"Ni se spune sa gasim solutii. Aceste solutii costa peste 500 milioane euro in investitii. Transelectrica nu are aceste fonduri. Suntem in discutii cu ANRE sa propunem initiative legislative care sa ne permita sa atragem aceste investitii. Fara aceste investisii, toate avizele de racordare pentru parcuri eolinene prevad ca viitoarele parcuri eoliene vor avea restrictii de functionare. In analiza sunt mult mai multe prioiecte decat putem noi atrage, simtim lipsa unei legislatii care sa oblige dezvoltatorii de proiecte eoliene sa garanteze finalizarea lor", a declarat marti directorul general adjunct al Transelectrica Octavian Lohan, la conferinta Mediafax Talks about Energy.

Potrivit lui Lohan, desi Transelectrica are cereri de avizare pentru un total de 30.000 MW instalati in centrale eoliene, multi dezvoltatori nu au bani sa finalizeze proiectele.

"Din pacate, Transelectrica nu poate respinge niciun astfel de proiect, decat daca atenteaza la siguranta sistemului energetic national. Nu putem face mai mult de 5.000 MW in eoliene (in prezent - n.r.). Deci se pare ca nu stam bine", a continuat Lohan.

La sfarsitul anului trecut, in Romania erau instalate unitati eoliene de productie a electricitatii de 462 MW. Capacitatea de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul acestui an la 1.000 MW si s-ar putea dubla anul viitor.

Consumul final de electricitate, produsa din toate sursele, a crescut in primele noua luni cu 4,3%, la 39,12 miliarde KWh, fata aceeasi perioada din 2010, iar resursele de energie electrica au fost cu 5,2% mai mari, de 46,07 miliarde KWh, potrivit datelor INS.

Citeste si:

Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal majorarii productiei, cu 23,53 miliarde KWh (+5,4%).

Cea mai mare crestere a fost inregistrata de productia din centralele electrice eoliene, de 573,5 milioane KWh, in urcare cu 571,7 milioane KWh fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Productia din termocentrale a fost de 23.362,6 milioane KWh, in crestere cu 3.712,9 milioane KWh (+18,9%). Productia din hidrocentrale a totalizat 13.008,8 milioane KWh, in scadere cu 2.116,8 milioane kWh (-14,0%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 8.666,6 milioane KWh, mai mare cu 185,6 milioane kWh (+2,2%).

Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

Proiectul de strategie energetica a Romaniei pentru perioada 2011-2035 prevede, printre altele, ca productia de energie electrica va fi asigurata peste 20-25 de ani in principal de centrale nuclearelectrice si eoliene.