri ale salariilor și ale celor acordate per oră (pentru țările din afara zonei euro) s-au înregistrat în Italia, Malta și Finlanda (unde au crescut doar cu 2,3% în fiecare țară), în vreme ce cele mai mari creșteri de salarii s-au înregistrat în Lituania (+13,4%), Estonia (+8,8%) și Croația (+8,7%).

Reamintim că, potrivit celor mai recent date furnizate de INS, salariu mediu net în februarie 2023 a fost de 4270 lei, în creştere cu 16 lei (+0,4%) față de luna ianuarie 2023. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), unde angajații au încasat un salariu mediu net 10.234 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, unde angajații au câștigat, în medie, 2.355 lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri