Nimeni nu isi doreste o boala, dar vindecarea acesteia presupune costuri care in final ridica cifra de afaceri a jucatorilor din industria de profil. Iar acestora din urma nu le ramane decat sa isi frece mainile de bucurie si sa se gandeasca la strategia de viitor
Rand pe rand, principalii jucatori din sectorul medical privat din Romania raporteaza cresteri spectaculoase ale afacerilor proprii. Fie ca este vorba de producatori de medicamente sau de lanturi de clinici private, companiile profita in primul rand nu de pe urma unei cresteri fara precedent a ratei de imbolnaviri in Romania ci de pe urma schimbarii mentalitatii in randul romanilor, care au inceput sa isi poarte de grija din punct de vedere medical.

Al doilea trimestru a insemnat o revigorare a tendintei de crestere a pietei totale, 14,5% fata de 11,4% la sfarsitul primului trimestru, marcand o revenire a pietei farmaceutice, potrivit companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania.

Piata farmaceutica din Romania a inregistrat, in cel de al doilea trimestru, o valoare de 1,32 miliarde lei, arata datele Cegedim. Piata de retail a crescut puternic in perioada iulie 2005-iunie 2006, cu 20% fata de perioada iulie 2004-iunie 2005, iar cea de spital a scazut usor, cu 0,8%.

Medicamentele fara prescriptie medicala au avut cea mai buna evolutie, inregistrand o crestere de 23%, iar i n cazul p roduselor eliberate cu reteta medicala s-a inregistrat o crestere aproape de valoarea inregistrata de retail, de 19,2%.

Pe tendinta de revenire a cresterii pietei, s-a consemnat o crestere a majoritatii grupelor terapeutice. Cele mai importante cresteri au inregistrat grupele de medicamente destinate afectiunilor sistemului cardiovascular (31,5%), afectiunilor sitemului nervos central (24,2%) si sistemului musculo-scheletic (19,7%).

Cele mai modeste cresteri s-au inregistrat in cazul antiinfectioaselor sistemice (1,8%), antineoplazicelor si imunomodulatoarelor (3,3%) si medicamentelor destinate tratarii afectiunilor tubului digestiv si bolilor metabolice (11,5%).

In cazul companiilor farmaceutice se observa o usoara consolidare a pietei, inregistrandu-se o crestere a ponderii primelor 10 corporatii la 54%, conform datelor Cegedim. Pe primele locuri se situeaza in continuare GlaxoSmithKline, urmata de Hoffmann La Roche si Sanofi-Aventis.

Pentru sfarsitul anului 2006, specialistii Cegedim estimeaza mentinerea intre nivelul ratei actuale de crestere (14,5%) si cea a anului trecut (18,1%) a pietei. Ramane de urmarit daca stabilitatea relativa a pietei se va mentine sau vor interveni noi probleme sau masuri capabile sa influenteze semnificativ ritmul actual de crestere, arata analiza Cegedim.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri