ANRE: Electricitatea se va scumpi cu 4,5% de la 1 ianuarie 2007

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) estimeaza ca de la 1 ianuarie 2007 electricitatea se va scumpi cu 4,5%, a declarat agentiei NewsIn, presedintele ANRE, Nicolae Opris.

"Aceasta este actualmente estimarea noastra. Nu stim inca daca ea este corecta sau nu. in decembrie vom lua o decizie in functie de ce se intampla in acel moment. Sunt factori care determina ieftinirea si factori care determina scumpirea. Vom pune in balans acesti factori si vom vedea cu cat ar trebui sa se scumpeasca electricitatea", a spus Opris. Presedintele ANRE a adaugat ca majorarea preturilor de livrare a electricitatii este cauzata de "actualizarea anuala a tarifelor de transport si distributie a energiei electrice".

Energia electrica livrata populatiei si micilor consumatori industriali, care nu au statut de eligibili, nu se va mai scumpi in acest an, viitoarea ajustare de tarife fiind programata pentru inceputul anului viitor, anunta la sfarstul lunii iunie ANRE.

Comunicatul autoritatii mentiona ca "decizia de mentinere a tarifelor la nivelul actual a fost determinata de cresterea redusa a pretului gazelor naturale comparativ cu estimarile prognozate, dar si de reducerea profitului realizat de Hidroelectrica prin preluarea unei cote majorate din productia hidro pentru consumul captiv si reducerea incepand cu 1 iulie 2006 a tarifelor reglementate la aceasta societate avand in vedere profitul suplimentar realizat in conditiile unei hidraulicitati de exceptie".

ANRE a aprobat in 2006 o singura majorare a tarifelor la energia electrica pentru furnizorii captivi. De la 1 ianuarie 2006, energia electrica s-a scumpit cu 1,85%, din cauza cresterii preturilor la combustibili fosili.

Conform angajamentelor asumate in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa-si alinieze tarifele la utilitati, astfel incat, la momentul aderarii, preturile la energie electrica, energie termica si gaze naturale sa reflecte costurile reale de producere.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri