“Experienta a demonstrat ca uneori este mai indicat sa se renegocieze termenii contractuali atunci cand debitorii se afla in dificultate economica, sau sa se apeleze la dispozitiile legii privind concordatul preventiv, decat sa se aleaga procedura insolventei”, spune Nicoleta Grama partener Danila, Petre&Asociatii.

Casa de avocatura anticipeaza o mentinere a trendului negativ in privinta numarului de dosare noi de insolventa, dar in acelasi timp un trend ascendent pe numarul de negocieri intre creditori si debitori.

“Dintre firmele carora le-am oferit asistenta juridica, fie in calitate de creditori, fie de debitori, putem preciza ca pana la acest moment in circa 27% dintre dosarele de care ne-am ocupat, clientii nostri si-au rezolvat situatia litigioasa fie prin recuperarea efectiva a creantei, fie prin preluarea debitelor de catre alte societati agreate”, completeaza Nicoleta Grama.

Cel mai important caz de profil al casei de avocatura vizeaza procedura insolventei unui debitor care are ca obiect de activitate transport national si international de marfuri, fiind cea mai mare firma de profil din Romania. Societatea debitoare deTine un patrimoniu evaluat la 8 milioane de euro, iar creanta pe care clientul societatii de avocatura o are de recuperat este de 1,1 milioane de euro.