Un restaurant din Iasi a initiat recent un demers inedit: introducerea denumirii preparatului shaorma in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.

Desi este parte din vocabularul curent de peste 20 de ani, numele acestui fel de mancare nu exista oficial in limba romana. Cele doua variante uzuale, saorma si shaorma, sunt folosite alternativ de consumatori, fara un consens general.

Initiativa de introducere a formei corecte in DEX a starnit deja primele reactii online. Peste 2.000 de persoane au votat la sondajul initiat pe Facebook; la momentul actual, shaorma conduce cu un scor de 5 la 1 in fata variantei saorma. Pe de alta parte, lingvistii si scriitorii inclina pentru forma saorma.

„Daca ar fi sa adoptam forma transliterata dupa araba de englezi, atunci, ca si in cazul pizza, ar trebui sa scriem shawarma. Daca optam pentru maniera de adaptare a altor neologisme, precum birou de exemplu, atunci as propune saorma. As sustine varianta a doua dintr-un considerent analogic. La fel au fost adaptate la sistemul limbii romane si alte nume de alimente sau mancaruri de origine turca ori araba”, spune Gabriela Haja, cercetator stiintific principal gr. I, dr., sef al Departamentului de lexicologie–lexicografie la Institutul de Filologie Romana „A. Philippide”, filiala Iasi.

„Ma gandesc ca ar fi logic sa fie saorma. Nu am alt argument decat alte produse care incep cu "s" si vin de afara: suberek, strudel, snitel, sistaouk”, adauga Radu Paraschivescu, scriitor si jurnalist.

„Intrebarea este daca saorma/shaorma poate fi considerat neologism asimilat sau neasimilat, ceea ce presupune, printre altele, exact transliterarea lui in alfabetul romanesc. Asimilarea este grea cand cuvintul foloseste sunete inexistente in limba romana. Dar saorma nu are aceasta problema si cred ca poate fi considerat ca asimilat”, spune si Catalin Francu, fondator dexonline.ro.

Sondajul online pentru saorma versus shaorma este deschis in continuare si in aceasta luna. Toti cei interesati pot vota pe Facebook, cautand #shaormaindex.

Rezultatele dezbaterii vor fi incluse in documentatia depusa la Academia Romana, care va sustine necesitatea de a introduce cuvantul saorma/shaorma in urmatoarea editie a DEX-ului.

Initiativa lingvistica apartine Class – un restaurant iesean cu traditie, frecventat de persoanele cu un stil de viata activ.

Sursa foto: Shutterstock/ Foodio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri