Guvernul vrea ca masurile din Codul Fiscal, trimis inapoi in Parlament vineri de presedintele Iohannis, sa fie aplicate in economie inainte de 1 ianuarie 2016, avand ca variante ordonante de Guvern sau sesiunea extraordinara a Parlamentului, scenariile urmand sa apara dupa rectificarea bugetara.

"Ii asigur pe toti cei care isi doresc acest Cod Fiscal, ca astfel de masuri sa fie aduse in economie, ca acest lucru se va intampla in acest an, poate chiar mai devreme decat data la care initial acest Cod Fiscal o indica. Cu siguranta, toate masurile din Codul Fiscal care au fost retrimise astazi Parlamentului se vor regasi in economie, uzand de cel putin cele doua instrumente pe care le avem la indemana, fie aprobare in cadrul Guvernului, fie printr-o sesiune extraordinara la nivelul Parlamentului in timpul acestei veri", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, scrie Mediafax.

El a aratat ca Guvernul va lua in calcul toate instrumentele legale astfel incat masurile din Codul Fiscal sa "se si intample", chiar mai repede decat initial prognozat in Codul Fiscal, respectiv 1 ianuarie 2016. Ministrul a spus ca ramane de vazut care este cea mai rapida cale de implementare a masurilor, precizand ca nu stie deocamdata cand ar putea fi convocata sesiunea extraordinara a Parlamentului. Din calculele care vor reiesi la rectificarea bugetara de pe 28 iulie, Guvernul va putea vedea daca si de cand va putea aplica masurile de relaxare fiscala prevazute in Codul Fiscal, in special reducerea TVA de la 25% la 19%.

"Vom face calculele la rectificare si vom vedea daca vom putea aplica si, daca da, de cand astfel de masuri. Vom face atunci toate scenariile posibile", a spus Teodorovici. Intrebat daca prin ordonanta de urgenta se va aplica doar reducerea TVA sau toate masurile din Cod, ministrul a afirmat ca "modul cum se va intampla acest lucru va fi o surpriza placuta pentru cei care asteapta Codul Fiscal cu adevarat si una neplacuta pentru cei care gandesc altfel decat ar fi trebuit s-o faca pentru interesul tarii. "Vad foarte multa temere, atitudine negativista la persoanele care sunt in pozitii cheie. Nu ai voie cand esti la acest nivel sa gandesti negativist, trebuie sa fii optimist. (...) Presedintele nu este optimist, se pare, dupa decizia de astazi (vineri - n.r.). Este obligat in astfel de pozitii sa aiba o abordare ferma, pozitiva", a adaugat ministrul.

Presedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal si l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat. Consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a declarat ca noul Cod Fiscal ar fi avut implicatii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 si a precizat ca Executivul nu a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor, care sa garanteze ca relaxarea fiscala ar fi una sanatoasa. Consilierul prezidential a motivat decizia presedintelui de a respinge noul Cod Fiscal prin faptul ca actul normativ ar fi generat un deficit brut estimat la circa 2,9% din PIB, adica circa 21,4 miliarde lei. Premierul Victor Ponta a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ca decizia presedintelui de a respinge noul Cod Fiscal este una "pur politica", de blocare a activitatii economice a Guvenului, precizand ca aceasta decizie este "luata impotriva intereselor Romaniei".

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stalp" si a supraaccizei la carburanti, scaderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate, si da posibilitatea primariilor sa majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, in timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creste cu 500%. Din proiectul initial au fost eliminate scaderile cotei unice de impozitare si CAS, propuse initial pentru 2019, respectiv 2018. Teodorovici a afirmat in iunie ca Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generata de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, si impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei. Ministrul arata atunci ca nivelul estimat in prezent al deficitului de anul viitor se ridica la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a carui depasire declanseaza procedura de deficit excesiv, dar asigura ca vor fi facute eforturi pentru a nu fi inregistrata o astfel de depasire, ci, din contra, ca deficitul sa scada spre 2,5%.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri