“Dupa ani de crestere, statele din Estul Europei au fost lovite din plin de criza financiara si economica inregistrata la nivel mondial. Exporturile au scazut, pretul materiei prime a coborat, iar bancile din Vest si-au redus imprumuturile din regiune. Romania, care a generat anul trecut 2% din veniturile grupului, s-a confruntat cu un nivel ridicat al datoriei externe si cu un important deficit comercial extern, precum si cu o reducere a consumului privat care, impreuna cu gradul de indatorare a populatiei, a contribuit la reducerea economiei locale in 2009”, noteaza sursa citata.

Austriecii apreciaza ca, in ciuda reducerii veniturilor, au reusit sa-si imbunatateasca valoarea EBITDA (profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare), precum si sa-si creasca nivelul cotei de piata.

"Este dificil de estimat ce se va dezvolta in 2010, dar o continuare a declinului sectorului rezidential pare posibila”, se arata in raport.

Pe termen mediu, grupul vrea sa-si consolideze pozitia pe pietele din Romania, Bulgaria si Balcani.

Wienerberger, care a intrat in Romania in 1998, detine trei fabrici de caramida pe piata locala, la Tritenii de Jos (Cluj), Gura Ocnitei si Sibiu.