Romania a avansat 5 pozitii in clasamentul Ernst&Young al celor mai atractive 35 de tari pentru investitiile in energia regenerabila (verde), clasandu-se pe cea de-a 16-a pozitie.

Topul realizat de firma de consultanta Ernst&Young (E&Y) ia in considerare potentialul surselor de energie eoliana (pe uscat si pe mare/ocean), solara, geotermala, al biomasei, precum si al infrastructurii, Romania obtinand un total de 45 de puncte, dupa ce anterior (in mai 2011) acumulase 44 (locul 21).

Avansul se datoreaza progresului indexului energiei eoliene de la 48 (in mai) la 49 (in august). In privinta celorlalte tipuri de energie regenerabila, punctele au ramas aceleasi ca si in noiembrie 2010, primul data cand Romania a fost inclusa in acest top.

Sectorul de energie eoliana din Romania ar putea intra intr-o etapa de crestere treptata dupa ce Comisia Europeana a aprobat legea de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile (in iulie 2011), noteaza E&Y. Prin aceasta schema de sprijin, producatorii de energie “verde” (regenerabila) vor primi stimulente sub forma de certificate verzi, numarul acestora variind de la o tehnologie folosita la alta.

Sistemul prevede ca pentru fiecare megawatt-ora (MWh) livrat, producatorul primeste, in functie de tipul de energie verde, un anumit numar de certificate verzi, tranzactionate apoi pe Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM). Legea spune, de exemplu, ca pentru fiecare MWh livrat se acorda, pana in 2017, doua certificate verzi pentru energia eoliana, valoarea minima a unui certificat fiind de 27 de euro, iar cea maxima de 55 de euro.

"Schema de sprijin a energiei regenerabile creeaza o platforma pentru ca Romania sa-si atinga tintele pentru energia regenerabila pana in 2020. Ca urmare, Romania a urcat 5 locuri in clasament”, se precizeaza in studiul companiei de consultanta.

In linie cu cerintele UE de dezvoltare a capacitatilor de productie de electricitate din surse regenerabile, Romania si-a fixat obiective ambitioase pentru ca 33% din consumul total de energie sa provina din surse regenerabile. Pana in 2020, procentul ar urma sa creasca pana la 38.

Romania va avea, pana la finele acestui an, o capacitate instalata de 1 GW, in crestere de la cei 469 MW eolieni de la sfarsitul lui 2010, potrivit informatiilor Ministerului Economiei si citate de E&Y.

Romania a reusit sa urce 2 pozitii in clasamentul pentru energia eoliana, clasandu-se pe locul al 16-lea, cu 49 de puncte. Primele locuri in aceasta ierarhie sunt ocupate de China (77 puncte), Germania (68 puncte) si USA (67 puncte). In Europa, Romania mai este intrecuta ca punctaj de Italia, Franta, Suedia, Irlanda, Polonia, Spania si Belgia.

Iata evolutia Romaniei de la intrarea ei in clasamentul E&Y si pana in prezent:

Index noiembrie 2010: 43
Loc: 22

Energia eoliana: 46
Energia solarae: 32
Biomasa/altele: 43
Energia geotermala: 38
Infrastructura: 43

Index februarie 2011: 43
Loc: 23

Energia eoliana: 46
Energia solara: 32
Biomasa/altele: 43
Energia geotermala: 38
Infrastructura: 43

Index mai 2011: 44
Loc: 21

Energia eoliana: 48
Energia solara: 32
Biomasa/altele: 43
Energia geotermala: 38
Infrastructura: 43

Index august 2011: 45
Loc: 16

Energia eoliena: 49
Energia solara: 32
Biomasa/altele: 43
Energia geotermala: 38
Infrastructura: 43

Sectorul energiei eoliene a explodat in ultimii doi ani si a atras mari investitori precum pe cehii de la CEZ, care dezvolta in judetul Constanta cel mai mare parc eolian pe uscat, cu o investitie de 1,1 miliarde de euro.

Clasamentul general al celor mai atractive 35 tari pentru investitiile in energia regenerabila

Sursa: Studiu Ernst&Young august 2011.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri