In perioada in care singura organizatie sindicala din Sidex era FSS, in interiorul combinatului domnea o stare de calm aparent. Miscarile de protest existau fara a avea insa o dimensiune semnificativa. Conducerea Mittal Steel reusea sa se tina departe de "scandaluri". In 2004, la Galati s-a infiintat Sindicatul Solidaritatea Siderurgistilor si, intamplator sau nu, avem de-a face acum cu procese, mitinguri si chiar cu greva foamei. Mai mult de atat, incep sa iasa la iveala si problemele celorlalte societati pe care compania indiana le detine in Romania.

Nicolina Iasi, vanduta pe bucati

Una dintre societatile preluate recent de Mittal Steel este producatorul iesean de utilaje Nicolina. Fabrica este o societate-etalon a Iasiului, ea asigurand locuri de munca pentru 3.000 de oameni. Este adevarat ca in momentul in care indienii au preluat fabrica situatia acesteia nu era chiar roza. La fel de adevarat este ca miscarile de protest ale angajatilor existau cu mult inainte de venirea companiei Mittal. Prin contract insa, in momentul in care a preluat uzina ieseana, Mittal Steel s-a angajat sa reduca pierderile si sa faca investitii pentru modernizare tehnologica. In acest sens, ca si la Galati, indienii au beneficiat de facilitati acordate din partea statului roman. La nici un an de la preluare, Nicolina are datorii mai mari decat inainte (500 miliarde lei numai catre furnizori) iar salariile restante totalizeaza 50 de miliarde de lei.

Ca masura de "resuscitare", Mittal Steel a decis sa vanda Nicolina bucata cu bucata. Mai intai o hala de 1.800 de metri patrati, apoi un teren de constructii si, mai recent, pavilionul administrativ. Astfel s-au "recuperat" aproape 2 milioane de euro. Intr-o lista publicata recent de AVAS, Nicolina Iasi se afla printre societatile nevoite sa aplice o politica agresiva de restructurari in urmatoarele cateva luni urmand sa fie dati afara aproximativ 700 de oameni.

Disponibilizarile voluntare, "o strategie de succes"

O alta proprietate a companiei indiene este Combinatul Siderurgic Hunedoara. Problemele au inceput aici inca din luna mai, culminand cu recentele amenintari ale sindicatelor care spun ca vor intra in greva foamei. In mai 2005 conducerea Combinatului Siderurgic Mittal Steel Hunedoara a anuntat disponibilizari de personal, prin plecari voluntare, masura fiind contestata de reprezentantii Sindicatului "Siderurgistul". Ce inseamna "plecari voluntare"?

Conform patronatului o strategie economica necesara pentru reabilitarea combinatului, "o strategie care respecta intru totul prevederile contractului de privatizare si legile in vigoare si care se incadreaza in strategia generala de asigurare a viabilitatii si a competitivitatii pe termen lung a companiei". Sindicatul Solidaritatea Siderurgistilor, reprezentant al oamenilor care au "beneficiat" de aceasta masura, crede ca "sunt incalcate contractul colectiv de munca si cel de privatizare". Mai recent, la Hunedoara se aplica din nou strategia disponibilizarilor voluntare si iar se creeaza tensiuni. Sindicatul nu este iar de acord si avem de-a face cu o situatie tensionata accentuata si de faptul ca patronii de la Hunedoara nu au invitat sindicalistii la negocierea contractului colectiv de munca.

Patru dintre grevistii de la Galati au ajuns la spital

Trei dintre grevistii foamei de la Sindicatul "Solidaritatea" Galati, care au recurs la aceasta forma extrema de protest incepand de joi dimineata, au fost dusi la spital pentru stabilizarea glicemiei, iar un al patrulea a fost internat sambata la Spitalul Judetean.

Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului "Solidaritatea", de la Mittal Steel Galati, a declarat ca la aceasta actiune au participat zece sindicalisti si ca in prezent numarul acestora a ajuns la 14. "Alti 12 lideri sunt in orice moment pregatiti sa intre si ei in greva foamei", a adaugat Tiber. Sindicatul "Solidaritatea" protesteaza fata de faptul ca sindicalistii nu au fost invitati la negocierea contractului colectiv de munca. "Solidaritatea" mai solicita returnarea cotizatiei retinute pe statele de plata, estimata de catre Gheorghe Tiber la trei miliarde de lei vechi.

Tiber a criticat si faptul ca administratia Mittal Steel a invitat celelalte sindicate de pe platforma siderurgica, dar si neimplicarea autoritatilor locale in acest caz. La Sidex Galati lucreaza 16.800 de persoane, combinatul fiind cea mai mare intreprindere de profil din Romania. Intr-o lista a datornicilor data publicitatii de Ministerul Finantelor Mittal Steel Sidex Galati se gaseste cu o datorie de 37.582.183 lei noi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri