Autoritatea franceză pentru protecția datelor (CNIL) a amendat AMAZON FRANCE LOGISTIQUE cu 32 mil. euro pentru că a instituit un sistem ”excesiv de intruziv” de monitorizare a activității și a performanței angajaților. De asemenea, compania a fost amendată pentru supraveghere video fără informații și fără o securitate suficientă.

AMAZON FRANCE LOGISTIQUE gestionează marile depozite ale grupului Amazon din Franța, unde primește și depozitează articolele și apoi pregătește coletele pentru livrare către clienți. În cadrul activităților sale, fiecare angajat al depozitului primește un scanner pentru a documenta în timp real îndeplinirea anumitor sarcini care îi sunt atribuite (depozitarea sau scoaterea unui articol de pe rafturi, depozitarea sau ambalarea etc.).

Fiecare scanare efectuată de angajați are ca rezultat înregistrarea de date, care sunt stocate și utilizate pentru a calcula indicatori care oferă informații privind calitatea, productivitatea și perioadele de inactivitate ale fiecărui angajat.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

În urma unor articole de presă referitoare la practicile companiei în depozitele sale, CNIL a efectuat mai multe investigații. De asemenea, aceasta a primit mai multe plângeri din partea angajaților.

CNIL a considerat că sistemul de monitorizare a activității și a performanțelor angajaților era excesiv, în special din următoarele motive:

Au fost instituiți indicatori de urmărire a timpului de inactivitate a scanerelor angajaților. CNIL a decis că este ilegal să se instituie un sistem care măsoară întreruperile de lucru cu o asemenea precizie, ceea ce ar putea impune angajaților să justifice fiecare pauză sau întrerupere.

CNIL a hotărât că sistemul de măsurare a vitezei de scanare a articolelor era excesiv. Pe baza principiului conform căruia articolele scanate foarte rapid cresc riscul de eroare, un indicator măsura dacă un articol fusese scanat în mai puțin de 1,25 secunde după cel precedent.

În general, CNIL a considerat excesivă păstrarea tuturor datelor colectate de sistem, precum și a indicatorilor statistici rezultați, pentru toți angajații și lucrătorii temporari, pentru o perioadă de 31 de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri