Conducerea Alro va reanaliza in ianuarie reducerea activitatii si a personalului

Membrii CA de la Alro Slatina au decis, marti, amanarea punctelor de pe ordinea de zi care vizau masurile de reducere a personalului si a productiei, precum si pe cel referitor la revanzarea energiei ramase in plus in urma diminuarii activitatii, a sustinut Constantin Popescu, lider sindical.

Potrivit acestuia, sindicalistii din cele sapte sindicate de pe platforma Alro au fost invitati de conducerea societatii pentru a li se comunica oficial deciziile Consiliului de Administratie, potrivit NewsIn.

Popescu a sustinut ca repunerea in discutie a planului de masuri, ce vizeaza reducerea personalului si a productiei, se va face pe 31 ianuarie, atunci cand va mai avea loc o noua sedinta a Consiliu de Administratie. El a cerut, insa, oamenilor sa astepte pe platforma societatii, pentru a li se comunica decizia oficiala. "Victoria obtinuta astazi (marti, n.r.) este una a slatinenilor si a autoritatilor locale din Slatina. Sa speram ca pana la urma vom reusi sa determinam conducerea societatii sa renunte definitiv la reducerea personalului, avand in vedere ca societatea se afla pe profit", a spus el.

Miercuri, parlamentarii de Olt, conducerea societatii si liderii sindicatelor se vor reuni, la ora 12.00, la sediul Consiliului Judetean, pentru a discuta situatia societatii.

Potrivit lui Paul Stanescu, presedinte al Consiliului Judetean Olt, li se va cere parlamentarilor de Olt sa aiba o initiativa legislativa privind declararea SC Alro SA drept societate strategica. La solicitarea sindicalistilor, li se va cere parlamentarilor de Olt sa faca si demersurile necesare privind desecretizarea contractului de privatizare a Uzinei de Aluminiu Slatina.

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, marti, la Slatina, in fata societatii Alro, la un miting de protest, dupa ce conducerea combinatului si-a anuntat, saptamana trecuta, intentia de a reduce productia si numarul personalului la jumatate.

Celor aproximativ 2.000 de sindicalisti participanti la miting li s-au alaturat si locuitori din Slatina, care au raspuns pozitiv apelurilor facute de cele sapte sindicate de pe platforma Alro, de sefii administratiei locale - preseditele Consiliului Judetean Paul Stanescu si primarul Slatinei, Darius Valcov - de a fi solidari cu muncitorii de la Alro. Manifestantii poarta pancarte pe care scrie "Salvati Alro Slatina", "Jos mafia rusa", "Slatina traieste prin Alro".

In zona sunt 200 de jandarmi si 50 de politisti, gata sa intervina in cazul in care protestele iau amploare.

De asemenea, se afla la fata locului una dintre cele cinci ambulante ultra-dotate, donate de Alro Serviciului de Ambulanta Olt.

Alro Slatina ar putea sa-si reduca productia cu pana la 50% , iar de anul viitor numarul angajatilor ar putea scadea cu 1.200, decizia finala urmand sa fie luata la inceputul saptamanii viitoare de catre Consiliul de Administratie, a anuntat vineri, 19 decembrie, compania.

Din cauza reducerii pretului aluminiului, care a scazut cu peste 50% de la mijlocul lui iulie 2008 si pana acum, Vimetco a recomandat, la sedinta Consiliului de Administratie tinuta saptamana aceasta, sa fie operate noi scaderi ale productiei la Alro SA si sa se diminueze numarul de angajati. Aceasta recomandare vine ca urmare a unei analize generale a operatiunilor globale ale Vimetco. "In ultimele luni, pretul aluminiului a scazut in conditiile in care economia mondiala se indrepta spre recesiune.
Suntem una din primele companii care am reactionat la deteriorarea pietei, anuntand reduceri ale productiei in China, inca din luna octombrie. In momentul de fata, pretul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obliga sa luam in calcul noi reduceri ale productiei in Romania, pentru a ramane competitivi si pentru a ne pastra nivelul de lichiditati banesti ale grupului si ale unitatilor locale", a declarat presedintele Alro SA, Christian Wuest.

Potrivit datelor Alro Slatina, compania a avut un profit net de 292,8 milioane lei (80,4 milioane euro) in primele noua luni, cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a comprimarii cu 5% a cifrei de afaceri.

In primele trei trimestre ale anului trecut, Alro Slatina obtinuse un profit net de 376,2 milioane lei.

Compania a atras venituri totale de 1,74 miliarde lei (478,02 milioane euro) in intervalul ianuarie-septembrie 2008, cu 2,27% mai mult decat in intervalul echivalent din 2007, cand acestea s-au cifrat la 1,7 miliarde lei. Costurile totale din primele noua luni s-au ridicat la 1,4 miliarde lei (384,6 milioane euro), depasindu-le cu 11,1% pe cele din perioada similara a anului trecut, care au fost de 1,26 miliarde lei.

Afacerile Alro Slatina s-au comprimat cu 4,8% in primele trei trimestre din 2007, la 1,52 miliarde lei (417,58 milioane euro), comparativ cu cele din primele noua luni ale anului trecut, de 1,6 miliarde lei.

Compania are un capital social de 356,89 milioane lei, divizat in 713,78 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Actionarul principal al Alro este grupul Vimetco NV (fost Marco), care controleaza circa 84,19% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are o participatie de 9,93%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri