"Sunt 20.000-30.000 de firme care inainte de criza nu au avut datorii la bugetul de stat. Din cauza crizei acestea au acum datorii, penalitatile sunt imense, nu se mai pot dezvolta, unele au murit deja, iar altele sunt pe moarte. Daca luam in calcul pentru fiecare dintre aceste firme penalitati pentru neplata datoriilor bugetare de 300-400 de milioane de lei vom vedea ca in total este vorba de sute de miliarde de lei", a declarat intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

In opinia sa, in cazul in care se vor mentine aceste penalitati jumatate dintre firmele cu datorii vor "muri" intr-un an.

"Este adevarat ca bugetul va pierde acesti bani din penalitati, dar pe termen lung este mai important sa salvezi firmele", a explicat Nicolescu, mentionand ca masura ar trebui sa fie inclusa in strategia fiscala 2012-2014.

Citeste si:

Alte masuri care ar trebui introduse in strategie in opinia reprezentantilor IMM-urilor sunt, printre altele, alocarea a 0,5% din PIB pentru sectorul IMM-urilor, reducerea contributiilor sociale si a TVA cu cinci puncte procentuale si cu minim 50% a impozitului pe cladiri si teren, raportat la scaderea valorii lor de piata.

Reprezentantii CNIPMMR au salutat insa adoptarea strategiei fiscale de catre Guvern, mentionand ca este pentru prima data cand Romania are un astfel de document.

Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014 fost adoptata in august si prevede, printre altele, sistarea pana in 2014 a tichetelor de masa, a angajarilor in sistemul public si blocarea unor majorari ale unor pensii.