Compania Enel Energie Bucuresti, din grupul italian de utilitati Enel, isi securizeaza certificatele verzi pentru o perioada de zece ani, semnand contracte de achizitie cu firme din grup, valoarea certificatelor putand sa treaca de 2 miliarde de euro.

Enel Energie Bucuresti face parte din grupul italian de utilitati Enel, prezent pe piata energetica romaneasca din 2005. Enel este o companie integrata, inclusiv in Romania, avand activitati de productie, distributie si furnizare a electricitatii.

In vederea asigurarii certificatelor verzi, Enel Energie, impreuna cu Enel Energie Muntenia, va cumpara de la Enel Green Power Romania in perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2023 un numar maxim de 24,6 milioane de certificate verzi. Costul certificatelor estimat de Enel Energie Bucuresti este cuprins intre 656,7 milioane euro si 1,539 miliarde euro.

Un alt contract, pentru aceeasi perioada de timp, va fi semnat cu Enel Trade Romania, si vizeaza achizitia a cel mult 7,95 milioane de certificate verzi, ale caror pret estimat este cuprins intre 212,6 si 500,1 milioane de euro.
Propunerile pentru semnarea acestor contracte au fost aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor Enel Energie Bucuresti.

In cazul ambele contracte, cantitatea de certificte verzi poate fi suplimentata cu cel mult 15%.

"Este un contract in beneficiul tuturor partilor. (...) Cota noastra de certificate verzi nu va fi acoperita in totalitate de Enel Green Power, astfel incat nevoia ramasa va fi acoperita printr-un contract cu Enel Trade Romania. Ambele contracte au clauze flexibile cu privire la volume, dandu-ne oportunitatea de a creste sau scadea volumele anuale", a comunicat Enel la solicitarea Mediafax.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului Enel, a investit in 2011 si 2012 peste 580 milioane de euro in constructia de parcuri eoliene in Romania.

Enel este unul dintre cei mai mari producatori de energie in turbine eoliene din Romania, avand o putere instalata de aproximativ 500 MW, reprezentand aproape un sfert din totalul unitatilor de energie alternativ la nivel national.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la compania de stat Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final.

Valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producatorilor de energie din surse regenerabile ar putea creste cu aproximativ 80% in acest an, la aproximativ 600 milioane de euro, ca urmare a majorarii productiei si a ponderii tot mai ridicate in consumul national a energiei din surse alternative.

Pe de alta parte, Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa amane, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea a cate unui certificat verde pe MWh pentru microhidrocentrale si pentru centralele eoliene si a doua certificate pentru centralele fotovoltaice, pentru a sista "cresterea necontrolata" a pretului electricitatii.

ANRE apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate. Aceasta concluzie a rezultat din analiza pietei de energie regenerabila din 2012.

Reducerea numarului de certificate verzi va fi aplicata doar in cazul producatorilor de energie regenerabila care vor intra pe piata din 2014, iar suspendarea acordarii unor certificate va fi operata numai in cazul companiilor care produc deja energie alternativa.

Cea mai mare reducere a numarului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsa este propusa de ANRE pentru centralele fotovoltaice, respectiv injumatatirea de la 6 la 3 certificate. Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomanda scaderea numarului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.

In cazul microhidrocentralelor, unitati cu putere instalata de pana la 10 MW, ANRE considera ca ar fi oportuna scaderea numarului de certificate verzi de la 3 la 2,3.

In prezent, sunt acordate 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fotovoltaice, doua certificate pentru energia produsa de turbine eoliene noi si trei certificate pentru energia hidro.

Transelectrica a emis anul trecut 5,56 milioane de certificate verzi, a caror valoare a fost de aproximativ 320 milioane de euro. Cerificatele verzi au fost tranzactinate anul trecut la pretul maxim admis de lege, respectiv de 57 de euro pe unitate. Valoarea minima stabilita in legislatie a fost de 28 de euro.

Pentru 2013, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a actualizat cu rata inflatiei valorile certificatelor verzi, pragurile minim si maxim fiind de 28,8 euro si, respectiv, 58,8 euro pe unitate.

Enel Energie Bucuresti este controlata in proportie de 51,003% de Enel Investmet Holding din Olanda. Compania de stat Electrica SA are o participatie de 36,997%, iar Fondul Proprietatea detine restul de 12% din actiuni.

Grupul italian Enel a transferat in anul 2009 actiunile pe care le detine la companiile din Romania catre Enel Investment Holdings, pe care o detine integral. Explicatia data de Enel pentru aceasta operatiunea a fost eficientizarea grupului.

Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, iar in 2008 a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul. Toate aceste trei companii au fost divizate in mai multe firme, in functie de specificul activitatii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Sute de elevi invata meserie cu bani de la companii private