Societatea Electrocentrale Bucuresti ar putea contracta un imprumut, in valoare de maximum 190 milioane dolari, in vederea completarii finantarii achizitiilor de resurse energetice - pacura si gaze naturale- din tara si din import, pentru iarna 2006 - 2007, inclusiv a serviciilor auxiliare privind transportul si distributia acestora, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, aflat in dezbatere.
In acest caz, Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior va fi autorizat sa aprobe garantarea in proportie de 80 % a imprumutului contractat de Electrocentrale Bucuresti, precum ti a dobanzilor, primelor de asigurare, comisioanelor si altor costuri aferente imprumuturilor. Garantarea va fi realizata de Ministerul Finantelor Publice.

Rambursarea imprumutului extern si plata dobanzilor, primelor de asigurare, comisioanelor si altor costuri aferente se vor efectua din resursele financiare proprii ale Elcen, iar parametrii referitori la tipul imprumutului, scadenta si perioada de gratie a imprumutului se vor stabili cu avizul consultativ al MFP.
Aceasta masura de ajutor de stat va fi notificata Consiliului Concurentei, iar ajutorul de stat va fi efectiv acordat numai dupa autorizarea acestuia de catre Consiliul Concurentei. Electrocentrale Bucuresti trebuie sa realizeze, in perioada octombrie 2006- martie 2007, o productie de energie electrica de 4.243,4 GWh si una de energie termica de 6.517.615 Gcal, informeaza Rompres.

Pentru realizarea acestor productii este necesara achizitionarea a peste 1,404 miliarde mc gaze naturale si 378.300 tone pacura. Efortul financiar total necesar achizitiei combustibilului si serviciilor auxiliare (transport, distributie, comisioane vamale, etc,) este de 521,5 milioane dolari (echivalent cu 1.512,35 milioane lei, fara TVA, la un curs valutar de 2,9 lei/USD).

La aceasta suma se adauga fluxurile de numerar necesare acoperirii cheltuielilor constante ale societatii, care sunt de 161,7 milioane lei. Astfel, fluxul total de numerar necesar finantarii cheltuielilor totale de exploatare pentru perioada de iarna este de 1.961,5 milioane lei . La acesta se adauga rambursarea creditelor contractate in anii anteriori, scadente in perioada octombrie 2006 martie 2007, in suma de 229 milioane lei.

Potrivit notei de fundamentare a HG, din cash-flow-ul societatii intocmit pe baza acestor cheltuieli si a previziunilor privind incasarea contravalorii energiei electrice si termice livrate, rezulta un deficit de finantare, in perioada octombrie 2006 martie 2007, de 577,4 milioane lei. In aceste conditii, pentru asigurarea necesarului de combustibil (pacura si gaze naturale) aferent perioadei octombrie 2006 - martie 2007, in completarea surselor proprii de finantare, este necesara contractarea, de catre SC Electrocentrale Bucuresti SA, a creditului in valoare de maxim 190 milioane dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri