Moody's Investors Service a imbunatatit plafonul ratingului suveran pe termen lung acordat Romaniei de la Ba1 la A2, a anuntat ieri agentia. Decizia vine ca urmare a unei schimbari metodologice care a dus la schimbarea in sens pozitiv a ratingului acordat mai multor state.

Moody's era singura dintre cele trei mari companii specializate care nu acordase Romaniei calificativul investment grade. Inainte de revizuire, ratingul acordat Romaniei de Moody's era cu o treapta sub nivelul de risc recomandat ca acceptabil pentru investitii, "BBB minus". Celelalte doua mari agentii de rating, Standard&Poor's si Fitch Ratings, au acordat deja Romaniei calificativul "BBB minus" pentru datoriile pe termen lung in valuta.

Datoriile statului, separate de cele ale companiilor

Noua metodologie elimina premisa ca autoritatile unei tari aflate in incapacitate de plata vor institui in mod automat un moratoriu asupra tuturor rambursarilor de datorii in valuta contractate de entitati aflate pe teritoriul sau, a spus Vincent Truglia, managing director la divizia Moody's pentru riscuri suverane.

El a aratat ca aplicarea mai flexibila a ratingurilor de tara reflecta adancirea pietelor internationale de capital incepand cu anii '90 si faptul ca majoritatea guvernelor aflate in incapacitate de plata a imprumuturilor sub forma de obligatiuni in valuta au evitat sa instituie un moratoriu generalizat asupra platilor aferente datoriei externe. Pentru a evalua probabilitatea unui astfel de moratoriu, Moody's are in vedere gradul de integrare a economiei nationale in cea globala si perceptia guvernului respectiv asupra costurilor determinate de o astfel de masura, in raport cu alternativele. Majorarea plafoanelor suverane ar putea fi urmata de imbunatatiri ale calificativelor companiilor si altor entitati neguvernamentale.

Rating scazut pentru o tara pregatita de aderare

Agentia de rating Moody's a acordat Romaniei un rating imediat sub cel considerat in nivelul de risc acceptat. Cu toate acestea, insa, ratingul Ba1 este relativ scazut pentru un viitor membru UE, dar este justificat de actiunile uneori incoerente de politica macroeconomica, recentele reduceri ale impozitelor si unele dezechilibre, se arata intr-un raport publicat de agentie in momentul acordarii calificativului Ba1. Romania a trecut prin schimbari economice si institutionale ample in ultimii ani, are posibilitatea sa adere la Uniunea Europeana in 2007 si a facut progrese in domeniul finantelor si datoriei publice, ilustrate de imbunatatirea ratingurilor, potrivit raportului anual al Moody's referitor la Romania, publicat ieri.

Desi analistii Moody's ridicau semne de intrebare in privinta capacitatii Romaniei de a face fata unor socuri economice fara a intampina dificultati in plata datoriilor, perspectiva ratingului este pozitiva, avand in vedere evolutiile din ultimii ani si apropiata aderare la Uniunea Europeana. "Desi ratingul suveran Ba1 pentru obligatiuni este ridicat din punct de vedere istoric, dupa imbunatatirea calificativelor in ultimii ani, nivelul este relativ scazut pentru o tara care va deveni membru al UE", mentiona raportul.

Totusi...

Tara noastra are un nivel de indatorare situat la 27% din Produsul Intern Brut. Printre tarile europene suntem din acest punct de vedere pe ultimul loc.

Statul ar mai putea deci sa contracteze imprumuturi din exterior sau chiar din interiorul tarii, unde bani exista. Agentiile de rating au confirmat pentru Romania calificative destul de bune.

Standard&Poors ne-a acordat calificativul investment grade, in timp ce Moodys s-a decis asupra calificativului A2. In aceste conditii, statul va putea emite titluri debitoare la dobanzi de 4-5%. La un imprumut de sa spunem 1 miliard de euro (cam cat este deficitul), Romania va plati dobanda 40-50 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri