Industria textila din Romania ar trebui sa primeasca sprijin guvernamental urgent, precum s-a intamplat in cazului industriei de IT, deoarece are un aport la PIB-ul romanesc mai mare decat agricultura si, in acelasi timp, este al doilea cel mai mare exportator al tarii, dupa constructia si productia de autoturisme si piese auto, este de parere Catalin Iordache, proprietarul unei firme romanesti de confectii.

Acesta considera ca sprijinul Guvernului ar trebuie sa fie, in primul rand, legislativ si sa vizeze cresterea veniturilor angatilor, care de altfel sunt printre cei mai prost platiti din tara. Potrivit acestuia, salariile ar trebui sa creasca nu prin sufocarea angajatorului care opereaza intr-o ramura industriala cu cea mai mica marja comerciala, ci prin renuntarea la colectarea unor impozite datorate atat de angajat, cat si de angajator.

“Competitivitatea firmelor romanesti de confectii tine, din nefericire, de costul redus al fortei de munca.Cei care vor sa colecteze bani la bugetul consolidat trebuie sa constientizeze faptul ca, daca firmele romanesti de confectii isi vor pierde atractivitatea in fata partenerilor externi, se vor alege cu 200.000 de someri preponderent femei care reprezinta in cele mai multe cazuri stalpul si factorul de coeziune al familiilor lor. In Moldova, care este prin excelenta o societate matriarhala si in care industria textila este principalul angajator, disparitia contractelor externe ar fi un dezastru social inainte de unul financiar”, spune Catalin Iordache.

De asemenea, antreprenorul considera ca sprijinul Guvernaului ar trebui indreptat catre stimularea producatorilor de confectii pentru crearea unor branduri de fashion proprii pentru ca industria textila romaneasca sa poata supravietui diminuarii productiei in regim de lohn. “Marcile romanesti sunt putine si firmele care au gasit in mod surprinzator resurse sa le promoveze au de exemplu nevoie de ajutorul statului pentru a participa la expozitiile importante de profil din strainatate. Asta deoarece plata catorva mii de euro pentru un stand sau cheltuielile de deplasare sunt costuri insurmontabile pentru companiile mici sau mijlocii”, conchide Iordache.

Anul trecut, industria textila a avut exporturi de 5,7 milioane euro, fiind al doilea exportator al Romaniei, dupa constructia de automobile de cea de piese de schimb. Dintre acestea, exporturile de articole de imbracaminte au fost de aproape 3 miliarde de euro, produsele din piele au fost peste 1,6 miliarde euro, iar alte confectii textile au reprezentat aproximativ 1,1 miliarde euro. Aceste exporturi reprezinta 70% din capacitatea totala de productie a tarii, restul fiind reprezentat de companiile autohtone. Totodata, din primii 100 de exportatori cu capital autohnton ai tarii, 40 sunt din industria textila. In Romania mai exista aproximativ 9.700 de societati comerciale care activeaza in industria textila,a confectiilor si a pielariei, atat cu capital strain, cat si autohton, cu peste 250.000 de angajati. Dintr-acestea, aproape 6.000 produc imbracaminte, 1.900 confectii si textile si 2.000 marochinarie.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Sursa foto: Andor Bujdoso/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri