Economia Romaniei cel mai probabil va stagna in acest an, din cauza intrarii zonei euro in recesiune, avertizeaza analistii grupului austriac Erste, care au revizuit, joi, in scadere estimarea privind PIB pe 2012 de la 0,7%, cat anticipau anterior, potrivit Mediafax.

"Intrucat economia zonei euro a alunecat in recesiune anul acesta, economia Romaniei cel mai probabil va stagna in 2012. Am revizuit perspectiva de crestere economica pentru acest an la 0%, de la 0,7% cat anticipam anterior, deoarece au inceput sa se materializeze riscurile", se arata intr-o nota a analistilor Erste.

Produsul Intern Brut a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%, a anuntat joi INS.

Agricultura a avut, probabil, cel mai puternic impact negativ asupra evolutiei PIB in trimestrul al treilea, iar deteriorarea recenta a productiei industriale si a activitatii in constructii au inrautatit si mai mult perspectivele, potrivit analistilor Erste.

Situatia din zona euro va afecta economia Romaniei si anul urmator, anticipeaza Erste.

Banca austriaca a revizuit prognoza de crestere a PIB al Romaniei in 2013 de la 1,9% la 1,1%, din cauza asteptarilor mai pesimiste privind zona euro.

"Comisia Europeana a redus estimarea de crestere economica a zonei euro aproape la zero pentru 2013. Decizia ne-a determinat sa coboram estimarea privind avansul economic (al Romeniei, n.r.) de la 1,9% la 1,1%", se arata in nota Erste.

Cea mai recenta prognoza publicata de FMI indica o crestere economica de 0,9%, comparativ cu o estimare de peste 2% la inceputul anului. De asemenea, previziunile recente ale Comisiei Europene si BERD arata o performanta a economiei romanesti de cel mult 0,8%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si