Taxa clawback aplicata companiilor farmaceutice incepand cu 1 octombrie anul acesta nu poate fi sustinuta din punct de vedere economic, potrivit lui Regis Lhomme, presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), care propune in schimb plafonarea contributiei producatorilor de medicamente, precum si aplicarea taxei la pret de producator.
“Suntem total de acord sa platim o taxa. (...) Ideea principala este ca o astfel de taxa ar trebui sa poata fi sustinuta”, a spus Regis Lhomme (foto), intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Presedintele ARPIM a explicat ca organizatia pe care o conduce sustine doua propuneri pentru modificarea modului in care este aplicata in prezent taxa clawback. Prima propunere presupune ca producatorii de medicamente sa plateasca taxa in limita unui plafon de 10% din consumul real de farmaceutice, iar a doua – ca taxa sa fie aplicata la preturile de producator si nu la cele de retail, care includ TVA, precum si adaosurile distribuitorilor si farmaciilor.

“Propunerea noastra cu plafonul de 10% inseamna ca vom aduce la buget 150 de milioane de euro. (...) Vrem ca taxa sa fie aplicata pentru 70% din pretul final, adica pentru pretul de producator. Nu poti sa platesti pentru veniturile din alte buzunare”, a adaugat Sorin Popescu, reprezentant al asociatiei.

Incepand cu 1 octombrie 2011, producatorii de medicamente care au in portofolii farmaceutice compensate si gratuite trebuie sa plateasca statului o contributie trimestriala obligatorie astfel ca orice depasire a bugetului stabilit la inceput de an sa fie acoperita de acestia.

In consecinta, piata de farmaceutice din Romania ar putea inregistra in 2012 o scadere de 30%, adica de 842 mil. lei (200 mil. euro), potrivit unui studiu de impact realizat de ARPIM, al carui rezultat este bazat pe prognoza pentru executia bugetara de anul viitor de 4,5 mld. lei (1 mld.euro) si pe un consum estimat la 6,2 mld. lei (1,47 mld. euro) pentru farmaceuticele compensate si gratuite.

Daca o companie farmaceutica nu isi va putea plati contributia, atunci medicamentele gratuite si compensate pe care aceasta le comercializeaza vor fi delistate (eliminate de pe lista cu medicamente compensate si gratuite). Potrivit sistemului actual, taxa clawback trebuie sa fie platita in termen de 20 de zile dupa trimestrul in care au fost realizate veniturile provenind din comercializarea produselor compensate si gratuite.

“Este perioada in care fiecare companie isi face bugetul pentru anul viitor, iar noi suntem total in intuneric. Nu avem nicio predictibilitate. Perspectivele nu sunt sigure, sunt in ceata”, a conchis Regis Lhomme, referindu-se la evolutia pietei farmaceutice in 2012, in contextul aplicarii in continuare a actualei taxe clawback.

ARPIM reprezinta interesele a 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Acestea realizeaza impreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice romanesti, potrivit estimarilor organizatiei.

Citeste si:

AmCham: Noua versiune a taxei clawback limiteaza investitiile din farma



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri